Hlavní obsah

Bílkova vila v Praze oslaví sté narozeniny, veřejnosti se otevře v září

Právo, Kateřina Severová

Přestože dlouhá zima zpozdila řadu staveb a rekonstrukcí v metropoli, jedna z unikátních pražských staveb Bílkova vila se s rozmary počasí poprala. Její otevření je plánováno na začátek září, kdy oslaví sté výročí postavení budovy. Chystá se i nové Bílkovo centrum.

Foto: Kateřina Severová , Právo

Bílkova vila prochází nyní závěrečnou fází rekonstrukce.

Článek

Rekonstrukce vily sochaře Františka Bílka na Hradčanech, která vznikla v roce 1911 podle Bílkova vlastního návrhu, probíhá už od roku 2008. Opravy dvoupodlažní budovy v Mickiewiczově ulici stály magistrát hlavního města bezmála padesát miliónů korun.

V současné době prochází unikátní stavba poslední částí úprav. Osazují se okna, probíhají závěrečné práce uvnitř vily a dotahují se nátěry.

Foto: Profimedia.cz

„Dolaďuje se vnitřní vybavení. Po mrazivé zimě začínají nyní také venkovní práce jako úprava zahrady, cest a oplocení,“ řekla Michaela Moučková, mluvčí Galerie hlavního města Prahy, která známou budovu spravuje.

Galerii otevřou prvního září

Galerie chce nově zrekonstruovanou vilu otevřít prvního září letošního roku u příležitosti 100. výročí postavení budovy. Mělo by jít o jednu z hlavních událostí galerie v tomto roce.

Nejvíc dělníkům při opravách vily daly zabrat podle slov Moučkové sanační práce. Při odkrývání konstrukcí totiž stále naráželi na více poškozené spodní části budovy. Kromě problémů, které rekonstrukce přinesla, objevili dělníci na stavbě rovněž zbytky původní historické malby. Tu nechala galerie obnovit.

Bílkovo centrum představí archiválie

Úpravy Bílkovy vily, kterou před svým uzavřením navštívilo čtyři tisíce lidí za rok, mají umožnit vytvořit novou expozici. Jejím autorem bude historik umění Petr Wittlich.

Galerie tady plánuje rovněž nové Bílkovo centrum. „V něm budou badatelům zpřístupněny významné archiválie týkající se umělcova života. Jedna z horních místností objektu bude také sloužit k proměnlivým výstavám,“ dodala Moučková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám