Hlavní obsah

Češi už si brousí zuby na Chorvatsko, láká i vnitrozemí Istrie

Novinky, Jakub Kynčl

Nikdo ještě neví zda, kdy a za jakých podmínek se letos v létě otevře Chorvatsko českým turistům, ale Češi už začínají spřádat plány, jak vyrazí i jinam než na pláže. Operují totiž s tím, že když se uvolní restrikce na plážové dovolené, umožněna by mohla být i venkovská turistika. A taková Istrie má v tomto ohledu skutečně hodně co nabídnout. Jedno kouzelné místo za všechny – Motovun.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Kolem Motovunu v ranních hodinách často protéká mlžná řeka.

Článek

Slyšel jsem už mnoho Čechů říci, že oblast kolem vesničky Motovun ve střední Istrii je jedním z nejkrásnějších míst, která se v Chorvatsku nacházejí. A ač to mohou být pro mnoho milovníků pláží trochu až kacířská slova, po vlastní návštěvě této oblasti se mohu jen přidat do zástupu milovníků Motovunu. Oblast plná vinic a nalezišť vzácných lanýžů připomíná Itálii na první pohled.

Ne v každém městě vás překvapí dva náhrobky Římanů z 1. století našeho letopočtu. Už jen tento maličký detail dává najevo, jak daleko sahá osídlení tohoto místa. A ač zde mezi 10. a 11. stoletím vládli církevní hodnostáři z města Poreč, je zdokladováno, že v roce 1278 ovládli Motovun Benátčané. Ti kolem města také postavili zdi, které stojí do dnešních dnů.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Ve vesnici Motovun žije slabá tisícovka lidí. V okolí leží rozlehlé lány vinic a zeleň, kam jen oko dohlédne.

Tři části města jsou propojené systémem vnitřního a vnějšího opevnění, které městu propůjčuje svébytný historický ráz. Nechybí ani věže a městské brány s romaneskními, gotickými a renesančními prvky postavené mezi 14. a 17. stoletím. Zkrátka typická ukázka benátské koloniální architektury.

Pro Čechy a turisty obecně by motovunská oblast mohla být v nadcházejících měsících zajímavá tím, že je poměrně dobře připravená na outdoorový turismus. A pokud jste milovníci lanýžů, jistě dobře víte, že v tamějších lesích jsou naleziště ceněného bílého lanýže. A čerstvá pasta s nastrouhaným bílým lanýžem je v tamějších tavernách vyhlášenou specialitou.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Míchaná vajíčka se s lanýži doplňují vskutku dokonale. I proto je fritaja oblíbená mezi profesionálními kuchaři i kuchařskými amatéry.

Místní lanýže se dají v oblasti zakoupit, a to nejen černé, ale i ty vzácnější a samozřejmě i dražší bílé. Pokud si tak po návratu do ČR budete chtít dopřát luxusní snídani, na míchaná vajíčka si můžete nastrouhat hoblinky lanýže, a dopřát si tak oblíbenou istrijskou snídani – fritaju.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám