Hlavní obsah

Belgické muzeum lockdownu připomíná rok života během pandemie

Obličejové štíty nebo třeba fotky zdravotníků z první linie. To jsou jen některé z exponátů, které mohou návštěvníci spatřit v muzeu, které se minulý čtvrtek otevřelo v Bruselu, a které připomíná důležité okamžiky uplynulého roku během pandemie. Expozice přitom nemá vyvolat zmar nad ztraceným časem a životy, ale i trochu naděje, uvádí agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Belgické muzeum připomíná rok od prvního lockdownuVideo: AP

 
Článek

Výstava je ke zhlédnutí v areálu Universite libre de Bruxelles (ULB), je však pouze dočasná. Otevřela se na den přesně od prvního lockdownu v Belgii a shrnuje tak skrze nejrůznější exponáty a příběhy uplynulý rok a vliv pandemie koronaviru na lidské životy. Do expozice přispěli profesoři vysoké školy, studenti, ale i umělci. K vidění jsou tak například 3D tiskárny na výrobu obličejových štítů nebo fotografie zdravotníků z první linie.

„Myšlenkou je připomenout významné momenty, díky kterým si vybavíme uplynulý rok,“ vysvětluje Nathalie Levyová, která se stará o pořádání výstav na univerzitě. „Rádi bychom, aby si lidé při procházení vzpomněli na emoce, které jsme prožívali všichni, a které nás spojují,“ doplnila.

Vstup je zdarma

Některé z exponátů mají celosvětový význam. Jeden připomíná například šílenství, které se po vypuknutí epidemie v Evropě strhlo v supermarketech, kdy lidé vykupovali třeba toaletní papír. Jiné objekty jsou zase místního charakteru — jako například auto z kartonu. To odkazuje na Belgičanku, která se dostala až do novin díky tomu, že pro svou rodinu vyrobila kartonové auto, ve kterém se mohli společně najíst po otevření drive-through restaurací.

„Je tu spousta emocí, z nichž mnohé stále prožíváme, ale stejně tak tu vidím i trochu naděje,“ uvedla studentka univerzity Zoe Castermansová po zhlédnutí expozice. „Díky tomu, že jsme v muzeu, se můžeme na věci podívat zase z trochu jiné perspektivy a třeba se jim zasmát,“ doplnila.

Do expozice přispěla asi stovka lidí a sešlo se přes 130 předmětů, které jsou v univerzitním kampusu k vidění zdarma. Muzeum má zůstat otevřené minimálně do té doby, než v zemi skončí tvrdá opatření. Univerzita však nevylučuje ani prodloužení výstavy a nabádá návštěvníky, že mohou stále dodávat různé předměty spjaté s pandemií.

Pařížské muzeum zrušilo římské číslice. Italové radost nemají

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám