Hlavní obsah

České centrum v Soulu je replikou Staroměstské radnice

Novinky,
Soul

Od středy je v jihokorejském Soulu pro veřejnost přístupně České centrum (ČC). To bylo slavnostně otevřeno v pondělí ve známé budově Castle Praha, která je zmenšeninou Staroměstské radnice a nachází se v ní také stejnojmenná česká restaurace s pivnicí. Je to už 22. České centrum.

Foto: ČC Soul

Slavnostní otevření Českého centra v Soulu

Článek

České centrum (korejsky 체코문화원 Čchekcho munhwawon) navazuje na práci bývalého Českého infocentra, které vzniklo v roce 2009 na základě spolupráce mezi majitelem řetězce českých restaurací v Soulu Castle Praha a českým velvyslanectvím České republiky, které za tři roky uspořádalo desítku výstav.

ČC Soul dvakrát měsíčně představí současné i klasické české filmy, jednou měsíčně proběhnou literární a turistické večery. Na konci května bude zahájena první z pravidelných výstav, kde bude představena tvorba fotografa Jana Saudka.

Na ostrově Nami se bude až do konce května v rámci mezinárodního bienále dětské knihy Nambook prezentovat výstava věnovaná české knize pro děti a mládež a především populární postavě Krtečka.

Foto: ČC Soul

České centrum v Soulu se nachází v replice Staroměstské radnice

Na filmovém festivalu ve městě Čondžu je k vidění sekce filmů natočených na motivy děl Franze Kafky, kterou připravil filmový kritik Michal Procházka. Doplňuje ji výstava Franz Kafka a Praha.

ČC Soul bylo slavnostně otevřeno v pondělí 29. dubna 2013 primátorem městské části Mapo Pak Hong-sopem, velvyslancem ČR v Korejské republice Jaroslavem Olšou, jr a vedoucí Českého centra Soul Michaelou Lee.

Foto: ČC Soul

Velvyslanec ČR Jiří Olša (vpravo)při otevření Českého centra v Soulu

„Hlavním cílem Českého centra je ještě více prohloubit zájem korejské veřejnosti o Česko, kam z Korejské republiky směřuje ročně na 130 tisíc turistů. A vzhledem k tomu, že Korejská republika dnes představuje jednoho z našich klíčových obchodních partnerů mimo Evropu, bude České centrum hrát klíčovou roli při vytváření pozitivního obrazu naší země a poskytovat informace z oblasti turistiky, obchodu i kultury,“ řekl velvyslanec České republiky v Korejské republice Jaroslav Olša, jr.

„Praha se stala v Koreji velmi populární, navíc ji se Soulem spojuje přímé letecké spojení. Zřízení Českého centra přiláká další zájemce a přinese korejským návštěvníkům žádané informace o České republice a střední Evropě vůbec, protože ČR je první ze zemí V4, která v Soulu bude mít takovéto zastoupení,“ dodává Michaela Lee, která ČC Soul vede.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám