Hlavní obsah

Britům zkazily dovolenou nové cestovní podmínky. Dozvěděli se o nich během letu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na tisíce britských turistů čekalo minulý týden nepříjemné překvapení. Během jejich pobytu v Mexiku se totiž vláda Borise Johnsona rozhodla středoamerickou zemi přemístit na červenou listinu, což znamená povinnou desetidenní karanténu po návratu. Rozčarování některých cestovatelů bylo o to větší, že se o změně dozvěděli během letu.

Foto: Profimedia.cz

Velká Británie umístila v neděli Mexiko na seznam rizikových zemí.

Článek

Velká Británie přemístila Mexiko na červenou listinu v neděli odpoledne. O změně přitom rozhodla jen o pár dní dříve, ve středu 4. srpna. Lidé, kteří byli v té době na cestě do Střední Ameriky, tak byli značně překvapení a dovolenou jim zkazil výhled na 10 dní v hotelové karanténě, kterou si navíc musejí za dva tisíce liber (asi 60 tisíc korun) zaplatit z vlastní kapsy, uvádí server LadBible.

Podle listu Standard tak stálo až šest tisíc britských turistů v Mexiku před těžkou otázkou, zda si narychlo koupit novou letenku a spěchat domů, nebo počítat s karanténou po návratu. Frustraci přiživilo rovněž zdražení hotelů, v nichž musejí lidé izolaci strávit, o několik stovek liber na zmiňované dva tisíce.

FOTO: Podzemní přírodní koupaliště leží na dosah jednomu ze světových divů

Cestování

Své zděšení nad novými skutečnostmi neskrýval například 38letý James Dean z Bournemouthu, který za dvoutýdenní dovolenou v Cancúnu s manželkou a čtyřmi dětmi utratil osm tisíc liber (239 tisíc korun). „Jsem velmi zklamaný,“ uvedl pro server Mirror.

„Děti se moc těšily a rozhodně se nehodlám hned otočit a letět zpět, ale tohle rozhodnutí vše zkomplikovalo. Nechápejte mě špatně, riziko je tu vždy, ale vláda o Mexiku vůbec nemluvila,“ doplnil Dean s tím, že změna cestovatelského semaforu přišla náhle. „Teď budu za nás všechny muset zaplatit karanténu. Pořád to zpracovávám.“

Narychlo měnily plány

Kvůli změnám podmínek musel jiný britský pár značně zkrátit své líbánky. Joe Coward z Londýna přistál v Mexiku 5. srpna, tedy den poté, co britská vláda o změně rozhodla. Narychlo si tak zamluvil zpáteční let a z dvoutýdenní svatební cesty tak byla cesta dvoudenní.

„V podstatě jsme dosedli na letišti, abychom zjistili, že z dvoutýdenních líbánek, které jsme už několikrát posouvali, bude dvoudenní návštěva,“ posteskl si 29letý muž a dodal, že je cesta naprosto zkažená.

Zatímco někteří britští turisté se psychicky připravovali na další vysoké výdaje za izolaci, jiní narychlo měnili své plány. „Celý rok jsem tvrdě pracoval, abych mohl příští měsíc vyrazit do Mexika. A teď je na červeném seznamu,“ postěžoval si jistý Brit na Twitteru.

Nejnovější londýnská atrakce stála miliony liber. Mezi lidmi budí rozpaky

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám