Hlavní obsah

Čechy láká tuzemská dovolená, zejména o prázdninách

Přestože je české léto, co se počasí týče, dosti náladové, mnoho tuzemských turistů neplánuje během dovolené překročit hranice ČR. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Institutu turismu agentury CzechTourism. Čechy prý láká mimo jiné pěší i cykloturistika a návštěvy památek.

Foto: Profimedia.cz

Raději než k moři vyrazí tisíce Čechů k rybníkům a na kola

Článek

Výsledky nedávného průzkumu ukázaly, že dvě třetiny Čechů plánují strávit alespoň část dovolené v ČR. Celkem 85 procent dotázaných uvedlo, že se určitě letos chystají na dovolenou. Z toho jen 16 procent plánuje pobývat pouze v zahraničí. Až 41 procent českých dovolenkářů chce strávit čas odpočinku pouze v Česku. Ostatní plánují dovolenou v cizině a v tuzemsku zkombinovat.

Jako tradičně si turisté užijí návštěvy hradů, zámků a dalších památek, pěší túry i výlety na kolech, koupání a v neposlední řadě také kulturní a gastronomické akce. Oblíbeným cílem jsou i hudební festivaly.

„Z výsledků průzkumu je zřejmé, že Česko je pro české turisty atraktivní destinací s významnými klady, mezi které patří menší finanční náročnost pobytu, absence jazykové bariéry, ale i bezpečnost destinace, která může při rozhodování hrát významnou roli. Necelých 40 procent dotázaných uvedlo, že poznávání turistických cílů Čech, Moravy a Slezska je pro ně letos lákavější než turistické cíle v zahraničí,“ uvedla Monika Palatková, generální ředitelka agentury CzechTourism.

Týdenní klasika

Z údajů agentury také vyplývá, že většinou Češi na tuzemskou dovolenou vyrazí v červenci a srpnu, a to na týden. Jen málo z nich plánuje pobyt v délce dvou týdnu a více. Spíše se najdou tací, kteří si dovolenou zkrátí na čtyři až pět dní.

Zázemí čeští turisté najdou v penziónech, kempech nebo u přátel a známých. Alternativou jsou také chaty a chalupy k pronájmu, případně ty vlastní. Co se týče oblíbených lokalit, dlouhodobě vedou jižní Čechy, jižní Morava, Šumava a Krkonoše.

Reklama

Výběr článků

Načítám