Hlavní obsah

Češi nejčastěji tráví Silvestr v tuzemsku, ze zahraničí lákají Alpy, evropské metropole i exotika

Novinky, lap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi se spíše poohlížejí po Silvestru v tuzemsku. Přesto se najdou výjimky, které hledají dovolenou v zahraničí. Movitější plánují zájezdy do Alp, evropských metropolí, jako je Berlín nebo Paříž, ale i na jižní pól.

Foto: Milan Malíček, Právo

Češi nejčastěji tráví Silvestr v tuzemsku.

Článek

"V uplynulých letech, bylo zvykem objednávat Silvestra dlouho dopředu, to se od loňského roku změnilo, i na poslední chvíli se dalo sehnat na horách místo, a to i v dobrých lokalitách jako je např. Pec pod Sněžkou nebo Špindlerův Mlýn,"  řekl Novinkám Petr Čermák ze serveru Sdovolena.cz a Sletenky.cz.

Ve srovnání s loňským rokem na to letos hoteliéři reagovali lepšími cenami a nabídkami na Silvestra. Co se týká zahraničí, mezi nejvyhledávanějšími destinacemi jsou podle Čermáka Thajsko, Kuba, Mexiko, Mauricius a Maledivy.

Paříž, Řím a Londýn

Poslední dobou si Češi oblíbili také lyžařské zájezdy do Alp. "Může za to relativní drahota, která panuje na českých horách. Řada alpských středisek navíc v posledních letech nabízí silvestrovský termín levněji než začátek ledna, a to kvůli ruské klientele cestující na pravoslavné Vánoce," řekl Novinkám výkonný ředitel CK Nev-Dama Martin Řimnáč.

Silvestr v Alpách láká podle Řimnáče především movitější rodiny, které cestují vlastní dopravou a mají zájem o ubytování a skipasy. Většina hotelů nabízí speciální silvestrovské menu o více chodech, např. se šumivým vínem v ceně. Horská střediska pořádají na náměstích koncerty a ohňostroje.

Ze světových metropolí se Češi na Silvestra nejčastěji nechají zlákat místy s rušným večerním životem. „Největší zájem je o Paříž, Řím či Londýn,“ popisuje Tomáš Brejcha, ředitel marketingu cestovní kanceláře Čedok. Popularita těchto destinací se však odráží ve zvýšených finančních nákladech - cena silvestrovského zájezdu do některé z těchto lokalit se pohybuje okolo 10 – 15 tisíc korun.

„Ceny odpovídají zvýšenému zájmu a mohou být i o 100 % vyšší než v okrajových termínech sezóny. Týká se to především pobytů ve vzdálenějších destinacích,“ vysvětluje Brejcha. Stejně jako u pobytů na českých horách, i zde se vyplatí zařídit si zájezd s předstihem.

Ceny silvestrovských zájezdů
Lipno, 1 den, apartmán v penzionu1950 Kč**
Krušné hory, 3 dny v *** hotelu2390 Kč*
Beskydy, 6 dnů, horská chata3490 Kč*
Krkonoše, Horní Mísečky, 6 dnů v *** hotelu5500 Kč*
Rakouské Alpy, 3 dny5000 Kč*
Paříž, 3 dny14 000 Kč*
USA, 9 dní50 000 Kč*
Jižní pól, 1 den a cesta840 000 Kč*
* orientační ceny za 1 osobu ** orientační ceny za 2 osoby a 2 děti

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám