Hlavní obsah

Češi znečistili Jadran, zuří Chorvaté poté, co jachta vypustila splašky v přístavu

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatele chorvatského přístavu Komiža pořádně popudila posádka luxusní jachty Liz Mary. Ta totiž v noci u pobřeží tajně vypustila do moře splašky. Podle některých médií je majitelem luxusního plavidla nejmenovaný český milionář, napsal chorvatský server Index.

Foto: Facebook/Andro Žuanić‎

Jachta Liz Mary vypustila fekálie do moře přímo v přístavu.

Článek

Splašky kolem jachty vyfotografoval jeden z místních obyvatel a zveřejnil je na Facebooku.

„Je to nepřijatelné. Chceme se proti podobnému chování postavit a budeme se bránit všemi možnými způsoby, aby se situace neopakovala,“ uvedla starostka přístavu Tonka Ivcevičová pro server Morski. Dodala, že město ani obecní policie nemají bohužel pravomoc situaci řešit, poslala však zprávu správci přístavu.

Ten situaci odmítl více komentovat. „Teď na to nemám čas, mám důležitější věci na práci,“ řekl Damir Radic s tím, že kapitána jachty informoval, ale ten se k tomu blíže nevyjádřil.

Chorvaty zpráva velmi rozlítila, protože problémy se znečištěným Jadranem řeší už delší dobu. Podle odborníků je moře znečištěné fekáliemi, které pocházejí právě z lodí. Splašky pak mohou způsobit zdravotní problémy, zejména u dětí.

Podle serveru Zadarski list jsou jen za letošek hlášeny už desítky případů kožních infekcí, jejichž společným jmenovatelem jsou zřejmě výkaly v moři.

Reklama

Výběr článků

Načítám