Hlavní obsah

Archeologové: Nefertiti může ležet v Tutanchamonově hrobce

Novinky, Jakub Kynčl

Mohl by to být zatím nejvýznamnější nález století. Hrobka krále Tutanchamona totiž možná ukrývá velké tajemství. Britský archeolog Nicholas Reeves věří, že by mohla být místem posledního odpočinku slavné královny Nefertiti. Zařízení, jejichž prostřednictvím vědci zkoumali dvě skryté komory, přinesly snímky ve vysokém rozlišení, které tuto možnost nevylučují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Archeologové věří, že nalezli místo posledního odpočinku královny NefertitiVideo: Reuters

 
Článek

Nejen, že by mohlo jít o objev století. Archeologové si primárně slibují, že by mohl nález královny Nefertiti konečně aspoň trochu vyřešit nejasnosti, které panují kolem tajemného období egyptské historie.

Nefertiti, jejíž výrazné lícní kosti a královská krása byly zvěčněny ve 3300 let staré bustě, která se nyní nachází v berlínském muzeu, zemřela ve 14. století před naším letopočtem.

Skutečností je, že se vědci dlouho snažili pochopit, proč je Tutanchamonova hrobka výrazně menší než ty ostatních faraónů. Stejně tak nechápali, proč se tvarem podobá daleko více hrobkám tehdejších královen.

Dvě stěny jen příčkou?

Britský egyptolog Nicholas Reeves uvedl na čtvrteční tiskové konferenci v Káhiře, že má za to, že dnešní Tutanchamonovu hrobku původně obývala jen Nefertiti, o které se odborníci domnívají, že byla jeho nevlastní matkou. Ona sama by přitom podle něj mohla ležet za zdí, která je podle něj pouze příčkou a nikoliv nosnou zdí.

Foto: Reuters

Busta Nefertiti

Reeves došel ke své teorii o místě posledního odpočinku Nefertiti poté, co studoval snímky, které podle něj naznačují přítomnost dalších dvou místností, ukrytých za severní a západní stěnou Tutanchamonovy pohřební komory.

Sklad a pohřební místnost?

Reeves má za to, že jedna ze dvou ukrytých místností sloužila jako sklad a druhá by mohla obsahovat ostatky slavné Nefertiti.

„Ta zřetelná a překvapivá možnost, které čelíme, značí, že hrobka může být výrazně rozměrnější, než si doposud egyptologové mysleli. Naše domněnka se zakládá na zcela nových důkazech zajištěných technologiemi, ke kterým neměly předchozí generace přístup - digitálním průzkumem povrchů, který v tomto případě odhalil dva netknuté dveřní systémy za malovanou dekorací západní a severní stěny,” informoval Reeves na tiskové konferenci.

„Co je na tom všem však to nejvýjimečnější, je možnost, že jedny z těchto dveří mohou vést do pohřební místnosti samotné Nefertiti,” zdůraznil s nadšením Reeves.

Originál i kopie
Pokud jste někdy v Údolí králů byli, tak jistě víte, že se právě za vstup do Tutanchamonovy hrobky platí speciální zvýšené vstupné a tato hrobka, ač nejmenší královská vůbec, je zároveň také nejdražší. V září tohoto roku například stál vstup do hrobky 100 egyptských lir, tedy asi 310 korun.
Turisté mají však i možnost za poloviční cenu navštívit kopii jeho hrobky otevřenou loni v dubnu, která se nachází nedaleko té originální. Rozdíl prý není pro neodborné oko k poznání. Kdo by se však chtěl trmácet tisíce kilometrů, aby pak spatřil na vlastní oči pouze kopii?

Krotí nadšení

Někteří archeologové zatím vyzývají k utlumení optimismu. Současné důkazy považují za nedostatečné a jiní mají za to, že byla mumie Nefertiti už nalezena v roce 1898 a již dlouhá léta leží v Egyptském muzeu v Káhiře.

Ministr egyptských památek Mahmúd Eldamaty se nedávno vrátil z cesty po Údolí králů společně s dalšími zkušenými egyptskými experty. Na tiskové konferenci potvrdil, že věří, že je v Tutanchamonově hrobce skrytá komora, který by mohla obsahovat pozůstatky ženy královského původu. V tento moment má však spíše za to, že půjde o Tutanchamonovu matku.

Anketa

Navštívili jste někdy egyptské pyramidy?
ano
36,9 %
ne
63,1 %
Celkem hlasovalo 985 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám