Hlavní obsah

Brit odletěl z Prahy na pas kamaráda. Prošel přes čtyři kontroly ve třech zemích

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Britové Allan Poole a Steve Vincent si vyrazili na krátký výlet do Prahy. Poole vyrážel do domovského Newcastlu o den dříve. Z Prahy do Amsterdamu a z Amsterdamu do Newcastlu se dostal bez potíží. Na to, že cestoval na kamarádův pas, přišel až doma. Steve Vincent, který se živí jako profesor na univerzitě v Newcastlu, tak skončil uvězněný v Praze a čeká na vydání náhradního cestovního dokladu od své ambasády.

Foto: Novinky.cz s Profimedia.cz a repro Twitter

Allan Poole (vlevo) a Steve Vincent

Článek

Celkem čtyři kontroly pasu musel projít třiačtyřicetiletý podnikatel Allan Poole, aby se dostal z Prahy domů. A prošel. Pouze v Amsterdamu ho nechtěla pustit automatizovaná brána, a tak zvolil tradiční cestu. Lidský element selhal a on byl tak o krok blíže domovu, kam se nakonec bez potíží dostal.

„Vůbec nikdo si toho nevšiml. Celé mi to došlo, až když jsem přijel domů. V Amsterdamu mě to nechtělo pustit přes automatizovanou e-bránu, tak jsem šel k běžné kontrole a prošel,” uvedl Poole pro britský The Independent s tím, že prošel i přes pracovníka imigrační policie zcela bez potíží.

Výrazně hůře je na tom jeho kamarád Steve Vincent, který tak uvízl v Praze a bez platného cestovního dokladu nemůže vyrazit zpět domů. „Oba jsme asi trochu zestárli, máme podobně ošoupané pasy, a když jsme se ubytovávali v hotelu, tak jsme si je museli prohodit,” popsal Vincent, jak k záměně došlo.

Vincent a Poole jsou skutečně stejně staří a s oběma očima zavřenýma by se dalo říci, že si jsou i trochu podobní. I tak by však tato chyba na pasové kontrole měla být odhalena při nástupu do letadla. To se však evidentně nestalo. Brit z toho na Twitteru viní leteckou společnost, avšak tuto přednástupní kontrolu neprovádějí pracovníci daných aerolinek, ale handlingu. Ti se však brání tím, že to po nich tato letecká společnost nevyžaduje.

Byl odbavený po internetu

Podle tiskové mluvčí společnosti Czech Airlines Handling, která lety KLM odbavuje, měl cestující již provedené odbavení on-line, při kterém potvrzuje, že má platný cestovní doklad. Na letišti se tak po bezpečnostní kontrole dostavil rovnou do odletové čekárny, uvedla pro Novinky Kateřina Pavlíková.

„Jelikož se jednalo o let v rámci Schengenského prostoru, postupovali jsme podle pravidel této letecké společnosti, která další kontrolu dokladu při nástupu do letadla nevyžaduje. K pochybení ze strany našich zaměstnanců tak nedošlo,“ tvrdí Pavlíková.

Dvoudenní čekání

Vincent tak musel zažádat o vydání dočasného cestovního pasu, aby mohl odcestovat zpět do vlasti. Vyjma 100 liber, které za něj musí zaplatit, jej následně čeká rušení toho původního a žádost o nový.

„Britští občané žádají o vydání náhradního cestovního dokladu online. Mohu jen potvrdit, že panu Vincentovi poskytujeme konzulární součinnost. Vydání náhradního cestovního dokladu trvá dva pracovní dny,” řekl Novinkám mluvčí britské ambasády v Praze.

Anketa

Zneklidňuje vás skutečnost, že lze projít letištními kontrolami na cizí pas?
ano
92,8 %
ne
7,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 167 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám