Hlavní obsah

Čechy milované chorvatské město prý ničí filmaři

Novinky, mšv

Chorvatský Dubrovník bývá titulován jako perla Jadranu. Historické město ležící až na samém jihu země si oblíbili nejen čeští turisté, ale i filmaři. Stalo se například jednou ze stěžejních lokalit seriálu Hra o trůny. Některým místním už se ovšem zájem filmových společností trochu zajídá, štáby navíc prý město ruinují a kazí idylu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Filmový průmysl poškozuje DubrovníkVideo: AP

 
Článek

Spory s filmaři se rozhořely poté, co byl kvůli natáčení snímku Robin Hood založen požár a do historického centra zavlečeni koně. Místní si posléze stěžovali na to, že po štábu zbyla neuvěřitelná spoušť. Jeden z obyvatel, Wade Goddard, vidí na situaci plusy i minusy. „Pro město je to dobrá reklama. Filmy k nám přitáhnou více lidí, kteří se zde ubytují, štáb zase chodí na jídlo do místních restaurací,“ konstatuje. Na druhé straně chápe své sousedy, kterým se příčí, když se kvůli natáčení uzavřou ulice a nikam se pořádně nedostanou.

Do Dubrovníku podle agentury AP ale míří v letních měsících už tak dostatek lidí a nezájmem rozhodně netrpí. Naopak se po centru někdy pohybují takové davy, že se brány musí dočasně zavřít, aby se centrum nepřelidnilo.

Městské orgány navíc tvrdí, že filmové štáby velmi důkladně kontrolují a dohlížejí i na opravy jakýchkoli vzniklých škod. Podle bývalého starosty Andra Vlahusice více neplechy napáchají popelářské vozy nebo zásobování. „Natáčení podporuje i naše ministerstvo kultury. Loni jsme také obdrželi pochvalu od organizace UNESCO, podle níž je Dubrovník ve skvělém stavu a rovněž podpořila natáčení Hvězdných válek. Škoda způsobená filmovými štáby je skutečně minimální,“ tvrdí Vlahusic.

Dubrovník je jako prostitutka

Někteří starousedlíci se ovšem ptají, zda má podobné věci jejich město zapotřebí. Předseda místního spolku Přátelé Dubrovníku Maro Kapetanic přirovnává situaci k prostituci. „Je to úplně stejné, obojí je zcela legální, ale nikoli úctyhodné. Už jsme naše znepokojení mnohokrát adresovali městskému úřadu, ale tam to bohužel všichni vidí opačně,“ stěžuje si Kapetanic. Dodává, že do Dubrovníku už tak míří spousta turistů a další propagace je proto zbytečná.

Co ovšem odpůrcům filmového natáčení vadí nejvíc, je fakt, že ve snímcích nejde Dubrovník mnohdy ani poznat. „Nevadí nám, když město nabídne svou krásnou architekturu, ať už do filmů nebo reklam. Špatné je, když vystupuje jako anonymní město, které nikdo nepozná a zatím nám štáby způsobují závažné škody,“ volá další z obyvatel.

Město každopádně zažívá velký nárůst turistů, v roce 2016 ho navštívilo o 100 000 více lidí než předloni. Každoročně sem zavítají zhruba dva milióny lidí. Chorvatsko patří mezi nejoblíbenější destinaci českých turistů, loni jich tam zavítalo zhruba 828 000, jak vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. [celá zpráva]

Anketa

Vadilo by vám, kdyby se ve vašem městě natáčel film?
Ano
21,1 %
Ne
69,7 %
Je mi to jedno
9,2 %
Celkem hlasovalo 1510 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám