Hlavní obsah

Údolí, kde mají homole lávy okna a dveře

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ano, takové místo existuje v severní části Íránu nedaleko města Tabríz. Nachází se v jednom z údolí, kterými ze sopečného masivu Sahand proudí vláha v podobě průzračných horských říček.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Tady se to bydlí – co kopeček, to domeček

Článek

Město Tabríz, které je odrazovým můstkem na cestě za světovým unikátem, bývalo od 13. století centrem ílchanátu Mongolské říše a poté metropolí Safávidské říše. Jako jeden z mnoha bodů tvořících starodávnou Hedvábnou stezku bylo vždy v popředí zájmu jak politických kruhů, tak kupců z celého světa.

Foto: Hoseinb007, Wikimedia Commons

Tabríz – moderna se kloubí s historií – i když místy značně pošramocenou

Nyní je hlavním a poměrně moderním městem provincie Východní Ázerbájdžán. Památek se zde kvůli častým zemětřesením mnoho nezachovalo. Ty význačnější prošly opravami, a tak i dnes mohou přinést svědectví o šikovnosti rukou dávných umělců. Modrá mešita z 15. století s bohatou mozaikovou výzdobou je jednou z těchto poškozených a znovu obnovených perel dávnověku. Stejně jako mohutná mešita Arg-e Alishah stojící jako pevnost uprostřed města.

Foto: Adam Jones, Wikimedia Commons

Interiér Modré mešity prošel rozsáhlou rekonstrukcí

Další, kdo prošel náročnou rekonstrukcí, je bazar, který se pod svými cihlovými klenbami rozprostírá mnoha směry. Je rozdělen podle druhu zboží a najdete zde jak předměty každodenní potřeby, tak i zlato, koberce, látky, boty… Prostě všechno. A také mešitu, kde při pohledu na strop a klenby zjistíte, že i z cihel jdou dělat zázraky.

Foto: Vathlu, Wikimedia Commons

Obnovená cihlová klenba zastřešuje celý Tabríz bazaar

Ale vzhůru na Kandovan, jak se cíl naší cesty jmenuje. Silnice vede z Tabrízu na jihovýchod kolem sopečného masivu. Zabočíme do zeleného údolí směrem na městečko Osku a dál přes malé vesničky vlnící se krajinou až do Kandovanu. Po pravé straně zelená stuha stromů a políček se pomalu rozšiřuje a vlevo již vystupují hnědobéžové homole s blýskajícími se čtverečky oken odrážejícími sluneční paprsky.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Oslům klikatě klopýtavé cestičky nevadí. Stejně jako cik-cak okna zabudovaná do skalních otvorů

Místní obyvatelé zde využili měkkost vyvřelé horniny a vykopali si bydlení v jeskyních. Díry osázeli okny a dveřmi, vytesali schody a za pomoci lepených kamenů vytvořili dvorky. Vidíme hrubě otesané trámy lávek a balkónů, na kterých se suší oblečení, po dvorcích běhají slepice, po krkolomných cestách putují osli s nákladem a stádo koz se přesouvá na pastvu. Mezi tím turisté kroutí hlavou nad tímto surrealistickým dílem člověka a přírody.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Přivezli plyn, můžeme jít vařit...

Údajně na 600 lidí využívá tento způsob soužití s přírodou. Bez elektřiny a s vařením na plynu tu vydrží celé období od jara do podzimu. Obzvlášť v létě je v „hobitích“ domečcích příjemné chladno. Někteří kamenné příbytky obývají i přes zimu, kdy zde bývá sníh. Ostatně o několik set metrů výše v kopcích zůstává sníh i v létě.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Lákadla pod homolemi

Pod homolemi se rozkládá běžná vesnice s běžnými domy, obchody a restauracemi, ale najdeme i stylový jeskynní hotel. Samozřejmě s luxusní výbavou. Krámky se vším možným v koloritu podhorské vesnice lákají kolemjdoucí barvami a vůněmi. Občas nejde odolat – pytlíkem pistácií za méně než zlomek ceny českého supermarketu nepohrdne žádný našinec.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Pistácie za pakatel a ostatní sice nevím, co to je, ale nekup to za tu cenu...

Tento ojedinělý objekt si přijíždí obhlédnout spousta turistů, takže se občas stává, že se po jeskynním sídlišti prochází víc cizinců než domorodců. A ačkoli místní žijí převážně z cestovního ruchu, někteří nesou s nelibostí, že jim ukřičení cizozemci vlezou pomalu až do ložnice. Cestičky mezi homolemi dokážou být někdy nevyzpytatelné…

Inzertní sdělení: Zakuste si exotiku na vlastní kůži! Třeba právě Írán s CK Arcadia Air!

Írán s CK Arcadia Air

Poznávací zájezd, 8 dní, hotely 3*-4*, snídaně, letecky, včetně všech vstupů

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 390 originálních exotických zájezdů do 60 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

Anketa

Chtěli byste se podívat do země s nejpřísnějším islámským režimem - do Íránské islámské republiky?
Určitě ano, láká mě navštívit současný Írán a poznat tamní život Íránců
32 %
Asi ano, může to být zajímavá zkušenost
18 %
Ne, Írán mě nezajímá
50 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 50 čtenářů.

Trocha faktů

Tabríz

je čtvrté největší město v Íránu a středisko provincie Východní Ázerbájdžán. Město se rozkládá v údolí, v nadmořské výšce 1350 m na soutoku řek Kuri a Adži, severně od něj se vypíná masiv stratovulkánu Kúh-e Sahand.

Kandovan

leží 50 kilometrů jižně od Tabrízu. Vulkanické kopce zde byly tvarovány větrem, sluncem i deštěm. Dnes kopce připomínají hnědé cukrové homole. Před 800 lety lidé zjistili, že homolovité skály jsou měkké a tvárné a začali si v nich hloubit svá obydlí. 

Související články

Dvě tváře dovolené v bohaté poušti

Umm al Qiwain, Sharjah, Dubai, Ajman… Tento svět jsem objevoval skrze nádherné pestrobarevné poštovní známky. Představoval jsem si rozlehlé dálavy plné oáz...

Výběr článků

Načítám