Hlavní obsah

Belém: Nefalšované srdce Lisabonu

Novinky, Jakub Kynčl (Lisabon)

Portugalský Lisabon byste mohli procházet i pár dní a stále byste objevovali nová zajímavá zákoutí. Kdyby se vás turista zeptal, co vidět v Praze, pošlete ho asi na Pražský hrad, Malou Stranu nebo Staroměstské náměstí s (nyní nefunkčním) orlojem. Lisabonci to mají lehčí – téměř každý ve vteřině odpoví: „Belém.“ Pokud tedy zrovna není velký fotbalový fanda – to se vám totiž také může dostat doporučení, ať navštívíte stadión Sportingu či Benfiky.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Belémská věž

Článek

Kdybyste měli v Lisabonu jen půl dne, Belém je jasnou volbou číslo jedna. Samozřejmě tomu tedy odpovídá i množství turistů. Fotogenickou část města mají v oblibě ale i místní, a tak Belém, který se od roku 1983 nachází na seznamu světového dědictví UNESCO, kolikrát tak trochu praská ve švech.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Památník objevitelů ve čtvrti Belém

A co tedy nesmíte při návštěvě Belému minout? Na nábřeží na sebe z dálky upozorňuje Památník objevitelů, na kterém je vyobrazeno velké množství významných osob portugalské historie. Postaven byl v roce 1960 a je replikou díla, které vzniklo o 20 let dříve, ale bylo rozebráno. Dobu mořeplavců připomíná nejen toto samotné dílo, ale i přilehlé náměstí, na kterém je vyobrazená obří mapa světa.

Belémská věž postavená na počátku 16. století, která je jedním z nejznámějších symbolů Lisabonu, se pak nachází v docházkové vzdálenosti.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Obří mapa světa před Památníkem objevitelů

Mix historických budov a velká koncentrace památek na jednom místě činí z Belému nejfotografovanější část města. Hlavní ulice Belému a historická tepna Rua de Belém sdružuje na jednom místě staré budovy, které se vyhnuly modernizaci, a dovede vás také do velkého množství muzeí. Na jejich spočítání by vám prsty jedné ruky nestačily. Mezi tradičnějšími muzei ovšem narazíte třeba i na takové kuriozity, jako je Muzeum elektřiny, takových muzeí v Evropě asi zrovna mnoho nenajdete.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Klášter jeronymitů ukrývá mimo jiné i náhrobek světoznámého mořeplavce Vasca da Gamy.

Jednou z hlavních dominant Belému je pak skvěle dochovaný gotický Klášter jeronymitů, v jehož vnitřku se ukrývá mimo jiné také náhrobek světoznámého portugalského mořeplavce Vasca da Gamy, který žil v letech 1469 až 1524. Svou životní pouť zakončil v indickém Kóčinu, kde zastával funkci místokrále Indie.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Hrobka Vasca da Gamy

Fotbal a sladkosti

I pokud jste do Belému vyrazili čistě za kulturou, nedá se přehlédnout, že zde sídlí fotbalový klub Belenenses. Portugalci jsou fotbalový národ, a tak v každé hospůdce podle šál, fotografií a plakátů obvykle velmi rychle zjistíte, pro jaké fanoušky klubu je tento podnik druhou domovinou. A i pokud nebude hospůdka výjimečně klubová, aspoň jednu fotografii Cristiana Ronalda najdete snad všude.

Jak do Portugalska

Nedá se předpokládat, že byste chtěli zdolávat vzdálenost 2700 kilometrů autem, a tak je nejrozumnější formou dopravy přímý letecký spoj z Prahy do Lisabonu. Ten provozují čtyřikrát týdně aerolinky ČSA - v pondělí, středu, pátek a neděli. Let trvá přibližně 3,5 hodiny a ceny zpátečních letenek začínají na méně než pěti tisících korunách.

Do malebné Sintry ležící nedaleko Lisabonu se pak dostanete jednoduše přímým vlakovým spojem z lisabonského hlavního nádraží.

A poté, co Belém uspokojivě projdete, nastane chvíle, kdy prostě musíte ochutnat legendární místní sladkost – Pasteis de Belem. Tento sladký koláček je tak proslulý, že na něj často stojí frontu před původní restaurací, kde se peče už 180 let, i desítky lidí. A to se uvnitř nachází přes 200 míst na sezení. Pokud vás zajímá příběh této sladké pochoutky, příští pátek se o ní dozvíte více ve speciálním článku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám