Hlavní obsah

Americký dobrodruh si zamiloval Aljašku. Ukázal proč

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřicetiletého cestovatele a dobrodruha Daniela Foxe z kalifornského San Franciska Aljaška uchvátila při jeho loňské návštěvě. Letos se do zdejší drsné přírody vrátil a svoji cestu zdokumentoval skvostnými fotografiemi.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na krajinu z kajaku je podle Daniela Foxe jedinečný.

Článek

Foxe znepokojuje, kolik času stráví dnešní mládež před počítačem, televizí a ve společnosti chytrých telefonů. Čtyřicátník ze slunného San Franciska si totiž uvědomuje, že se lidé ještě více než kdy dříve vzdalují od přírody a tím také od své podstaty. On sám jde opačným směrem.

Krajina Aljašky obyvatele ani návštěvníky nikterak nehýčká. Je chladná, ryzí a osobitá. Možná právě tím Foxovi učarovala. Letos na jaře tam vyrazil na tříměsíční cestu na kajaku. Ten byl jediným dopravním prostředkem, který využíval. Pochvaluje si, že kajak umožňuje člověku dokonalé souznění s vodou, jejím rytmem a pohyby.

Foto: Profimedia.cz

Romantický západ slunce v obydlené aljašské oblasti Tok

Kalifornský cestovatel si Aljašku užil se vším všudy. Tábořil tam, kde Rusové v 18. století založili první osídlení, fotografoval volně žijící živočichy — například medvědy a keporkaky. Plul také kolem ledovce Mendenhall.

Foto: Profimedia.cz

O setkání s medvědy neměl Fox na Aljašce nouzi.

Kromě úchvatných snímků si Fox odvezl také nezapomenutelné zážitky. Nejednou se mu stalo, že ho vzbudil zvědavý jelen či medvěd. Žádné ohrožení od nich však nepocítil.

Foto: Profimedia.cz

Stanování a spaní pod širým nebem k dobrodružným výpravám neodmyslitelně patří. Ani ta Foxova nebyla výjimkou.

Daniel Fox se snaží aktivně propojovat mladé lidi s přírodou. Aktuálně je například na více než 1600 kilometrů dlouhé cestě z kanadského města Victoria do svého domovského San Franciska. Jak jinak než na kajaku. Tento počin podnikl za charitativním účelem. Získané finance mají dopomoci jeho cíli, kterým je přiblížení současné mládeže krásám přírody.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám