Hlavní obsah

Česko - země neznámá: Temný příběh zámku Velké Losiny

Právo, Jan Sulovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedaleko města Šumperka, v podhůří Jeseníků, se nachází malebný renesanční zámek Velké Losiny. Vznikl na místě dřívější gotické tvrze pocházející pravděpodobně ze 14. století.

Foto: Jan Sulovský, Právo

K výzdobě zámku patří i řada loveckých trofejí.

Článek

Na sklonku 15. století ji získal starobylý a vlivný šlechtický rod Žerotínů. Jeho příslušník Jan starší ze Žerotína dal tvrz, pravděpodobně kolem roku 1580, přebudovat do podoby trojkřídlého, tzv. vysokého zámku s arkádami. Návštěvníky rovněž jistě zaujme osmiboká věž s šesti podlažími, na níž jsou umístěny zámecké hodiny.

Zámek byl na konci 17. století dostavěn o dvoupodlažní barokní křídlo, které jej uzavřelo. V 18. století vznikla kolem zámku velká barokní zahrada ve francouzském slohu, která byla později upravena do podoby anglického parku.

Čarodějnické procesy

Zámek Velké Losiny je ale rovněž spjat s jednou z nejtemnějších kapitol našich národních dějin – s čarodějnickými procesy. Ty zde byly zahájeny v roce 1678 a trvaly až do roku 1693. Stalo se to v době působení hraběnky z Galle, která dala do losinského zámku povolat inkvizitora Františka Jindřicha Bobliga z Edelstadtu, který už měl předchozí zkušenosti s vedením procesů ve Slezsku.

Pomocí torturou vynucených přiznání bylo během oněch patnácti let „usvědčeno“ a na hranici upáleno více než sto nevinných obětí. Jednou z nich byl i šumperský děkan Kryštof Alois Lautner, který byl úskočně zajat v Mohelnici, vězněn na Mírově a nakonec v Mohelnici upálen.

:. Pohled do nádvoří zámku ve Velkých Losinách.foto: Právo/Jan Sulovský

Děsivou inkviziční zvůli Jindřicha Bobliga z Edelstadtu zastavila až jeho vlastní hamižnost. Začal se totiž zajímat o vysoce postavené a majetné měšťany v Olomouci, což vedlo k tomu, že jeho inkviziční procesy byly zastaveny.

Kladivo na čarodějnice

Svědectví o této tragické historii podal na počátku šedesátých let minulého století spisovatel Václav Kaplický v románu Kladivo na čarodějnice. Stejný název nese i film režiséra Otakara Vávry s vynikajícími hereckými výkony Vladimíra Šmerala, Josefa Kemra, Elo Romančíka, Zuzany Kocúrikové a dalších, který byl natočen v roce 1969.

Zejména historii čarodějnických procesů – i když nejenom jí – je věnován další díl cyklu Česko – země neznámá. Setkáme se v něm s kastelánem losinského zámku Františkem Fialou, historikem Jaroslavem Gecíkem a vedoucím katedry církevních dějin teologické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Miloslavem Pojslem.

Ti se nám pokusí z různých úhlů pohledu přiblížit historii velkolosinských procesů i nazírání na ně z hlediska současné historické vědy.

Reklama

Související články

Do Znojma aspoň na týden

Rodičům snoubenců Radky a Michala se tak zalíbilo ve Znojmě, že jim tu rovnou koupili poukaz na víkend jako svatební dar. Paní Alena je přesvědčená,...

Do Brandýsa za knížetem Boleslavem

Dvojměstí Brandýs nad Labem–Stará Boleslav tvoří půvabnou, v okolí metropole svým způsobem výjimečnou lokalitu. Dříve špinavý městys rozkvetl do krásy, kterou...

Výběr článků

Načítám