Hlavní obsah

Česká republika je sedmnáctou nejbezpečnější zemí světa

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi nejvíce bezpečné státy na světě patří Island, Dánsko a Norsko. Naopak země, kterým je lépe se vyhnout, se řadí Irák, Somálsko, Súdán a Afghánistán. Světový mírový index sestavila organizace Vision of Humanity. Podle průzkumu se Česká republika řadí až na sedmnácté místo.

Foto: Jakub Mračno, Právo

Česká republika je podle GPI docela bezpečná země.

Článek

Každoročně je zkoumáno 24 kritérií ve 140 státech světa, která se hodnotí známkou 1-5. Z výsledných známek pak vzejde celkové pořadí států. "Průzkum zohledňuje míru nezaměstnanosti, vzdělání a kulturního života v zemi," řekl Tomio Okamura, víceprezident a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. 

Žebříček nejbezpečných zemí světa v roce 2008
1.Island
2.Dánsko
3.Norsko
4.Nový Zéland
5.Japonsko
6.Irsko
7.Portugalsko
8.Finsko
9.Lucembursko
10.Rakousko
17.Česká republika
20.Slovenská republika
36.Francie
28.Itálie
69.Egypt
97.Spojené státy Americké

Mezi kritéria hodnocení Global Peace Index (GPI) patří například počet vnitrostátních ozbrojených konfliktů, počet mezinárodních ozbrojených konfliktů, výše výdajů na zbrojení vůči HDP, počet mrtvých z mezinárodních ozbrojených konfliktů, počet mrtvých z vnitrostátních ozbrojených konfliktů, vztahy se sousedními zeměmi, počet uprchlíků, politická stabilita, počet násilných trestných činů, dodržování lidských práv, hrozba terorismu, počet policistů na 100 tisíc obyvatel, přístup ke zbraním, vojenská síla, počet vězněných osob atd.

Žebříček nejnebezpečnějších zemí světa v roce 2008
1.Irák
2.Somálsko
3.Súdán
4.Afgánistán
5.Izrael
6.Čad
7.Středoafrická republika
8.Severní Korea
9.Libanon
10.Rusko
11.Kolumbie
12.Nigérie
26.Turecko

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám