Hlavní obsah

Bavorské městečko vzalo slušnost jako přikázání

Právo, Vladimír Plesník
Grafenau

Na první pohled si připadáte, že jste se nedopatřením ocitli v lepším, slušnějším světě. Řidiči autobusu se srdečně zdraví s cestujícími, prodavači obsluhují zákazníky s úsměvem na rtech a manželé překvapují své drahé polovičky nečekanými dárky od srdce, i když nemají narozeniny a neslaví výročí svatby.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Městečko Grafenau

Článek

Ani děti nezůstávají pozadu: v autobusech ochotně nabízejí starším místo k sezení, ve škole se chovají vzorně a doma při jídle ani nešpitnou. Přitom je možné, že podle společenské etikety se budou chovat k sobě navzájem obyvatelé jednoho bavorského městečka už napořád. Celoněmecké Kniggeovo sdružení, které podporuje slušné chování mezi lidmi, zahájilo v Grafenau, nepříliš vzdáleném od českých hranic, pozoruhodný modelový projekt.

Foto: Vladimír Plersník, Právo

Baron Adolph Franz Friedrich Ludwig Knigge

Organizace se pojmenovala po baronu Kniggeovi, který již v roce 1872 sepsal propracované filozoficko-sociologické pojednání o vztazích mezi lidmi. Dodnes jej u našich západních sousedů považují za ukázkovou, zatím nepřekonanou a nadále platnou učebnici zásad správného společenského chování.

Starosta není snílek

„Čtyři dny na konci října se obyvatelé Grafenau seznamovali se společenskou etiketou,“ potvrzuje předseda sdružení Hans-Michael Klein. Vyučování pravidel společenského chování přitom začalo už v mateřských školách a na prvním stupni základních škol, kde se děti mohly hravou formou seznámit s tím, jak se správně chovat k dospělým. Starší žáci a žákyně zase nacvičili a publiku předvedli divadelní hru o osudu barona Kniggea, který se jako svobodný zednář svého šlechtického titulu dobrovolně vzdal.

Působení odborníků na společenské chování, kteří se do bavorského městečka sjeli z celého Německa, podpořil i tamější starosta Max Niedermayer.

„Cílem projektu je přeměnit naši obec v místo, odkud se bude šířit laskavost a příjemné, milé chování. Jsem přesvědčen, že zdvořilost a citlivé vystupování mohou napomoci vyřešit řadu každodenních problémů.“

My Bavoři pracujeme tvrdě, jsme spolehliví a ostatním lidem nápomocní, ale současně se neustále chceme zlepšovat.
Ludwig Lankl

Přitom oblíbený starosta rozhodně nevypadá jako do nebe zahleděný Don Quijote nebo nepraktický snílek. Věří, že žít ve společnosti bude mnohem příjemnější, pokud si lidé budou jeden druhého vážit a nebudou se pokládat za protivníky, ale za přátele.

„Výchova, která dětem všechno dovolí, vede nakonec k tomu, že nerespektují dospělé. Dospělí by zase měli mít neustále na paměti, že jsou vzorem přinejmenším pro své děti,“ svěřil se.

Nechybělo víno ani vídeňský valčík

Dospělým měly v Grafenau etiketu přiblížit ochutnávky vína, které si v Německu mlhavě spojují s vyšší společenskou třídou. Holiči a kadeřnice pomáhali zákazníkům vybrat nejvhodnější účes, taneční škola nabídla zájemcům výuku vídeňského valčíku a módní přehlídka předvedla místním nejen současné trendy v odívání, ale i to, jak by se oblékat rozhodně neměli.

„Grafenau si specialisté na společenské chování nevybrali proto, že bychom se neuměli chovat. Rozhodně nejsme žádnými barbary,“ připomíná starosta Niedermayer. „Protože ale žijeme z turistiky, pořád máme co zlepšovat. Zvláště děti by se měly dobře chovat nejen k rodičům, ale i k učitelům, spolužákům a starším lidem.“

Sám starosta se nedomnívá, že by zásady správného společenského chování dokonale zvládal, a tak mu nenásilné lekce společenských mravů přišly vhod.

„Věříme, že zájem místních o správné společenské vystupování prodlouženým říjnovým víkendem neskončil,“ věří Klein. „O intenzívní výuku správného chování se již zajímali představitelé dalších měst.“

Foto: DPA

Caparti v mateřské školce se učí, jak zvládnout polévku bez srkání.

I když nechce prozradit, o která se jedná, jeho kolegové se v nejbližší době do Berlína, Hamburku, Mnichova, Frankfurtu nad Mohanem či Kolína nad Rýnem rozhodně nechystají.

„My Bavoři pracujeme tvrdě, jsme spolehliví a ostatním lidem nápomocní, ale současně se neustále chceme zlepšovat,“ říká Ludwig Lankl, člen Křesťansko-sociální unie Bavorska (CSU) a zemský radní okresu Freyung-Grafenau. Domnívá se, že vlídnost úzce souvisí v Bavorsku se značně rozšířeným křesťanstvím. „To se týká i mne. Musím se nad sebou zamyslet a také ještě už dnes koupit manželce pěknou kytici.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám