Hlavní obsah

Areály na jihu Čech se učí bavit turisty na horách bez sněhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Provozovatelé lyžařských areálů na jihu Čech se začínají smiřovat s tím, že v prosinci se lyžovat nebude. Vymýšlejí alternativní nabídky a lákají turisty alespoň na různé programy. V Lipně nad Vltavou se letos začne lyžovat nejpozději v historii areálu. Jediná sjezdovka, navíc pouze dětská, bude v provozu na Hochfichtu na česko-rakouských hranicích. Informovali o tom zástupci jihočeských lyžařských areálů a těch, které k jižním Čechám těsně přiléhají.

Foto: David Taneček, ČTK

Sníh není ani na Sněžce, není tak divné, že není takřka nikde.

Článek

"Takový průběh zimy nás nutí vymýšlet náhradní programy. Musím se učit pracovat s turisty, kteří k nám míří. Dobře, není sníh, ale my musíme mít v zásobě jinou nabídku," uvedl ředitel společnosti Lipnoservis Petr Dušek. Podle něj turisté pobyty neruší. "Naopak, leden máme plnější než loni. Únor je standardně obsazený výborně," uvedl.

Od roku 1998, kdy je areál otevřený, tu takový začátek zimy nezažili. "Provoz zahájíme nejdéle od začátku fungování areálu," konstatoval Dušek.

Zametená je lipenská cyklo-in-line stezka, půjčují zde kola, koloběžky a rozšířili program v rámci Stezky korunami stromů. I tady si hosté mohou půjčit terénní koloběžky, otevřený je i bazén. Podle předpovědi by měly teploty klesnout koncem roku.

"Veškerá zasněžovací technika je připravená ke spuštění k maximálním výkonům. Po hlavních páteřních sjezdovkách máme rozestavěno 50 sněžných děl a sněžných tyčí," uvedla Eva Černíková z Lipnoservisu. S tímto vybavením tu za 72 hodin zasněží polovinu areálu, zprovozní všechny lanové dráhy. Předpokladem jsou teploty pod minus tři stupně.

Lyžování jen pro nejmenší

V Zadově slavnostně zahájí zimní sezonu na Štědrý den. Na Kobyle bude v provozu lanovka, otevřená bude rozhledna. Pro děti bude připravený skákací hrad. "Na sedačky namontujeme háky, aby si lidé mohli vzít nahoru kolo. Otevřeme i půjčovnu kol," řekl provozní areálu na Zadově Petr Vondraš.

Stejně jako v sousední Kvildě tu na Vánoce plánovali zprovoznění alespoň dětské sjezdovky. Po tomto týdnu, kdy teploty pravidelně stoupaly přes deset stupňů, je jasné, že se to nepodaří. "Roztály nám i poslední zbytky technického sněhu. Chtěli jsme pro děti otevřít 25. prosince, ale není to možné," uvedl Richard Jirouš z Lyžařského areálu Kvilda.

Provoz minutý týden přerušili i na Hochfichtu u Lipna, který leží na hranicích s Rakouskem. Na Štědrý den si tu zalyžují alespoň ti nejmenší.

"Podařilo se navozit zbylý sníh alespoň do zábavního dětského Fichtl Kids Parku, který bude otevřen od 24. prosince i v dalších dnech, pokud v něm zůstane dostatek sněhu. Ostatní sjezdovky a vleky jsou bohužel mimo provoz," uvedl Gerald Paschinger ze skiareálu Hochficht.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám