Hlavní obsah

Zlatý indický trojúhelník nejsou jen Dillí, Agra a Džajpur

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Obvykle se při cestě po tomto turisticky oblíbeném trianglu opěvují jeho hroty. Dillí se svou mešitou Jama Masjid, Věží vítězství či nerezavějícím sloupem, Agra s Tadž Mahalem nebo městskou Rudou pevností a Růžové město Džajpur se starobylou observatoří Džantar Mantar. Ale trojúhelník to jsou nejen hroty, ale i strany…

Foto: archiv CK Arcadia Air

Taj Mahal v celé své kráse

Článek

Zmíněná místa jsou jedinečná – a vesměs světově chráněné památky, které musíte vidět. Každá z nich ve vás vyvolá pocit pokory před dílem, které často přežilo dlouhá staletí, a přesto stále omračuje krásou a dokonalostí.

Zkusme se podívat i na místa, kam někdo spíše zabloudí, než že ho tam zavede turistický průvodce.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Sloní taxi na pevnost Amber

Mezi Dillí a Agrou (tedy spíše těsně před Agrou) leží vesnice Sikandra, kde stojí hrobka slavného mughalského vládce Akbara Velikého, který byl natolik nábožensky snášenlivý, že na místě jeho posledního odpočinku jsou vytesána jména 99 bohů všech možných náboženství.

Hrobka je vybudována jako čtyřpatrová pyramida s mramorovým pavilónem na vrchu, kde však jeho ostatky nenajdete. Údajně jsou uloženy v tajné kryptě pod pyramidou. Nicméně budova vás okamžitě uchvátí ornamentální výzdobou. Arabesky, květinové a obláčkové vzory v kontrastu rudé, černé a bílé barvy září jako filigránská šperkovnice.

Foto: Poco a poco, Wikimedia Commons

Hrobka Akbara Velikého v Sikandře

Přesuňme se na další stranu trojúhelníku mezi Agrou a Džajpurem. Za necelou hodinu jízdy z Agry se dostanete na místo, které si nezadá s názvem Město duchů. Jedná se o obrovský císařský komplex postavený z červeného pískovce.

Fatehpur Sikrí ležící za městem představuje nejlépe dochovanou sbírku mughalské architektury v Indii. Komplex byl dokončen koncem 16. století a poté opuštěn kvůli nedostatku vody. Palácové město se skládá z více než 40 budov – bran, mešit, paláců, domů, hrobek a technických budov a má jednu malou specialitku: nádvoří Pačísí, které sloužilo jako hrací plán pro nám známou hru Člověče, nezlob se! Jen místo figurek tu fungovali živí lidé.

Foto: Sanyambahga, Wikimedia Commons

Fatehpur Sikrí je unikátní ukázkou mughalské architektury

A jedeme dál. Nad Džajpurem, třetím vrcholem trojúhelníku, směrem na Dillí se vypíná středověká pevnost Amber. Mohutný kolos v sobě skrývá stavitelské skvosty, které v době své slavy dráždily svou dokonalostí vyšší panovníky. Nad jezerem, do kterého ze severního břehu vybíhá tříposchoďová zahrada, je z dálky vidět hlavní turistický cíl. To co vás ovšem opravdu okouzlí, leží až za kopcem.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Pevnost Amber

Uprostřed uměle vytvořeného obrovského jezera Shan Sagan svítí ve slunci žlutý vodní palác Jal Mahal. Oproti pevnosti je to sice novostavba, ale láká romantické duše více, než starobylá pevnost. Nádvoří paláce vyplňuje zahrada.

K Jal Mahalu se dostanete na loďce. Ta první vyplouvá už v 6 hodin ráno, takže stačí v Džajpuru včas osedlat slona, mávnout na rikšu nebo jen tak normálně počkat na autobus a vzhůru do kopců.

Foto: Puja1984 Wikimedia Commons

Ostrovní palác Jal Mahal

Jak je vidno, někdy je dobré se zastavit mimo turistické „pecky“ a navštívit místa, která nejsou na přebalech cestopisů a průvodců, ale svou duší se jim přinejmenším vyrovnají – a klidem i předčí.

Tři vrcholy trojúhelníku

Dillí

Dillí je hlavní město Indie a po Bombaji s Kalkatou je třetím největším městem. Je to také město kontrastů, což se odráží v jeho rozdělení na starou a novou část. Nejvýznamnějšími stavbami Starého města jsou Červená pevnost, jejíž název plyne z využití červeného pískovce na její postavení, a mešita Jama Masjid, která je také největší mešitou Indie. Její nádvoří pojme až 25 000 lidí.

Milovníci nákupů si přijdou na své v Chadni Chowk, kde si v klikatých uličkách mohou zakoupit nejrůznější indické zboží a suvenýry. Nové Dillí, jako odkaz Britů z 19. století, se může pochlubit širokými bulváry, četnými parky a hotely. Najdete zde prezidentský palác, vládní budovy, banky, obchodní centra i butiky slavných značek. Tato část města má již spíše ráz typického evropského velkoměsta.

Agra

Agra je město ležící na břehu řeky Jamuny. Jeho existence je zmíněna již v eposu Mahábhárata. Navzdory stoletím si Agra uchovala svou krásu a i dnes nám připomíná atmosféru a ducha někdejšího hlavního města Mughalské říše. Řadíme ji mezi nejvýznamnější turistické destinace Indie.

Najdete zde světově proslulý Tádž Mahal, na kterém pracovalo 20 000 dělníků po dobu 22 let. Dalším skvostem je pevnost Agra, která je typickou ukázkou mughalské architektury. Pro své červené zabarvení je také někdy nazývána Rudá pevnost.

Džajpur

Džajpur je hlavní město pouštního státu Rajasthan, je známý také jako „růžové město“ díky barvě, kterou na svých zdech nesou místní domy a městské hradby. Tato barva byla totiž považovaná za symbol pohostinnosti.

Město bylo vybudováno velmi důmyslným architektem – jeho jádro tvoří šest pravoúhlých bloků budov, které jsou obklopené hradbami. Nejznámější stavbou Džajpuru je pětipatrový Hawa Mahal (Palác větrů), který je součástí komplexu Městského paláce tvořeného množstvím budov, nádvoří a zahrad. Nachází se zde také pět astronomických observatoří.

Reklama

Výběr článků

Načítám