Hlavní obsah
Na stánky s typickou berlínskou pochoutkou narazíte téměř na každém kroku. Foto: Roman Zvarič

V Praze většina turistů ochutná vepřo knedlo, v Londýně fish and chips, v Paříži husí játra nebo šneky. V Berlíně je nepsanou povinností každého návštěvníka dát si legendární currywurst.

Na stánky s typickou berlínskou pochoutkou narazíte téměř na každém kroku. Foto: Roman Zvarič
Berlín: Hlavní město currywurstu

Currywurst spatřil světlo světa v září 1949, kdy jistá Herta Charlotte Heuwerová ve stánku na berlínském Charlottensburg poprvé servírovala grilovanou klobásku s omáčkou z kečupu, worcesteru a kari. Před bufetem se začaly tvořit fronty dělníků pracujících na obnově válkou zničeného města, paní Herta otevřela další podnik a svůj „vynález“ si nechala patentovat.

Currywurst se brzy stal jedním ze symbolů Berlína. Dnes je ikonou místní popkultury, najdete jej na graffiti i oblečení, skládají se o něm písně nebo točí krátké filmy. Obyvatelé města jsou na tuto specialitu hrdí a řada stánků stojí demonstrativně před nadnárodními fastfood řetězci.

Currywurst se poprvé servíroval v roce 1949. Dnes tato pochoutka dotváří kolorit Berlína.

Foto: Roman Zvarič

Téměř vždy se klobása servíruje nakrájená na kolečka, aby se dala lépe jíst. Jako příloha slouží hranolky, žádné pečivo.

Foto: Roman Zvarič

Currywurst se zásadně servíruje s kečupem, a pokud někde nabízejí alternativu s majonézou, pak se jedná o nevábnou směs obou doplňků. Téměř vždy se podává nakrájený na kolečka, jen výjimečně v celku. Důvod je prostý – u stánků se tak pohodlněji konzumuje. Někde mají dokonce automatické zařízení na principu miniaturní gilotiny, která klobásu krájí.

Jako příloha slouží hranolky, žádné pečivo. Variant omáčky je bezpočet, někde se do ní přidává třeba najemno nasekaná paprika, cibule, česnek a/nebo různé bylinky. Důležitým tématem je střívko. O tom, jestli má být správný currywurst mit (s) nebo ohne darm (bez střívka), se vedou spory již odnepaměti. Některé podniky to řeší šalamounsky a nabízejí obě varianty.

Na stojáka

Berlínský gastronomický fenomén je i na jídelních lístcích regulérních restaurací, ale správná atmosféra pro currywurst panuje u stánků „na stojáka“. V celém městě jich existují desítky a na exponovaných místech, jako je třeba Checkpoit Charlie, stojí hned dva konkurenční podniky jen pár desítek metrů od sebe.

Nekorunovaným králem je podnik Biers Kudamm.

Foto: Roman Zvarič

Mezi ty nejvyhlášenější patří Konnopke Imbiss v Prenzlauer Berg, stánek ve viaduktu na Alexanderplatz nebo „řetězec“ Curry 36 provozující hned tři podniky včetně toho u metra Zoologischer Garten, kde se odehrává děj slavné knihy My děti ze stanice ZOO.

Nekorunovaným králem je podnik Biers Kudamm 195 na proslulé nákupní třídě Kurfürstendamm, kde je otevřeno do 5 hodin ráno (o víkendu ještě o hodinu déle). Mají zde překvapivě bohatou nabídku nápojů a lahodný currywurst za přátelských 3,20 eura se dá zapíjet nejen pivem, ale také třeba šampaňským. Guten appetit!

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků