Hlavní obsah

Brazilci zavádějí digitální průvodce zabudované v chodnících

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rio de Janeiro

Brazilské Rio de Janeiro vytvořilo pro turisty digitální průvodce. Leží uprostřed dlažby a spustit si je musí každý návštěvník sám. Individuální přístup zaručen, interaktivní výklad stejně tak.

BEZ KOMENTÁŘE: Turistům pomáhají v orientaci po Rio de Janeiru QR kódy na chodnících

 
Článek

Brazílie jde rychle vstříc moderním technologiím, šikovně je ale propojuje s tradicí. Chytré černobílé QR kódy turistům v Rio de Janeiru pomáhají s orientací i poznáním místa, kde právě stojí.

Přestože jsou tu horkou moderní novinkou, kopírují styl zdobení místních chodníků. V těch jsou tady totiž z mozaiky černých a bílých dlažebních kostek vytvořeny různé obrázky. Od mořských motivů až po ty abstraktní. K těm se kódy parádně hodí.

QR kódy fandí vodním sportům

Jejich použití je pro uživatele chytrých telefonů a tabletů jednoduché. Stáhnou si aplikaci, která dokáže číst informace uložené v kódu, a ta je následně propojí s webem. Tam najdou turisté mapu místa, kde se nacházejí, a důležitá fakta, která se ho týkají.

Menší omezení mohou někteří návštěvníci Ria de Janeira pocítit možná v oblasti jazyků. Digitální průvodci totiž zatím „mluví“ jen portugalsky, španělsky a anglicky. Je možné, že se jejich jazyková výbava časem rozšíří stejně jako jejich rozmístění po městě.

V současnosti má město v plánu vytvořit na svém území přibližně 30 QR kódů pro turisty. Prvních několik mohou návštěvníci města využívat v oblasti Arpoador ležící na konci pláže Ipanema. Součástí zakódovaných informací jsou tu mimo jiné i aktuální podmínky pro surfování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám