Hlavní obsah

Arménská vláda chce zpřístupnit starověké jeskyně, archeologové se bouří

Novinky, sir

V hornaté arménské krajině se nachází množství starověkých jeskyní. Tamní vláda je chce nyní zpřístupnit široké veřejnosti, už vypsala soutěž na investora. Podle archeologů jsou v jeskyních však ukryté neobjevené pozůstatky ze života dávných civilizací a turismus by mohl jejich výzkum narušit, uvádí agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Arménská vláda chce otevřít starověké jeskyně turistům, archeologové nesouhlasíVideo: Reuters

 
Článek

Soutěž na domácího nebo zahraničního investora, který bude zajišťovat turistický provoz jeskyní, vypsala arménská vláda v dubnu letošního roku. Hlavním cílem je starověké jeskyně zpopularizovat a část peněz od návštěvníků použít na nové výzkumy a vykopávky.

Zpřístupněno má být celkem pět jeskyní. Jsou dlouhé až 3,5 kilometru a podle archeologů ukrývají mnohé pozůstatky po starobylých civilizacích. Některé z nich už byly objeveny. Například v jeskyni Areni, která se nachází v příkrém útesu na břehu řeky v jižní Arménii, bylo nalezeno 6000 let staré vinařství nebo podle všeho nejstarší dochované boty na světě, píše Reuters.

Tamním archeologům se to ale moc nelíbí. Větší množství lidí může podle nich ohrozit kvalitu vykopávek. Prostředí historického místa negativně narušuje už jen jejich samotná přítomnost, stačí prý i to, že dýchají. Podle archeologa Borise Gasparyana navíc může být delší pobyt v jeskyních nebezpečný i pro návštěvníky, je v nich totiž množství hub a jiných mikroorganismů.

Výsledky soutěže ministerstva kultury stále nejsou známy, předběžný stav by však měl být zveřejněn v příštích několika dnech.

Reklama

Výběr článků

Načítám