Hlavní obsah

Česko obohatí staronové lázně v Náchodě

Právo, Vladislav Prouza

Česko příští jaro obohatí staronové lázně v Náchodě, v budoucnu možná hodné Mariánek. Vodu rovnocennou západočeským léčivým pramenům město nedávno získalo ze šesti vlastních vrtů.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Jeden ze zdrojů léčivé vody nových náchodských lázní.

Článek

Potřebu zprvu Malých lázní a později lázeňského komplexu stačí pokrýt dva vrty s hořčíkem a železem nasycenou minerálkou. Náležitosti nutné k renesanci Náchoda jakožto lázeňského města má radnice v kapse. „Koncem letošního července jsme od ministerstva zdravotnictví získali potvrzení o léčivých účincích nových zdrojů minerálky a zároveň povolení k jejímu využívání pro lázeňské účely,“ potvrdil náchodský starosta Jan Birke.

Náchod v pátek zahájil stavbu kilometr dlouhého minerálkovodu z nových vrtů Jan a Běla v Náchodě-Bělovsi. Speciální potrubí spojí prameny léčivé vody s Malými lázněmi a s třinácti pítky pro léčebné kúry. „Nic nebrání v tom, abychom minerální vodu začali využívat k dalším lázeňským procedurám,“ upřesnil místostarosta Náchoda Jan Čtvrtečka.

Voda má vysokou kvalitu

Součástí technicky specifického minerálkovodu bude dearzenizační jednotka zbavující běloveskou minerálku stop arzenu. Absence technologie na odbourávání neškodných stop arzenu, který minerálka z Bělovse běžně obsahuje, vedla před několika lety k uzavření městem provozovaného prameníku Idy.

Voda ze zdrojů na městských pozemcích podle hydrogeologů staletou Idu kvalitou a množstvím minerálů dalece předčí. „Obsahuje mnohem více hořčíku, železa a dalších minerálů. Vyniká i vyšší nasyceností oxidem uhličitým,“ tvrdí hydrogeolog Libor Oliviano Michele. Zdroje Idy přitom leží na soukromých pozemcích několik set metrů od nedávno objevených městských pramenů. „Ida se čerpá z vrtů hlubokých okolo třiceti metrů. Nově objevené prameny jsou všechny v hloubce sto metrů,“ vysvětlil Michele.

„Hledáme pro dvě nové minerálky jméno. Idu chrání ochranná známka. Nebylo by to ani přesné. Máme naprosto odlišnou minerály nabitou vodu,“ podotkl Birke.

Zapojí se sousedi

Náchod chce na cestě k opětovnému statutu lázeňského města postupovat společně se sousedním Hronovem a příhraničními polskými lázněmi Kudowa Zdrój a Duszniky. Rozvoj lázeňského čtyřúhelníku podpořila Evropská unie dotací dvou miliónů eur. „Jde o lepší cestu, než kdybychom se zbytečně vyčerpávali konkurenčním bojem,“ míní Birke.

Partneři už spolupracují na padesátikilometrovém lázeňském okruhu Aqua Mineralis Glacensis. Naučná stezka pro pěší a cyklisty propojí do konce letošního roku česko-polské pohraničí.

Lázně postavené na nově objevených léčivých pramenech znamenají pro Náchod historický mezník v sedmisetleté historii města. Vznik zprvu Malých lázní a později lázeňského areálu s parkem v místě podzemních pramenišť nahradí zchátralé ruiny někdejších Lázní Běloves, jejichž dvousetletou historii ukončila v roce 1996 privatizace.

Společnost Běloveské lázně se opuštěný buřinou zarostlý lázeňský komplex pokouší několik let marně prodat. Městu se cena v řádu několika desítek miliónů korun za pozemky s vrty Idy nezdála. Náchod raději šel do rizika vrtů nezbytných pro provoz vlastních lázní. Riziko vyšlo. „Kdyby tomu tak nebylo, tak jdu sedět, že jsem promrhal veřejné peníze,“ poznamenal napůl žertem Birke.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám