Hlavní obsah

Betlém bez Ježíška jako jedna z tradic adventu u jezera Wolfgangsee

Novinky, Klára Fischleinová

Trojice malých měst okolo jezera Wolfgangsee v rakouské Solné komoře každoročně vábí turisty koncem roku, aby okusili vánoční atmosféru a tradice trochu jinak - ve zdejším stylu. Strobl, St. Wolfgang a St. Gilgen Vánoci žijí. A turisté o tom vědí. Jen za období adventu v okolí Wolfgangsee utratí 15 miliónů euro (více než 414 miliónů Kč).

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Svařák u vody pořádně zahřeje.

Článek

Je sychravo, nikde ani vločka. Během prvního prosincového víkendu jsou v hornorakouském Stroblu adventní trhy v plném proudu, přestože počasí se tváří spíše říjnově.

Stroblu se někdy říká město betlémů. Nepřekvapí vás to, pokud navštívíte místní výstavu. Tvůrci se řídili heslem: Fantazii se meze nekladou. A tak si tu prohlédnete betlémy malé i velké, složité i jednoduché, klasické i bizarní...

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Betlém zručně vyřezaný do kusu dřeva

Co na romantice ubírá absence sněhu, doplňuje tma. Jakmile se začne smrákat, světélka rozmístěná na stromech i plotech vytvoří tu správnou romantiku. Kraluje jim velká kometa vznášející se nad dřevěným molem na břehu Wolfgangsee. Je jedním ze tří symbolů adventu v okolí jezera. Nese název Wolfgangseer Advent, čtete ho tady všude.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Adventní trh ve Stroblu

Zima, která od vody citelně táhne, nikomu nevadí. Přímo na molu stojí stánek s občerstvením a obsluha se skoro nezastaví. Člověk z města ale přece jen mírně drkotá zuby a nohy se mu bez ohledu na troje ponožky a sněhule mění v rampouchy.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Venkovní výzdoba Stroblu je nápadnější s ubývajícím denním světlem.

Lidé se srocují u malých stolků a odkládají na ně kouřící hrnky, nikoliv kelímky, s horkými nápoji — punčem a svařákem. Někteří tam jen tráví volný čas s přáteli, jiní čekají na loď, která v tomto období v rámci okružní plavby rozváží cestující mezi městečky na březích Wolfgangsee.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Svítící kometa ve Stroblu

Vyčkávání na „přívoz” je i náš případ. Další zastávkou je nedaleký St. Wolfgang, ze kterého už jsou vidět v pozdním odpoledni jen světla.

Neviditelný Ježíšek

Když doplouváme do St. Wolfgangu, je už naprostá tma. Díky tomu nelze přehlédnout zdejší symbol adventu — svítící lucernu na hladině jezera.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Zářící lucerna, adventní symbol St. Wolfgangu

„Měří 19 metrů a na šířku ji obejme šest lidí. Denně se zapaluje,“ upřesňuje nám proporce lucerny průvodce. „V létě ji přibližujeme na 20 metrů ke břehu. Lidé k ní plavou a na podstavci se opalují,“ doplňuje. Prý se už našli i dobrodruzi, kteří se u lucerny snažili kempovat.

Pravou předvánoční posedlost ale okoušíme až ve městě. Trhy zaplňují malá náměstí, táhnou se ulicemi, fasády září světélky, všude bliká a voní advent. Trhy tu začínají týden před adventem a končí až na Silvestra.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Elegantní sváteční výzdoba v St. Wolfgangu

Rutinní zboží jako čepice, šály, svíčky, perníčky a ozdoby sem tam zpestřují nějaké originálnější kousky — třeba podkovy pro štěstí, na které kovář vyrazí vaše iniciály. Následně pak podkovu ozdobí malou větvičkou jehličí a dřevěnou muchomůrkou.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Kovář pracuje na podkovách pro štěstí.

Poměrně nenápadně za řadou stánků stojí 60 dřevěných soch v životní velikosti. Kulisa jako z hororu. Světel je tu málo, navíc vytvářejí strašidelné stíny. Nechybí ani jesličky, ale pozor — bez Ježíška. Ten se do nich vkládá až na Štědrý den. Taková je místní tradice. Do 24. prosince v St. Wolfgangu Ježíška neuvidíte v žádném betlému. Po Štědrém dnu setrvává v jesličkách do konce roku.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Jestličky zatím bez Ježíška

Tak jako v Česku chodí Mikuláš se svým hodným a zlým pomocníkem — andělem a čertem, v Rakousku ho potkáte ve společnosti krampusů. To jsou pekelníci daleko strašidelnější než čerti. Můžu vás ujistit, že se jich nebojí jen děti.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Krampuse nezajímá, kdo zlobil a kdo ne. Trestá všechny.

Krampusové jsou dost od rány a nešetří ani dospělé. Když se jim přichomýtnete do cesty, vlastně i když se jim snažíte vyhnout, většinou vás nemine bolestivé švihnutí přes nohy svazkem větviček nebo zatahání za vlasy. Velmi rychle zjišťuji, že ani čepice mě nespasí. Možná jsem měla zkusit kapuci.

Mozartova vesnička

Říkám si, že po krampusovském běsnění musí být zbytek adventu u Wolfgangsee idylkou. Návštěva St. Gilgenu mě v tom utvrzuje. Na červenou hořící svíčku, poslední ze tří místních adventních znaků, jsou zdejší obyvatelé až překvapivě hrdí.

V noci svíčka září daleko do tmy nad černou hladinou jezera. Tehdy jí to bezpochyby sluší více než ve dne. V různých variancích ji potkáte skoro na každém kroku — u stánků, jako výzdobu v oknech...

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Svíčka typická pro Vánoce v St. Gilgenu

St. Gilgen asi nejvíce proslavil hudební genius Wolfgang Amadeus Mozart. V domě pojmenovaném Mozarthaus, který stojí jen pár kroků od břehu Wolfgangsee, se narodila skladatelova matka a sestra. Přestože jeho rodným městem byl nedaleký Salzburg, St. Gilgenu se někdy přezdívá Mozartova vesnička.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Dům, ve kterém přišla na svět Mozartova matka a sestra.

Nicméně zpět k adventnímu šumu. Také v uličkách St. Gilgenu se usídlili trhovci. Všichni se usmívají a nechají zvědavce v klidu nakouknout, případně si i sáhnout. Nic nevnucují, jen čekají, jestli si vyberete. Koneckonců, když nic nezaujme vás, nakoupí tu někdo jiný.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Budky s trhovci v St. Gilgenu

Seženete tu vykrajovátka, ozdoby na stromek, sladké i slané dobroty nebo taky bezpočet cetek, které vůbec nepotřebujete. Bez toho se ale žádné adventní trhy neobejdou, naopak právě o tom jsou.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Na koupi ozdob všeho druhu jsou sdventní trhy ideální. Lacině to ale nevyjde.

Před odjezdem navštěvujeme místní přehlídku betlémů. Jestli jsme při návštěvě Stroblu měli pocit, že byl motiv betlému vytěžen na maximum, St. Gilgen nás vyvádí z omylu. Nejpraktičtější, alespoň z hlediska ceny, se zdají miniaturní betlémy v krabičce od sirek. Vyjdou na pět euro (140 Kč), zatímco cena ostatních často přesahuje 200 euro (přes 5500 Kč).

Hned za Mozartovým domem je tak trochu schovaný betlém, ve kterém se podivujeme nad přítomností Ježíška. Že by se vloudila chyba? Nikoliv. Tradice betlému bez Ježíška je specialitou St. Wolfgangu. Půjčují si jí ale i ve Stroblu.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Pouliční betlém v St. Gilgenu

Ačkoliv je sobota, žádné davy trh neokupují. Atmosféra je přece jenom romantičtější po setmění. A místní už vůbec nemají kam spěchat, adventní veselí v St. Gilgenu potrvá stejně jako v předchozích dvou městečkách až do konce roku. Tak proč se v klidu nezastavit na další svařák a klobásu. Nebo radši čerstvou kremroli?

Otevírací doba trhů

Adventní trhy

Čtvrtek a pátek od 12:00 do 19:30.

Víkendy a svátky od 10:00 do 19:30.

Vánoční a silvestrovské trhy

Trvají od 26. do 31. prosince.

Ve Stroblu od 14:00 do 19:00.

V St. Wolfgangu (náměstí Postplatz) od 12:00 do 18:00.

V St. Gilgenu (náměstí Mozartplatz a Pichlerplatz) od 14:00 do 19:00.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám