Hlavní obsah

Bezděz nebo Trosky zdraží od nové sezóny vstupné

Pět z osmi státních hradů a zámků v Libereckém kraji od nové sezóny zdraží vstupné. Ceny vzrostou až o 20 korun. Novinářům to v úterý řekl regionální ředitel Národního památkového ústavu Miloš Kadlec. Vstupné se podle něj naposledy měnilo v roce 2011.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Hrad Bezděz nedaleko Máchova jezera bude jedním, který zdraží vstupné.

Článek

„Za těch šest sezón se ušlo mílovými kroky v nabídce turistům i co se týče rozšiřování prohlídkových tras a s tím souvisejícími zvyšujícími se provozními náklady,” uvedl Kadlec. O deset na 80 korun stoupne cena pro dospělého za prohlídku hradů Bezděz a Trosky. Na 120 korun se zvedne cena základních okruhů na hradu Grabštejn a zámcích Zákupy a Hrubý Rohozec.

Na této ceně, 120 Kč, zůstává zámek Lemberk a nemění se ani výše vstupného za prohlídku zámků Sychrov a Frýdlant. Na těchto památkách stojí základní okruh 150 korun. Zároveň byl ale rozšířen systém slev pro návštěvníky a při zapojení do věrnostního programu je návštěva každé šesté památky zdarma. Státní hrady a zámky v Libereckém kraji měly loni rekordní sezónu. Navštívilo je 472 318 lidí, což je o desetinu více než v roce 2015. „Pevně věřím, že nám návštěvníci zachovají přízeň i v nové sezóně,” dodal Kadlec.

Tematické akce

V kraji je celoročně otevřený zámek Sychrov u Turnova, ostatní památky zahájí sezónu v dubnu. Výjimkou je zámek Hrubý Rohozec u Turnova, který bude návštěvníkům přístupný už poslední březnový víkend. Nově na něm budou dětské prohlídky v nabídce po celou sezónu, loni byly jen létě. Novinky chystají i další památky, tři z nich se zapojí do celonárodní akce Rok renesanční šlechty.

Na Frýdlantě i proto zahájí sezónu 1. dubna hodováním s nabídkou renesančních pokrmů a třeba Grabštejn u Hrádku nad Nisou bude lákat na stavebně historické prohlídky spojené s renesancí. Na Lemberku v Jablonném v Podještědí si budou letos připomínat 110 let od blahoslavení svaté Zdislavy a na Bezdězu poprvé představí nalezené dřevořezby, jež v minulosti byly umístěné na křížové cestě v kapličkách na cestě k hradu.

V Zákupech se opět rozšířila prohlídková trasa, novinkou bude zrekonstruovaný pokoj arcivévodkyně Marie Terezy z Braganzy s původní výmalbou. Pro návštěvníky bude nově k dispozici letní kavárna na nádvoří. Hrad Trosky v Českém ráji má po 16 letech nového kastelána, jméno se nemění. Lubomíra Martínka nahradí od dubna jeho stejnojmenný syn. Na léto chystá rozšíření nočních prohlídek. Pravidelně budou dvakrát týdně, z toho vždy v pondělí s doprovodnou akcí.

V létě by se také měli na Troskách představit provazochodci, stometrové lano bude natažené mezi věžemi. Na hrad už ale nebude možné jít se psy. Problém s nimi a neukázněnými majiteli neúspěšně řešil předchozí kastelán několik let. Nepomohlo ani, že loni si na hradu mohli majitelé vypůjčit pro psy náhubky. Mezi psy docházelo ke konfliktům, někteří ohrožovali jiné návštěvníky a jeden dokonce vběhl mezi vycvičené dravce.

Reklama

Výběr článků

Načítám