Hlavní obsah

Častým cílem turistů je jaderná elektrárna Temelín

Právo, Petr Pokorný

Informační středisko jaderné elektrárny Temelín, které od září 1997 funguje v rekonstruovaném zámečku Vysoký Hrádek, se už stalo trvale častým cílem návštěvníků jižních Čech.

Foto: Václav Brom, Právo

Přes léto jsou pravidelnými návštěvníky temelínského „íčka“ cykloturisté projíždějící okolím elektrárny.

Článek

Bez nadsázky se tak temelínský zámeček stal jednou z nejvíce navštěvovaných malých památek na jihu Čech.

„Jen v červenci prošlo informačním centrem rekordních 3 155 lidí, což je historicky vůbec nejvíc. Je vidět, že středisko se pro návštěvníky jižních Čech stává zajímavým cílem a zdrojem informací k jaderné energetice, o které se nyní začíná v souvislosti s obnovou zdrojů v republice hovořit,“ řekl Právu mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Turisté si sem přijíždějí pro informace

Veřejnost fungování jaderných elektráren podle něho zajímá a lidé si proto přijíždějí pro informace i k nám na Temelín.

Za prvních sedm měsíců letošního roku přijelo na Temelín 18 338 návštěvníků, což je téměř o 1 500 lidí více než loni. Od roku 1991 tak navštívilo elektrárnu 321 947 lidí, z nichž 19 942 (6,19 procenta) přicestovalo ze zahraničí. Největším lákadlem temelínského „íčka“ je především virtuální procházka elektrárnou.

Tento atraktivní počítačový program umožní zájemci detailní prohlídku i těch prostor, do kterých se ve skutečnosti nedostane.

Veškeré děje jsou sice řízené pohybem počítačové myši, ale na obrazovce se odehrávají v reálném čase a v prostoru, který se snaží napodobit realitu elektrárny. Návštěvník se virtuální elektrárnou volně pohybuje a volí si směr a zaměření své procházky.

Lidi především zajímá, co bude s elektrárnou

Navíc má k dispozici rozmanité interaktivní objekty, může spouštět zvuk, textové informace nebo speciální animace. V programu se může rozhodnout pro některou z osmi zpracovaných scén.

Může se seznámit se základním schématem elektrárny s tlakovodním reaktorem, projít uspořádání celé elektrárny, ale vstoupit lze i do skladu čerstvého paliva, prozkoumat primární okruh elektrárny, podívat se do reaktorového sálu, na strojovnu či blokovou dozornu.

„Otázky návštěvníků v poslední době nejčastěji směřují k budoucímu využití jaderné energie ve světě i v naší republice,“ konstatovala vedoucí Informačního střediska jaderné elektrárny Temelín Jana Gribbinová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám