Hlavní obsah

Cestovatelské středy v Národním muzeu uvedou horolezci Diemberger a Habeler

Novinky, fis

Láká vás výprava za poznáním dalekých krajin? Možná vám brání nedostatek financí, času nebo jazyková bariéra. Existuje kompromis. Dobrodružství a cestovatelské zážitky, alespoň přeneseně, nabízejí už pátým rokem Cestovatelské středy v Národním muzeu. Začínají tento týden a potrvají do konce května.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Během střed vás v Národním muzeu čekají výlety do měst, horských oblastí, za kulturou, sportem i gastronomií různých zemí světa. Ilustrační foto

Článek

Předchozích čtyř ročníků Cestovatelských střed v Národním muzeu, probíhajících v nové budově na adrese Vinohradská 1, se zúčastnilo dohromady více než 10 tisíc lidí. „V loňském ročníku akci navštívilo téměř 5000 hostů, což byl rekord,“ řekl Novinkám cestovatel a moderátor programu Rudolf Švaříček. Stoupající zájem o zajímavé přednášky tedy organizátory motivoval k vytvoření nového programu.

V pátém ročníku se s diváky o své vzpomínky podělí koncem ledna hudební skladatel Karel Vágner. Zaměří se na Brazílii z pohledu hudby a fotbalu, doprovázet ho bude fotbalová legenda Antonín Panenka. Astrolog Antonín Baudyš promluví v polovině února o tantře. Na Island zavzpomíná 26. února cestovatel Jiří Kolbaba a o týden později přenese gymnastka Věra Čáslavská diváky do Japonska.

Cestovatelské středy v Národním muzeu budou probíhat pravidelně vždy od 19:00 až do 28. května. Kromě zmíněných účinkujících vystoupí také cestovatel Karel Wolf, horolezci Josef Rakoncaj a Marek Holeček, moderátor Pavel Anděl, zpěvák Dan Bárta a řada dalších osobností.

Jídlo, hudba i tanec

Kromě mluveného slova čeká účastníky také doprovodný program. „Lidé se mohou těšit na ukázky exotické kuchyně, orientální tance, účast domorodců z představovaných destinací nebo losování věcných cen ve vědomostních soutěžích,“ doplnil Švaříček.

Vstupenku v hodnotě 100 korun je možné zakoupit vždy v den přednášky od 10:00 na pokladně nové budovy Národního muzea. Opozdilci sem mohou dorazit až do 19:30. Při naplnění kapacity sálu je účastníkům otevřen také horní balkón.

Reklama

Výběr článků

Načítám