Hlavní obsah

České památky zvou na rok renesance

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po stopách šlechtických rodů v době renesance se budou moci vydat během letošní turistické sezóny návštěvníci některých památkových objektů po celé ČR.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Výstavy květin v třeboňském zámku patří k těm nejatraktivnějším.

Článek

„Půjde o výstavy a doprovodné programy zaměřené právě na renesanci. Projekt začal výstavou na Pražském hradě Mars a Venuše, na níž se návštěvníkům představují umělecká díla z časů císaře Rudolfa II. a která se postupně rozběhne i u nás na jihu Čech,“ informoval Právo ředitel českobudějovické územní památkové správy Národního památkového ústavu Petr Pavelec.

Na atraktivní podívanou se mohou těšit především ti turisté, kteří se chystají od jara až do podzimu do Třeboně. Na zdejším zámku uvidí kromě velikonoční výstavy Amarylis také ukázky renesančních tanců v dobových kostýmech.

Program Tance doby renesance se bude několikrát opakovat. Poprvé se uskuteční 27. června. V červenci pak 20. a 26. a dvakrát rovněž v srpnu 10. a 17. Naposledy se tanečníci představí na malém nádvoří zámku nebo v případě špatného počasí ve Schwarzenberském sále 7. září.

V Jindřichově Hradci budou k vidění tapisérie a textilie ze sbírek Uměleckoprůmyslového muzea v Praze a NPÚ
Jan Mikeš, kastelán<em> </em>

„Ve čtvrtek 6. července dýchne do Schwarzenberského sálu renesanční atmosféra literárně-hudebním pořadem Renesance nejen v Třeboni, který zahrnuje informace o architektuře, malířství, sochařství, vědě, filozofii, objevech a vynálezech, mořeplavectví, knihtisku, divadle a literatuře období renesance s ukázkami dobové hudby a písní s výkladem,“ popsal stručně další ze zajímavých programů letošního léta kastelán Pavel Hoffman.

Připomněl, že v srpnu budou probíhat večerní divadelní prohlídky zámeckých interiérů s názvem Životem renesančního šlechtice Petra Voka.

Osudy a život zámeckých obyvatel

Ojedinělý zážitek čeká také návštěvníky hradu a zámku v Jindřichově Hradci. Od 12. dubna až do konce října si mohou prohlédnout výstavu Umění restaurovat. „K vidění budou tapisérie a textilie ze sbírek Uměleckoprůmyslového muzea v Praze a NPÚ v doposud nepřístupných prostorách druhého patra renesančního Adamova stavení a výstava přiblíží restaurátorské postupy na ukázkách řady vzácných tapisérií a textilu z dob 16.–19. století,“ láká příznivce umění kastelán Jan Mikeš.

Dodal, že od 27. května bude možné si prohlédnout i interiéry tzv. zelených pokojů v Adamově stavení a návštěvníci je nově uvidí po obnovení renesanční výmalby včetně unikátních interiérů šlechtického apartmá posledních pánů z Hradce z konce 16. století. Ke změnám došlo i v místnostech na hlavní prohlídkové trase.

Expozice se nově soustředí na osudy i každodennost obyvatel hradeckého zámku v první třetině 17. století. Návštěvníci se dozvědí více o fungování hradecké rezidence, dvorním ceremoniálu ovlivňujícím každodenní život šlechtice a uvidí i některé dosud nevystavené exponáty. V září je určitě potěší Slavnosti Adama Václava Michny z Otradovic s koncertem renesanční hudby.

Reklama

Výběr článků

Načítám