Hlavní obsah

Archeologové dočasně zavřou jeskyni Postojna

Právo, Ludmila Žlábková

Archeologové z Muzea Českého ráje v Turnově na čas uzavřou jeden z oblíbených turistických cílů - jeskyni Postojna v Klokočských skalách (zvanou také Amerika). Zejména vlivem turistického ruchu zde dochází k neustálému poškozování sedimentální výplně.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Jeskyně Postojna je oblíbeným turistickým cílem v Klokočských skalách v Českém ráji.

Článek

„Aby se lidé dostali dovnitř, plazí se úzkým vlezem, čímž narušují nánosy písku a dalšího materiálu, který v jeskyni je. V současné době už zvědaví turisté obrousili výplň ve vchodu a plazením odkryli nánosy až na úroveň mladší doby kamenné,“ říká archeolog Jan Prostředník a dodal, že se tu záchranný výzkum uskuteční buď v první půli července, nebo o měsíc později, v první půli srpna.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Do jeskyně ústí pouze úzký vchod, který je třeba zdolat v kleku.

„Samozřejmě se budeme snažit pracovat co nejrychleji, neboť tuto zajímavou lokalitu nechceme návštěvníkům dlouho blokovat,“ slíbil Prostředník.

Osídlení se datuje do doby bronzové

Jeskyně leží při žluté turistické značce vedoucí Klokočskými skalami zhruba tři kilometry od zříceniny skalního hradu Rotštejn. Podle starších nálezů archeologové datují osídlení jeskyně do doby bronzové.

„Proto i nyní předpokládáme sídelní vrstvy z tohoto období. Budeme tam kopat až na samé podloží, předpokládám, že získáme cenný materiál nejen pro naše oddělení, ale také pro kolegy botaniky. Určitě najdeme i nějaké kosterní pozůstatky zvířat pro zoology,“ dodal Prostředník.

Jeskyni, která je největší pseudokrasovou jeskyní v Českém ráji, tvoří dvě prostory. Jedna o velikosti asi osm krát čtyři metry, druhá síň o rozměrech 16 krát 18 metrů. Celková délka chodeb zde dosahuje 75 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám