Hlavní obsah

Česko má nový skiareál: Kouty v Jeseníkách

Možná o víkendu by se už mohlo lyžovat na Černé hoře v Krkonoších, čímž by odstartovala v Česku nová zimní sezóna. Jejím hitem je otevření nového skiareálu v Koutech nad Desnou, který je největším na Moravě a první s šestisedačkovou lanovkou v Česku, známou spíše z alpských center. V běžném provozu odbaví až 3200 lyžařů za hodinu a na samý vrchol sjezdovek je vyveze za necelých sedm minut.

Článek

„Podstatou našeho areálu je, aby měl podobu těch v Rakousku s odpovídajícím standardem služeb. Nyní je zřejmé, že značná část lyžařů nejen Jeseníky opouští a vydává se do Alp za vyšší kvalitou. A právě tomuto odlivu nabídkou patřičné alternativy chceme zabránit,“ řekl Právu David Kestl z firmy K3 Sport, která areál vlastní.

Ski areál Kouty nabídne nejen mimořádné lyžařské možnosti, ale také zázemí od restaurací a barů až po lyžařský servis i školu. Do provozu bude uveden 18. prosince.

Ze čtyř sjezdovek, které se rozkládají na ploše 25 hektarů, dvě budou mít přes dva kilometry (nejdelší 2450 m) s ojedinělou šířkou minimálně padesáti metrů. Jedna z nich, umístěná ve výšce 1100 metrů nad mořem, bude sloužit i při kritických sněhových podmínkách mimo obvyklou sezónu.

Za hodinu 5600 osob

Celková kapacita přepravních zařízení činí 5600 osob za hodinu. Samozřejmostí je večerní lyžování. Sněhovou jistotu garantuje nejmodernější zasněžovací technika se 30 děly pokrývající všechny sjezdovky. Horní stanice lanovky je pak výchozím bodem pro nově upravované běžecké trasy v bezproblémové nadmořské výšce 1100 až 1250 metrů, kde jsou ideální sněhové podmínky.

Přímo u areálu je vlaková stanice, v něm parkování s dostatečnou kapacitou, a to bezplatné.

Výstavba první etapy areálu, která si vyžádala zhruba půl miliardy korun, část pokryla dotace z Evropské unie, byla zahájena v roce 2009.

„Konečný projekt počítá s vybudováním tří lanových drah a čtyř lyžařských vleků o celkové přepravní kapacitě téměř 12 tisíc osob za hodinu a veškeré s lyžováním související infrastruktury,“ uvedl Kestl s tím, že v budoucnu by měl tento areál hostit dokonce i závody Světového poháru. Celodenní, tedy nejdražší jízdenka stojí 630 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám