Hlavní obsah

Bad Gastein, lyžování nad horkým údolím s relaxací v termálních pramenech

Ještě nepadl soumrak a před půlhodinou přestalo sněžit. Ti, kdo si rozkošnicky užívají koupání v termálním venkovním bazénu, mohou jako na dlani sledovat dění na sjezdovce. V rakouském Bad Gasteinu, Karlových Varech ukrytých v alpském údolí, to nikoho nepřekvapí.

Foto: Profimedia.cz

Bad Gastein, alpské údolí jako na dlani.

Článek

O počátek proslulosti lázní se prý v obou případech postaral jelen. Karlovarský se opařil v horkých pramenech, v Gasteinu přišel ke slovu zraněný paroháč. Našli ho podle legendy v roce 680 poustevníci Primus a Felizian. Vykoupali ho v místní vodě, a lovec, pán z Goldeggu, který sledoval stopu poraněného zvířete, s úžasem přihlížel, jak se jelen zakrátko postavil na nohy a zmizel v lese.

Buď jak buď, první zpráva o blahodárných účincích místních zřídel nese datum 1350. „Osmnáct termálních pramenů s teplotou 45 stupňů, které vytékají z úpatí hory Graukogeln, vychrlí denně pět miliónů litrů vody bohaté na radon. Působí léčivě zejména na revmatická onemocnění, zmírňuje bolest kloubů, hojí úrazy,“ vysvětluje Agnes Reinthalerová z turistické centrály Gasteinertal Tourismus.

Jako za časů monarchie

„Dobrý večer, pane Vogele. Už jsem si říkal, jestli se dnes večer ukážete. Váš obvyklý stůl. Nechte mě hádat: vídeňskou kávu pro vás a manželku, děti minerálku. A jako zákusek? Dortíky jsou dnes obzvlášť chutné, pane Vogele....“

Tento dialog se neodehrál v roce 1909, ale 2009. Dějiště: Bad Gastein. Není divu, že i dnes tu na vás dýchne nepřenosná atmosféra habsburské c. k. monarchie. Secesní budovy, luxusní kasino, útulné rodinné penzióny se příliš neliší od „zlatých“ dob druhé poloviny devatenáctého století.

Tehdy pro středoevropské celebrity – panovníky, šlechtice, bankéře a umělce – platilo pravidlo: nebýt viděn v Bad Gasteinu rovná se společensky se znemožnit. Císař František Josef I. a jeho manželka Alžběta, řečená Sissi, německý císař Vilém I. a kníže Bismarck, těm všem noblesní lázně či spíše lázničky jako z kýčovité pohlednice učarovaly.

Foto: Petr Veselý, Právo

„Stejně jako tenkrát i v současnosti hitem Bad Gasteinu zůstává radonová pára přímo v srdci města. Pod šachtou císařovny Alžběty se ve spleti podzemních chodeb nacházejí kabinky s lázeňskou párou. Věřte, že ponořit se do léčivé vody bývá stejně příjemné jako připnout lyže a vyrazit na sjezdovku,“ dodává Agnes Reinthalerová. Z moderního léčebného domu Gasteiner Heilstollen v nadmořské výšce 1280 metrů se vydáte asi dva kilometry vláčkem po podzemních štolách. Co zastávka, to místo k léčení a relaxaci.

A jaká nabídka čeká pacienta navíc jako bonus? Sportovní a reflexní masáž, aerobik, lymfodrenáže, kyslíková terapie, sauna, bylinné koupele, shai-tzu.

Lyžařský ráj pro profíky i začátečníky

Gasteinské údolí skrývá tři lyžařská střediska, jinak řečeno 250 kilometrů pro obloučky, 90 kilometrů běžeckých stop, 53 lanovek a vleků, 64 sjezdových tratí. Každé z nich vzbuzuje dojem jakoby z jiné epochy.

Vstupní brána, vesnička Dorfgastein s rázovitými domky, seníky a „načinčanými“ statky, na vás dýchne domáckým ovzduším. Tady se lyžaři vyřádí v carvingovém eldorádu. Rodinně působí i areál kolem Fulsecku, který přesahuje do sousedního údolí Grossarltal.

Výjezd kabinkovou lanovkou z mondénního Bad Gasteinu uprostřed údolí vás přenese o 1400 metrů výše. Moderní areál pod horou Stubnerkogel se přes propletenec sjezdovek v údolí Angertal napojuje na sjezdovky v oblasti Schlossalm, čímž vytváří nejrozsáhlejší „houpačku“ v Gasteinu.

Ryze sportovní ražení nezapře závěr údolí – středisko Sportgastein. Nadmořská výška 2686 m zaručuje nejlepší sněhové podmínky, takže ho vyhledávají i milovníci volných sjezdů.

Na závěr dne na sjezdovce, ještě než se vydáte do bazénu, si dopřejte Jagattee, typický horký nápoj z černého čaje, ovocné pálenky a rumu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám