Hlavní obsah

Bordeaux: Hlavní město vína

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bordeaux můžeme s lehkou nadsázkou označit jako francouzské hlavní město vína. V jeho okolí najdete některá z nejslavnějších vinařství Francie a ve městě uvidíte nekonečnou přehlídku láhví známých i neznámých značek.

Foto: Jana V. Bendová , Právo

Mlha nad vodním zrcadlem před Palácem burzy v centru města

Článek

Najdete v něm ale i spoustu jiných atrakcí. Stačí se zastavit třeba na nábřeží proti honosnému Paláci burzy, kde kdysi bývala celnice. Leskne se tam jakési vodní zrcadlo velké zhruba jako fotbalové hřiště. Tvoří ho hladká kamenná plocha, na níž malé vodotrysky nastříkají tenkou vrstvu vody. V té se pak odrážejí okolní budovy, oblaka, slunce i kolemjdoucí.

V teplých dnech se tu lidé brouzdají bosí. Vypadá to, jako kdyby chodili po vodě. Děti se tady honí, cachtají, válejí sudy. Čas od času se nad kamennou plochou vznesou chuchvalce mlhy nebo spíš páry, která stoupá z trysek mezi kameny.

Zrcadlo je symbolem proměny tohoto bezmála čtvrtmiliónového města. Nákladní přístav se před léty přesunul blíž k moři a do centra připlouvají jen zaoceánské parníky s turisty. V bývalých docích vznikly obchody, kanceláře, galerie... Na nábřeží je čisto a plno zeleně. Najdete tu stezky pro cyklisty stejně jako velkoryse řešené zóny pro pěší. Dnes byste tu marně hledali špinavý, hlučný přístav a ulice věčně ucpané auty. Ale abychom nepropadali přehnané idyle. Na nábřeží si dávejte pozor na cyklisty a mladíky na skateboardech, někdy člověka míjejí zatraceně těsně.

Cité du Vin

Budova Cité du Vin (Město vína) je všechno možné, jenom ne nudná, tuctová stavba. Stojí u řeky a má velice atypický tvar. Snaží se evokovat vířivou podobu vína, které sommeliér roztočil před servírováním v dekantační nádobě, aby se rozvinula jeho vůně i chuť.

Foto: Jana V. Bendová, Právo

Budova Cité du Vin, tedy Města vína, má velice originální tvar.

Toto centrum věnované vínu otevřeli před dvěma roky. Nejvíc lidí se sem chodí podívat na stálou expozici. Ta začíná v hledišti před filmovým plátnem. Záběry z dronu, který letí nad jednou ze slavných vinařských oblastí, se v jednu chvíli nepromítají jen na plátno, ale i do hlediště, na podlahu sálu. Působí to velice sugestivně. Ale působivé jsou i další sekce téhle stálé expozice, která zabírá většinu prvního patra. Využívá filmovou a digitální techniku nebo třeba holografické efekty. Návštěvníci se tu dozvědí o víně prakticky všechno. O jeho historii, vinařských oblastech, typech hroznů, druzích tohoto ušlechtilého nápoje atd.

Bohatá vinotéka

V ceně vstupenky (20 eur/516 korun) máte také ochutnávku v proskleném salónu Belveder v posledním patře budovy. Vybíráte si však jenom jedno z mnoha vín. Z terasy je hezký výhled na Bordeaux.

O osm pater níž, v přízemí, najdete svéráznou vinotéku Latitude 20. Trochu připomíná zámeckou knihovnu. Vína tu stojí a leží na pultech, ale hlavně na policích u stěn, a to až do výšky několika metrů. Nabízí tu přes 800 druhů vín z více než 80 zemí světa, celkem 14 000 láhví v ceně 5 až 50 eur.

V přízemí budovy vám v recepci poradí, kam se můžete vydat na výlet do vinařství v okolí. Totéž zvládnou v turistické kanceláři města Bordeaux, kterou najdete v centru vedle Velkého divadla.

Vinařství je tu v okolí kolem 7000. Dá se do nich dojet po silnici a dokonce i po vodě. Kdo nemá moc času, může vzít exkurzi „zkratkou“ v některé z prestižních vinoték či podniků v Bordeuax. Denis Barse, sklepmistr z vinotéky Latitude 20 v Cité du Vin, mi jich doporučil hned několik: CIVB Bar, LIntendant, La ligne Rouge, Aux quatre coins du Vins a vinný bar v Le Boutique Hotel.

Milovníkům vína by se určitě líbil červnový Festival vína (Bordeaux fáte le Vin). Centrum města se promění v jedno velké tržiště plné stánků, v nichž můžete ochutnat víno ze všech 57 apelací z oblasti Bordeaux.

Foto: Jana V. Bendová, Právo

Na ochutnávce v posledním patře supermoderní stavby Cité du Vin.

Do vinařství Cháteau les Carmes Haut-Brion dojedete tramvají. Sídlí na předměstí Bordeaux vedle zámeckého parku plného cypřišů a platanů. Některé z nich jsou staré i víc než 150 let.

Jdeme pžes můstek, který vede přes říčku, a vpravo od nás plave v uměle vytvořeném jezírku obrovitá černá ponorka. Nebo je to loď? Ani jedno, ani druhé. Je to moderní budova zdejšího vinařství. Její tvůrci (Philippe Starck a Luc Arsene-Henry) ji obklopili vodou. V tomto prostředí snáz udržují stálou nízkou teplotu a stálé klima. Její tvar však prý nemá evokovat loď, ale pluh, kterým zemědělci kdysi kypřili půdu na vinicích.

Foto: Jana V. Bendová, Právo

Vinařství Cháteau Les Carmes Haut-Brion připomíná loď nebo ponorku.

Procházíme budovou, kde všechno působí velice výtvarně a esteticky. Na některých z ocelových tanků, v nichž kvasí vinný mošt, jsou dokonce malby od francouzských umělců. Víno tu zraje také v betonových tancích, v dubových sudech, ale i v objemných keramických nádobách, které lidé využívali hlavně ve starověku. Každý z použitých materiálů prý dává zdejším vínům osobitý charakter.

Dělají tu velmi dobrá červená, která jsou pro oblast Bordeaux typická. Populární odrůdy Cabernet Sauvignon a Merlot tu mísí s méně obvyklým Cabernet Franc. Cuveé, tedy směska, je díky tomu jemnější, má svěží chuť a přitažlivější vůni.

Zvon je symbolem města

Centrum starého Bordeaux je na seznamu světového dědictví UNESCO a památek tu najdete spoustu. Tžeba Grosse Cloche. Kdysi to byla jedna z bran v městských hradbách, kterou se vcházelo do Bordeaux. Sloužila i jako zvonice, jedna z nejstarších ve Francii. Ve věži dodnes visí mohutný zvon. Oznamoval požáry, začátek sklizně a další události.

Foto: Profimedia, .

Jedna z bývalých bran do Bordeaux s velkým zvonem, symbolem města

Věž i zvon se staly součástí erbu města. Pro místní představovaly jeden z důležitých symbolů. Proto ho jeden z panovníků, který chtěl potrestat odbojné obyvatele Bordeaux, dal z věže svrhnout. Ten současný je vysoký dva metry a váží 7,8 tuny. Je z roku 1775. Zvoní každou první neděli v měsíci a v době pěti státních svátků.

Technická lahůdka

Na semaforech před mostem Jacquesa Chaban-Delmase se rozsvítila červená. Aby na něj někdo nevjel, to hlídal i policista na motorce. Prostřední část mostu se totiž začala pomalu zvedat vzhůru, jako nějaký obrovitý výtah. Váží 2400 tun a je velká asi jako jeden a půl fotbalového hřiště. Za 12 minut se dostala ze 13 metrů do výšky 53 metrů. Zaoceánský parník pod ní proplul s lehkou rezervou.

Most stál v přepočtu skoro 4 miliardy korun. Památkáři nařídili, že nesmí být vyšší než ty okolní. Architekti to vyřešili tak, že se jeho prostřední část vysune vzhůru, a když loď propluje, vrátí se zpět. Most tu stojí teprve pět let, ale už patří k pozoruhodnostem města.

Foto: Jana V. Bendová, Právo

Moderní most Jacquese Chaban-Delmase, pod kterým proplouvají zaoceánské lodě.

Čtyři 77 metrů vysoké sloupy, po kterých vyjíždí plošina nahoru, svítí v noci různými barvami. Hladina Garonny klesá a stoupá kvůli přílivu i odlivu nedalekého Atlantiku o 6 až 8 metrů. Když bývá vysoká, svítí tisícovky LED lamp ve sloupech modře, když klesne, zezelenají.

Místní speciality

Restauraci La Brasserie Bordelaise najdete v centru starého města. Nabízejí tu řadu místních specialit. Můžete vyzkoušet například mihuli připravenou na šalotce, bylinkách a zdejším červeném víně. Maso tohoto vodního živočicha, který svým tvarem připomíná úhoře, má v tmavé omáčce výrazně aromatickou chuť.

Vyhlášená je i další místní pochoutka, roštěnka s raky a s hlemýždi připravená rovněž na červeném víně.

Labužník si pochutná i na krevetách na nábřeží u stánku v bývalých docích v Chartrons. Mají tam také skvělý rybí kebab. Lidé si k němu dávali lehké bílé víno a užívali si ty dobroty na sluníčku u stolku na předzahrádce, prakticky hned u řeky.

Foto: Jana V. Bendová, Právo

Ryby a plody moře v Tržnici kapucínů, kde se můžete i levně najíst.

Bordeaux je vyhlášené nejrůznějšími úpravami ryb a plodů moře, ale také kachen, hus a holubů. K regionálním specialitám patří rovněž horká paštička z husích jater s hrozny a omáčkou. Nebo bábovička canelé, s výrazným vanilkovo-rumovým aroma a karamelovou krustou. Nejmenší stojí 40 centů. V Bordeaux a okolí si to užijí jak lidé, kteří mají hlouběji do kapsy, tak i milovníci podniků s michelinskou hvězdou.

Jak do Bordeaux

Po silnici je to z Česka do Bordeaux něco přes 1600 km, z toho kolem tisícovky po francouzském území. Mýtné se tam vybírá podle ujetého úseku, v tomto případě je to od německých hranic do Bordeaux zhruba 60 eur. Platit lze hotově i kartou.

Letět z Prahy do Bordeaux můžete přímou linkou společnosti Volotea.

Hlavní nákupní třídou je 1,2 km dlouhá ulice svaté Kateřiny (Rue Sainte-Catherine). Ve zlatém trojúhelníku ulic Cours de lIntendance, Cours Georges Clémenceau a Allées de Tourny najdete prestižní butiky.

Populární je Tržnice kapucínů na okraji centra. Na řadu příjemných obchodů, ale také na tržnici, narazíte v renovovaných docích v Chartrons. Vyhlášeným obchodním centrem se stal outlet Quai des Marques.

Řadu užitečných informací o městě najdete na stránkách jeho turistického centra www.bordeaux-tourisme.com

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám