Hlavní obsah

Češi na jaře nejraději cestují za poznáním

Cestování na jaře je mezi českými turisty velice populární a specifické období. Největší zájem mají Češi o poznávací víkendové, ale i týdenní zájezdy. Také se hodně prodávají lázeňské pobyty a letecké dovolené u moře.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Češi létají na jaře především do zemí, kde je v létě příliš horko a tak i na jaře je tam přijemné teplé počasí, tedy např. do Egypta, Tuniska či na Kanárské ostrovy.

Článek

"Na jaře podle počtu prodávaných zájezdů vedou poznávací zájezdy a eurovíkendy," řekl Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

1. Autobusové poznávací zájezdy po Evropě

Největším hitem je dlouhodobě zájezd do Paříže. Pro rodiny s dětmi se Paříž kombinuje vždy s návštěvou Disneylandu, který je také poblíž Paříže.

I mezi ostatními poznávacími autobusovými zájezdy figuruje na prvních místech popularity Francie, především okruhy po Normandii, Bretani, Provance a Francouzské riviéře. V popularitě dále následují okružní zájezdy po Itálii (Řím, Neapol), po Německu (města podél řeky Rýn), Švýcarsku a Rakousku.

Foto: Jana Rovenská, Právo

Opevněné město Carcassone je viditelné z dálky. Zbllízka pak návštěvník obdivuje mohutné hradby.

:. Romantické opevněné město Carcassone je viditelné z dálky. Zblízka pak návštěvník obdivuje mohutné hradby.

FOTO: Jana Rovenská, Právo

2. Relaxační pobyty ve slovenských termálních lázních

Slovensko zaznamenalo v posledních dvou letech velký nárůst českých turistů a celkově tam tak jezdí již přibližně 700 tisíc českých turistů ročně. Slovensko se tak katapultovalo na 2.místo co se týče popularity z hlediska počtu českých turistů těsně za první Chorvatsko.

:. Bahenní obklad nabízí slovenské lázně v Piešťanech.

FOTO: Archiv Lázně Piešťany

Slovensko láká české návštěvníky především tím, že je blízko, není tam jazyková bariéra a jsou tam pěkně zrekonstruovaná centra na dobré úrovni s velkým množstvím termálních aquaparků. Populární jsou například Turčianské teplice, Lůčky, Vyšné Ružbachy. Jedná se o relaxační, nikoliv vysloveně léčebné pobyty.

Na vzestupu jsou také relaxační pobyty v maďarských termálních lázních v Egeru, Hévízu a Bogács. Maďarské termální prameny jsou balzám - nejen na duši, ale i na dýchací cesty, srdce, krevní oběh, tlak, pohybové ústrojí a pooperační rehabilitace. Vysokou úroveň zdejšího lázeňství uznává i cizina.

3) Eurovíkendy

Právě na jaře je populární trávení víkendů v některém z atraktivních evropských měst. Jelikož v létě je na městskou turistiku příliš horko a lidé jsou raději u moře, jaro je na poznávání tím správným obdobím.

Letecky se za velice výhodné ceny jezdí nejčastěji do Paříže, Říma, Barcelony, Amsterdamu, Londýna a Benátek.Velice populární jsou i víkendy ve Vídni, kam se jezdí autem, autobusem nebo třeba i vlakem.

Foto: Reuters

Eiffelova věž

:. Eiffelova věž v Paříži

FOTO: Reuters

Pokud se už jednou ocitnete v Paříži na jaře, vaší pozornosti by neměla uniknout návštěva rozkvétajících parků. Například v Lucemburské zahradě (Jardin de Luxembourg) můžete za krásného počasí potkat davy posedávajících čtenářů novin, ale i pařížské studenty. Romantické kouzlo má náměstí Place de Vendôme a hlavně zahrady před Louvrem.

Do metropole umění, kultury, světové módy i kuchyně se jezdí za pařížskými památkami, ale i jedinečnou atmosférou, v některých zájezdech je naplánována i projížďka lodí po Seině.

4. Letecké zájezdy k moři

Hlavní sezóna ještě nezačala a na jaře jsou tak nízké ceny leteckých zájezdů k moři, což využívá mnoho českých turistů, často starší generace. Senioři se mohou navíc těšit různým slevám a vnoučata předškolního věku s nimi mohou jet zdarma.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Lindos

:. Řecké městečko Lindos na ostrově RhodosFOTO: Lucie Poštolková, Novinky

Češi létají na jaře především do zemí, kde je v létě příliš horko, tedy např. do Egypta, Tuniska či na Kanárské ostrovy. Do severní části středomoří (Řecko, Itálie, Španělsko, Turecko) se na jaře příliš nejezdí, jelikož tam ještě není teplo na koupání. Ceny zájezdů jsou o 20-30 %  levnější než v letní sezóně a počasí vysloveně příjemné.

Anketa

Kam pojedete na jaře?
lázně v zahraničí
4,6 %
lázně v České republice
9,5 %
zlevněné lyžařské zájezdy
2,3 %
památky v České republice
8,4 %
poznávací zájezdy v zahraničí
30,4 %
nikam nepojedu, šetřím dovolenou na léto
44,8 %
Celkem hlasovalo 263 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám