Hlavní obsah

Bílé radovánky v Prázdninové republice. Vyrazte se v létě zchladit na lyže

Právo, Tomáš Mašinda

Vyrazit o letních prázdninách na lyže může být zajímavou alternativou tradiční dovolené. Vzhledem ke globálnímu oteplování a velkému úbytku ledovců má však výprava do království „věčného“ sněhu a ledu trochu smutný podtón: budou naši potomci považovat letní lyžování za dekadentní zábavu věku konzumu?

Foto: Profimedia.cz

Zimní radovánky si ve švýcarském kantonu Valais můžete užít i uprostřed léta.

Článek

Alpskou oblastí s nejhustším lesem čtyřtisícových štítů a s ledovci, na kterých zima nikdy nekončí, je kanton Valais ve Švýcarsku. Znalci se obloukem vyhnou světoznámému Zermattu a zamíří do sousedního údolí Saastal, kde si za méně peněz užijí více muziky. Na ledovci Fee naleznou obdobný počet sjezdovek jako u krále hor Matterhornu, avšak s prudším sklonem. Tři sta slunečných dnů v roce a méně hektická atmosféra jsou trumfy střediska Saas-Fee, kterému přezdívají Perla Alp.

Zahrada na konci světa

Fée znamená ve francouzštině víla a letovisko pohádkově skutečně působí. Leží na vysokém skalním prahu obklopeno tuctem majestátních čtyřtisícovek. Bílé jazyky ledovců kdysi sahaly až k dřevěným sýpkám postaveným na kamenných pilířích, aby se k obilí nedostaly myši. Průkopníkem turismu byl místní pastor Karl Johann Imseng.

S příchodem věku lanovek Saas-Fee neztratilo osobité kouzlo — dál hnízdí ve starých koutech a stodolách. Ve vsi se snoubí nová zástavba a minulost s pověstnou švýcarskou elegancí za použití výhradně tradičních materiálů.

Foto: Profimedia.cz

Koho by napadlo, že pár stovek metrů nad Saas-Fee se lyžuje.

Restauraci hotelu Gletschergarten v historickém walliském stylu si oblíbil německý spisovatel Carl Zuckmayer (1896– 1977), který tu našel druhý domov. Snad při pohledu na ledovou hradbu okolních velehor si zapsal: „Jeden stojí na konci světa a zároveň na svém počátku.“ Zatímco stráně zdobí květy azalek, z domovních balkonů stékají vodopády muškátů a na předzahrádkách se zelenají křehké saláty.

Saas-Fee je „autofrei“, což znamená, že za závoru s nápisem Vítejte ve Svobodné prázdninové republice auta nesmějí. Provoz spalovacích motorů končí na okraji obce v betonovém parkovacím domě o mnoha patrech.

Ospalé, úzké uličky ožijí pozdě odpoledne, po návratu turistů z hor. Horolezci, batůžkáři, elegantní dáma s psíkem — oba oblečeni podle poslední módy, ortodoxní židovské rodiny s kupou dětí, lyžaři — již řádně vyletněni v tričku a šortkách s prkýnky přes rameno, všichni se chtějí nalokat vzduchu. Návštěvníkům na promenádě se ladně vyhýbají tichá elektrovozítka Taxi.

Jen japonské výpravy pochodují spořádaně jako káčata v houfu za deštníkem průvodkyně. Rozjaření snowboarďáci, odněkud z Británie, na sklonku dne neskrývají nadšení: „Nahoře to byla pecka! Jako z avokáda.“ Nad Saastal zapadá slunce a v barech zvoní skleničky s modrým vínem Pinot Noir.

Jeskyně pod pokličkou

První „gondola” odlétá směrem k ledovci již po 6. hodině ranní. Využívá se totiž nízkých nočních teplot, které zaručují dobře nachystaný terén. Lyžaři si tak o dovolené musejí přivstat.

Od konečné lanovky na skalním ostrohu Felskinn vede strmě vzhůru podzemní železnice, považovaná za nejvýše položené metro na světě. Krtek zavrtaný ve skále pod ledem překoná půlkilometrové převýšení do depa Mittelallalin (3500 m n. m.) za necelé tři minuty. Tím ale výčet místních rarit nekončí.

Foto: Profimedia.cz

Svézt se můžete údajně nejvýše položeným metrem světa.

Na ledovci trůní nejvýše položená otáčivá restaurace připomínající velkou pokličku. Hosté si v pohodlí vychutnají okolní panoramata ze všech světových stran třeba u kávy s patřičnou vysokohorskou přirážkou. Kromě metra se hluboko pod pokličkou ukrývá také nejrozlehlejší ledový palác, v němž zvědavci nahlédnou do nitra ledovce.

Čekáte obligátní, kýčovité sochy zvířátek? Chyba lávky, jeskyně je opravdu strašidelná: Příchozí přežijí simulovaný pád laviny doprovozený zvukovými efekty a tlakovou vlnu pocítí na vlastním těle. Ega sevřená masou 2000 let zmrzlé vody na chvíli zapochybují o tom, zda jsme skutečně pány přírody.

Letní sezona trvá na ledovci Fee od poloviny července do konce října. Dvacet kilometrů sjezdovek je utopených v půlkruhovém sněhovém kotli na severním úbočí čtyřtisícovky s podivným arabským názvem — Allalin. Svahy mají dobrý sklon, proto není nic výjimečného nachytat na trati při tréninku reprezentace lyžařských velmocí, ale i exotických zemí. Vrchol Allalinu vypadá za oknem restaurace jako kopeček zmrzliny.

Foto: Profimedia.cz

Zaskočit můžete také do panoramatické restaurace.

K výtahům sjedete po nejprudší sjezdovce Metro. Dvě paralelně vedené kotvy míří na ledový hřebínek Hinter Allalin-Grat ve výšce 3600 m n. m., zatímco stopu lyžařům na vleku křižují alpinisté v mačkách při výpravách na okolní alpské velikány: Kontrapunkt k bílému krtinci — hoře Alphubel — tvoří černé stěny katedrály Dom (4545 m n. m.) tak příkré, že se na nich neudrží ani sníh.

Lahůdkou je červená pista FIS nebo rychlá Derbyschuss. Jízdu v závodních brankách vyzkoušíte na Ski Star. Skvěle postavený a vybavený snowpark láká na prázdninové kempy freestyle jezdce z celé Evropy. Poté, co už na velkých skocích předvedli svoje nejlepší triky, odpočívají zabořeni do lehátek v ozvučené odpočinkové zóně.

Sviští hody

Vleky se zastaví v pravé poledne, takže zbývá dostatek času i na jiné aktivity: vysokohorskou turistiku nebo třeba návrat dolů na horském kole či koloběžce. Děti zaručeně potěší výlet do svištího ráje. Gurmánská restaurace na vrchu Spielboden nabízí kromě vybraných pokrmů také sáček se zdravou sviští výživou (krásné německé slovo: Murmeltierfutter). Nepanuje v Alpách větší klid a mír, než když ratolesti sedí tiše jako pěny okolo nory a čekají na první hladovce, kteří se nechají krmit přímo z ruky.

Foto: Profimedia.cz

Sjezdovky jsou v provozu od července do poloviny října.

Poznávejte okolí, cestujte křížem krážem bez obav, že vám jízdné udělá vítr v peněžence. V údolí Saastal se snaží být vždy o krok napřed před konkurencí. Ať už se to týká dynamické ceny celoročních skipasů nebo letní karty pro hosty, která návštěvníkům pouze za cenu vzdušného otevírá k neomezenému užívání všechny lanovky včetně autobusů. Pokud zakoupíte klouzavý skipas, můžete si své letní lyžařské dny dávkovat podle chuti i počasí.

Středisko Saas-Fee se několikrát ocitlo ve světle filmových reflektorů a v centru mezinárodní pozornosti. V roce 1969 prosvištěl ze svahů na lyžích James Bond, samozřejmě ve službách Jejího Veličenstva. V roce 1984 natočila v lanovce anglická kapela Wham! videoklip k vánočnímu hitu Last Christmas. Na zimní olympiádě v Calgary (1988) blahopřál ke zlatu fenomenálnímu sjezdaři a místnímu rodákovi Pirminu Zurbriggenovi celý svět.

Reklama

Výběr článků

Načítám