Hlavní obsah

Buchlovice nenabízejí jen zámek, ale i jiná krásná zákoutí

Právo, Martina Žáčková

Zámek Buchlovice, ležící ve stejnojmenné obci v podhůří Chřibů nedaleko Uherského Hradiště, patří k nejkrásnějším památkám ve Zlínském kraji. A zámecký areál toho skrývá víc, než by se na první pohled mohlo zdát.

Foto: Martina Žáčková, Právo

Zámek Buchlovice

Článek

Buchlovická památka má poutavou historii. Říká se, že když si roku 1692 přivedl Jan Dětřich z Petřvaldu na blízký hrad Buchlov manželku Anežku Eleonoru, nebohá žena původem ze slunné Itálie prý mezi chladnými zdmi nového příbytku tak dlouho chřadla a strádala, až pro ni galantní manžel raději postavil dole v údolí nové obydlí – prosluněný zámeček.

Odborníci ji považují za nejčistší příklad italské barokní vily ve střední Evropě. Její romantický ráz umocňuje přilehlý anglický park s vzácnými dřevinami. Uvnitř ohromí úchvatná štuková a fresková výzdoba a ukázky barokního, rokokového, empírového a klasicistního nábytku.

Po prohlídce zámku si odpočinete v parku. Je považován za jednu z nejvýznamnějších sbírek takzvané historické zeleně v České republice. Zejména Berchtoldové tu nechali vysázet řadu exotických dřevin, jejichž semena i sazenice si vozili z cest po světě.

Foto: Martina Žáčková, Právo

Za procházku stojí také zámecký park. Je považován za jednu z nejvýznamnějších sbírek takzvané historické zeleně v České republice.

Park také dozdobili sochami. Po roce 1945 přibyly ještě dekorační rostliny či rododendrony. Na druhém konci parku najdete odpočinkový pavilón, u nějž děti zaujme malá zoo. Najdete tu i občerstvení a posezení ve venkovní kavárně ve stínu vzrostlých fuchsií.

Jejich pěstování se věnuje zámecké zahradnictví od roku 1981. Sortiment dnes čítá na 1200 odrůd a druhů. Některé lze koupit v zahradnictví poblíž hlavního vchodu. Prodejní výstava zde probíhá během celého letního období.

Navštivte domov pro zraněná zvířata

Vedle zahradnictví je od roku 2003 otevřena. Záchranná stanice volně žijících živočichů. Lidé sem nosí zvířata, která se zranila v přírodě, a končí zde i opuštěná mláďata. Ve stanici se jim dostává odborné péče, a pokud neutrpí trvalý handicap, vracejí se do volné přírody.

Foto: Martina Žáčková, Právo

Malé návštěvníky jistě potěší záchranná stanice ohrožených zvířat, jíž dominuje rybníček pro čápy, kachny a labutě.

V pečlivě upraveném zákoutí si můžete prohlédnout dravce ve voliérách nebo z dřevěné lávky sledovat, jak se krmí labutě, kachny a čápi u malého jezírka. Zážitek z výletu můžete završit návštěvou galerie vín ve starém zámeckém sklepě.

Pro větší skupiny zde organizují řízené degustace s odborným výkladem. V areálu zámku se také pravidelně konají různé folklórní či hudební akce. Mezi nejznámější patří festival česneku nebo Den vína.

Koupání nabízí Smraďavka

V horkém počasí po návštěvě zámku jistě oceníte koupání v buchlovické rekreační oblasti Smraďavka u přehradní nádrže Sovín na Dlouhé řece. Svůj zvláštní název si tato místní část Buchlovic získala podle sirnatých pramenů v údolí.

Majitelé buchlovského panství si tady na konci 17. století vybudovali barokní Lovecký zámeček. Známý lékař a lidumil Leopold Berchtold se sem přestěhoval poté, co dal zámek v Buchlovicích k dispozici jako nemocnici.

Zde také v roce 1809 zemřel, když se při výkonu své lékařské služby nakazil tyfem. Na jeho památku je Smraďavka také nazývána Leopoldov.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám