Hlavní obsah

Z Jordánska do Izraele: Cesta přes jižní uzel, část 1.

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Přede dvěma měsíci jsem psal o jordánském městě Petra, které je vytesané do skal. Myslím, že je na čase prozradit, co skrývá Jordánsko dále směrem na jih. Málokdo totiž zkusil jet až na samý jih země, aby s překvapením zjistil, že Jordánci nejsou žádní suchozemci. Uděláme si ale jednu velice zajímavou mezizastávku.

Foto: Ruth Jordan, www.jordanjubilee.com

Kamenný most na Jebel Burdah

Článek

Silnice od Petry ústí na dálnici č. 15, která spojuje hlavní město Ammán s jihem země. Asi 25 kilometrů po dálnici narazíte na městečko Quweira a o kus dál za vesničkou Rashidiya je odbočka do pouště. Ale není to jen tak obyčejná poušť. Cesta vede do Měsíčního údolí – do Wádí Rum. Brzy tomi bude sto let od dob, kdy se těmito místy proháněl Thomas Edward Lawrence. Tento pozoruhodný voják britské armády se stal arabským hrdinou, když pomohl beduínům vyhnat Osmany a osvobodit je z jejich nadvlády. Díky těmuto hrdinskému činu se mnoho míst, které se vážou k této době, jmenuje po legendárním Lawrenci z Arábie. Třeba právě ve Wádí Rum je to zvětralé pískovcové skalisko nazvané po pamětech T. E. Lawrence Sedm sloupů moudrosti.

Foto: Tomobe03, Wikimedia Commons

Sedm sloupů moudrosti je zasvěceno T. E. Lawrenci

V místním návštěvnickém centru zjistíte, že se v okolí nacházejí další útvary připomínající středověké hrady nebo třeba skalní most, na který se dá vyšplhat. Také jsou zde dvě nejvyšší hory Jordánska – Jebel Rum a Jebel Um Adaami. Na tuto horu se dá pohodlně vyjít a dohlédnout za hranici se Saúdskou Arábií, při dobré viditelnosti případně spatřit na jihozápadě nejbližší město Aqaba.

Přečtěte si také

Foto: Ruth Jordan, www.jordanjubilee.com

Petroglyfy v Měsíčním údolí jsou pozůstatky po dávných civilizacích

Kromě horolezců, které lákají okolní pískovcové stěny, sem jezdí také historici prohlédnout si stovky petroglyfů a diskutovat o jejich pravosti. Některé skalní kresby a rytiny jsou prý staré tisíce let. Dají se najít i po okolních údolích, některé jsou vysoko v kopcích, jiné za úzkými štěrbinami, jako je síq Barid ve Wádí Saabit. Jelikož ve Wádí Rum jsou velké skalní zásobníky vody, žije zde překvapivě mnoho lidí v několika vesnicích. I o beduínské stany tu není nouze.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Jachty u města Aqaba, ve kterém je spousta přístavišť – i každý „slušný“ hotel má svou marínu

Dalším cílem je město Aqaba. Zpáteční cestou z údolí stačí na „patnáctce“ zahnout na jih a za necelou půlhodinku vyjedete ze soutěsky do širokého údolí, kde u Rudého moře leží nejjižnější město Jordánska. Zhruba 20 kilometrů pobřeží poskytuje nádherná místa pro rekreaci. Hotely těch nejvyhlášenějších jmen se předhánějí v honosnosti, velikosti a servisu. Takže vzhůru na pláž – a šup do slaných vln!

Pokračování v neděli…

Inzertní sdělení: Exotické zájezdy od 18 000 Kč - videoklip černoch Hugo

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 380 originálních exotických zájezdů do 60 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

Poznejte překrásnou Srí Lanku, jejíž perfektní mozaiku tvoří nekonečné, kouzelné pláže lemující celoročně teplé vody oceánu, chladivé a mystické hory s čajovými plantážemi, bohaté kulturní dědictví dávných kultur, přívětiví lidé i národní parky se safari.

Vydejte se s námi na safari do Keni a setkejte se s pravou africkou divočinou tváří v tvář. Uvidíte „velkou pětku“ – lva, levharta, slona, nosorožce, buvola – a spoustu divoké zvěře. Můžete také navštívit vesnice domorodých Masajů nebo si safari prodloužit o pobyt u Indického oceánu. Safari na míru!

Navštivte místo střetu tří náboženství a putujte po historických místech pocházejících už z 1. století n. l. Uvidíte všechna místa přímo i nepřímo spjatá s životem Ježíše Krista – Betlém, Jeruzalém, Nazaret, Galilejské jezero, Tiberii a další. Zároveň si i můžete odpočinout u Mrtvého moře.

již od 29 980 Kč

Nádherná panenská příroda, průzračné vodopády, zapomenuté chrámy v džungli, khmerské chrámové komplexy, dlouhé písčité pláže – to vše zažijete v Kambodži. Poznání Kambodži doplníte pobytem na ostrově Koh Chang v Thajsku.

Anketa

Do které z těchto asijských moderních metropolí byste se chtěli podívat?
Singapur (Singapur)
13,6 %
Tokio (Japonsko)
26,6 %
Tel Aviv (Izrael)
19,3 %
Šanghaj (Čína)
6,5 %
Rijád (Saudská Arábie)
3,2 %
Jakarta (Indonésie)
7,3 %
Dubaj (Arabské Emiráty)
23,5 %
Celkem hlasovalo 493 čtenářů.

Související články

Osm nej Tibetu – kolébky lásky k bližnímu

První králové Tibetu prý přišli z nebe. (Aby ne, z nebe je to do Tibetu kousek.) První z nich – Ňathi Cänpo – nechal postavit 200 let před naším letopočtem...

Maledivy? Velké divy

Myslíte, že se dá vystoupat na nejvyšší horu země jen tak v plavkách? Jistěže dá. A můžete v jedné ruce držet longdrink a v druhé nafukovacího krokodýla....

Po křižáckých hradech Blízkého východu

Když jsem dočetl a odložil knížku o křížových výpravách, hlavou se mi honila otázka, jak široké zázemí v zemi pouští a oáz měli rytíři táhnoucí s křížem na...

Výběr článků

Načítám