Hlavní obsah

Bavorský Rothenburg nepolíbený rychlým občerstvením láká památkami i tradiční kuchyní

– Rothenburg
Novinky, Klára Fischleinová

Do německého středověkého městečka s dlouhým názvem Rothenburg ob der Tauber se vyplatí vyrazit autem, protože vlakem je cesta poměrně zdlouhavá. Místní starobylá atmosféra propojená s pulzujícím životem ale potenciální cestovní útrapy několikanásobně vynahrazuje.

Foto: Profimedia.cz

Bavorský Rothenburg přitahuje ročně stovky tisíc turistů.

Článek

Bavorské město Rothenburg ob der Tauber, pojmenované podle svého umístění u řeky Tauber, je už na první pohled odkazem tajemné středověké architektury. Na pohled druhý ale v jeho křivolakých uličkách tepe čerstvá krev moderní doby. V Rothenburgu čeká turisty mnohem víc než jen historické artefakty minulých dekád města.

Foto: Profimedia.cz

Vyloženě moderní architekturu byste v Rothenburgu hledali těžko, stavby jsou tu odrazem bavorské historie.

Mezi místních zhruba 11 tisíc obyvatel ročně zavítá přibližně 400 tisíc návštěvníků. Ti, které na poznávací dovolené nebaví jen pasivně pozorovat a studovat historii, jsou tu naprosto správně. V Rothenburgu si ji totiž každý může prožít alespoň trochu na vlastní kůži.

Foto: Profimedia.cz

Uklizené ulice a domy s květinovými truhlíky za okny. Zkrátka typicky německé městečko.

Například smutnou historii středověké židovské komunity této oblasti připomíná místo Kapellenplatz. Tam před velkým pogromem, při němž na území dnešních Frank zemřely tisíce židů, stála synagoga. Později byla přestavená v kapli, i ta ale byla před více než 200 lety stržena.

K romantické procházce pak vybízí vinice, která se nachází za hradbami Rothenburgu. Žádný turista by si neměl nechat ujít pohled na celé město jako na dlani. Ten si mohou návštěvníci vychutnat po vystoupání na radniční věž v městské části Mark Platz. Na ochozu pod zvonem se turistické skupiny co pár minut střídají.

Foto: Profimedia.cz

Město z ptačí perspektivy si lze prohlédnout z radniční věže.

I po gastronomické stránce si odsud lze přivézt hromadu zážitků. Vymoženosti v podobě amerického rychlého občerstvení totiž zdejší lokalitu naprosto míjejí. Místní restaurace nabízejí výhradně bavorské speciality, včetně zdejších piv a vín. Komu zachutná, může si víno z hradní vinice pořídit domů v některé z rothenburských vinoték.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám