Hlavní obsah

Zion - červená perla Divokého západu

Park Zion se nachází ve státě Utah nedaleko městečka Springdale. Leží ve výšce kolem 2000 m.n.m. Hlavní dominantou tohoto překrásného národního parku je 24 kilometrů dlouhý kaňon Zion Canyon. Rudooranžově zbarvené pískovcové skály jsou místy až 800 m vysoké. Kaňonem protéká řeka Virgin River.

Článek

V roce 1956 byla k parku připojena část Kolob Canyons ležící asi 30 km východně od Cedar City. Je daleko méně navštěvovaná než samotný Zion, ale kdo se tam vydá, určitě nebude litovat. Jednou z tras je možno dojít ke Kolob Arch, což je nejdelší přírodní skalní most na světě s délkou 94,5 m.

Kdy se tam vydat?

Na jaře zde často prší, nejvhodnější doba k návštěvě je proto v období duben – červen, kdy si naplno vychutnáte rozmanitou rozkvetlou květenu. V létě mohou teploty přes den vystoupat až k 35 - 43˚ Celsia!

Flora a fauna

Přístupnost parku

Park je otevřený po celý rok 24 hodin denně. Již samotný příjezd do parku po vyhlídkové silnici je zážitkem, neboť cestou se již můžeme kochat neskutečně krásnými skalními masivy a útvary. V době od dubna do listopadu je spojení po silnici Zion Canyon Scenic Drive zajišťováno bezplatnou autobusovou dopravou, v ostatní dobu je vjezd vozidlům povolen.

Potřebné informace získáme v návštěvnickém centru, problém není ani s ubytováním a stravováním.

Zion je rájem horolezců. Při delších túrách je nezbytné pamatovat na pitný režim, z přehledné mapky zjistíme místa, kde lze vodu dočerpat.

Aktivity v parku   

Park poskytuje vyžití všem bez rozdílu věku a fyzické kondice. V době hlavní sezóny, kdy je park obsluhován autobusy, můžeme libovolně vystupovat a nastupovat na kterékoliv z osmi zastávek. Řidiči podávají výklad k právě míjeným zajímavostem.

Prvními osadníky, kteří zde zanechali své stopy, byli mormoni. Proto se setkáte v parku často s biblickými názvy.

V krátkosti k jednotlivým zastávkám:

Zion Human History Museum – dozvíme se o historii a současnosti nár. parku, kultuře a zdejší přírodě. Součástí je i malé kino, kde možnost zhlédnout poučný film.

Zion Human History Museum – dozvíme se o historii a současnosti nár. parku, kultuře a zdejší přírodě. Součástí je i malé kino, kde možnost zhlédnout poučný film. Canyon Junction – poslední možnost, kde zaparkovat auto

Zion Human History Museum – dozvíme se o historii a současnosti nár. parku, kultuře a zdejší přírodě. Součástí je i malé kino, kde možnost zhlédnout poučný film. Canyon Junction – poslední možnost, kde zaparkovat auto Court of the Patriarchs (Dvůr patriarchů) – nádherná vyhlídka na tři pískovcové formace

Zion Human History Museum – dozvíme se o historii a současnosti nár. parku, kultuře a zdejší přírodě. Součástí je i malé kino, kde možnost zhlédnout poučný film. Canyon Junction – poslední možnost, kde zaparkovat auto Court of the Patriarchs (Dvůr patriarchů) – nádherná vyhlídka na tři pískovcové formace Zion Lodge – najdeme zde ubytovací a stravovací možnosti. Po osvěžení se můžeme vydat na kratší procházku či podniknout trail s nádhernými výhledy, kterým lze dojít až k zastávce The Grotto.

Zion Human History Museum – dozvíme se o historii a současnosti nár. parku, kultuře a zdejší přírodě. Součástí je i malé kino, kde možnost zhlédnout poučný film. Canyon Junction – poslední možnost, kde zaparkovat auto Court of the Patriarchs (Dvůr patriarchů) – nádherná vyhlídka na tři pískovcové formace Zion Lodge – najdeme zde ubytovací a stravovací možnosti. Po osvěžení se můžeme vydat na kratší procházku či podniknout trail s nádhernými výhledy, kterým lze dojít až k zastávce The Grotto.The Grotto – možno uskutečnit klasický výstup k jednomu z nejúchvatnějších vyhlídkových bodů na Zion Canyon – Angels Landing.  Budete odměněni nádhernými výhledy na dno kaňonu z výšky až 500 m, ale trpíte-li závratěmi, výstup nedoporučujeme.

Zion Human History Museum – dozvíme se o historii a současnosti nár. parku, kultuře a zdejší přírodě. Součástí je i malé kino, kde možnost zhlédnout poučný film. Canyon Junction – poslední možnost, kde zaparkovat auto Court of the Patriarchs (Dvůr patriarchů) – nádherná vyhlídka na tři pískovcové formace Zion Lodge – najdeme zde ubytovací a stravovací možnosti. Po osvěžení se můžeme vydat na kratší procházku či podniknout trail s nádhernými výhledy, kterým lze dojít až k zastávce The Grotto.The Grotto – možno uskutečnit klasický výstup k jednomu z nejúchvatnějších vyhlídkových bodů na Zion Canyon – Angels Landing.  Budete odměněni nádhernými výhledy na dno kaňonu z výšky až 500 m, ale trpíte-li závratěmi, výstup nedoporučujeme. Weeping Rock (Plačící skála) – krátká a nenáročná procházka, i v horkých letních měsících zde nalezneme příjemný chládek a vlhkost. Voda, která prosakuje pískovcem a stéká po skalách, nám místy doslova až „prší“ na hlavu.

Zion Human History Museum – dozvíme se o historii a současnosti nár. parku, kultuře a zdejší přírodě. Součástí je i malé kino, kde možnost zhlédnout poučný film. Canyon Junction – poslední možnost, kde zaparkovat auto Court of the Patriarchs (Dvůr patriarchů) – nádherná vyhlídka na tři pískovcové formace Zion Lodge – najdeme zde ubytovací a stravovací možnosti. Po osvěžení se můžeme vydat na kratší procházku či podniknout trail s nádhernými výhledy, kterým lze dojít až k zastávce The Grotto.The Grotto – možno uskutečnit klasický výstup k jednomu z nejúchvatnějších vyhlídkových bodů na Zion Canyon – Angels Landing.  Budete odměněni nádhernými výhledy na dno kaňonu z výšky až 500 m, ale trpíte-li závratěmi, výstup nedoporučujeme. Weeping Rock (Plačící skála) – krátká a nenáročná procházka, i v horkých letních měsících zde nalezneme příjemný chládek a vlhkost. Voda, která prosakuje pískovcem a stéká po skalách, nám místy doslova až „prší“ na hlavu.Big Bend  (Velký ohyb) – pozoruhodná skalní formace v severní části kaňonu

Temple od Sinawava – odtud je možno podniknout nenáročnou klidnou procházku, při které nás budou doprovázet mohutné skalní útvary. V cíli se kaňon zužuje do té míry, že stezka již nepokračuje. Odtud se dále můžeme vydat již jen korytem řeky The Narrows, což je ale poměrně náročné a může být i dost riskantní vzhledem k možnosti náhlého zaplavení.

Autor : Irena Reiterová America Tours

Výběr článků

Načítám