Hlavní obsah

Západ USA - klasický okruh Kalifornií, Arizonou, Utahem a Nevadou, den 2 - celodenní prohlídka Los Angeles

Pro ty, kteří váhají, kam se letos vypravit, zda jet s cestovkou nebo na vlastní pěst, je určen tento seriál článků. Popisujeme vám typický dvoutýdenní zájezd na západ USA, připravený a provozovaný již mnoho let renomovanou cestovní kanceláří se specializací na americký kontinent.

Foto: Michal Kužel America Tours

Čínské divadlo, Hollywood

Článek

Hotelový pokoj je pěkný, klimatizace funguje, velkou televizi vyzkoušíme až večer, zatím nebyl čas. Sprcha byla skvělá a postel jedinečná!! Jediným problémem bylo, přesně podle varování našeho průvodce Petra, že jsme oba s mým spolubydlícím od čtyř hodin ráno hleděli do stropu a nemohli spát.

Foto: Archiv

Hotelový pokoj v USA

Mrzí nás, že jsme si nedali říci a nebyli po příletu vzhůru déle! Snídaně je od půl sedmé, a tak jsem stihl ještě před ní prochodit okolí hotelu. Byl jsem na ulici sám, nikdo v LA tak brzy nevstává a nevychází z domu, tím méně, aby chodil pěšky po ulici. Snídaně mi chutnala – nějaké pečivo, míchaná vajíčka, slanina, několik druhů cereálií, džemy, ovoce, k tomu káva, čaj a dva druhy džusu. Jestli to takhle bude každý den, budu se muset vždy večer jít proběhnout.

Foto: Michal Kužel America Tours

Grifitova observatoř

Z hotelu vyrážíme v 8.30. Podle mého názoru je provoz hustý, ale Petr se jen směje. Teprve za půl hodiny to začne, teď to jede bez problémů! My jsme ale za dvacet minut v Hollywoodu a kvůli bezpečnosti parkujeme v podzemní garáži. Jsme tu dnes snad první skupinka, před slavným Čínským divadlem se teprve scházejí pouliční prodavači a turistů se tu potuluje jen pár. Přijet sem tak brzy je dobrý nápad, protože si v klidu fotíme hvězdy slavných na chodníku a „ťápoty“ těch nejslavnějších v betonových deskách.

Foto: Michal Kužel America Tours

Slavné ťápoty

Ve čtvrt na deset najednou začnou u chodníku zastavovat autobusy, ze kterých se rojí turisté, převážně Asijci. Za čtvrt hodiny bychom tu už nevyfotili nic než tisícihlavý dav. Petr nás vede do Dolby Theatre, známého předáváním filmových Oscarů. Je to zajímavé, v televizi to celé vypadalo úplně jinak. Půlhodinová procházka s povídáním o historii i současnosti Hollywood Boulevardu a okolí rychle uběhla, a my pokračujeme cestou po Mulholland Drive - úzké klikaté silničce po hřebeni kopce mezi Hollywoodem a údolím San Fernando. V dálce je vidět sousední město Burbank, dole vpravo pod námi jsou filmová studia Universal, tedy náš další cíl. Nejhezčí výhled je asi z poslední vyhlídky – panoráma downtownu Los Angeles s několikaproudovou dálnicí 101 a nápisem Hollywood na kopci.

Foto: Archiv

K downtownu Los Angeles se sbíhají mnohaprpoudé dálnice

Po desáté hodině vjíždíme do garáží Universal Studios v Hollywoodu. To, co nás tu čeká, se nedá popsat slovy. I když jsme všichni měli před zájezdem nějaké představy a studovali jsme informace, skutečnost nás ohromila. Představa, že se projdeme zábavním parkem pro děti a vyzkoušíme si pár atrakcí jako na Matějské pouti, bere zasvé po pár minutách. Možná i díky vyprávění Petra, který nás na budoucí zážitky připravoval už cestou z hotelu, se rychle stáváme „Američany“ a jdeme se bavit – nehodnotíme, jen si užíváme. A funguje to skvěle!!

Foto: Jana Jaderná America Tours

Vstup do Universal Studios

Napřed jsme absolvovali cestu filmovými studii dieselovým vláčkem. Je to více než hodinová cesta s průvodcem, který v angličtině vypráví o tom, co se v kterém studiu nebo místě točilo, točí a točit bude.

Foto: Archiv

Vláček v Universal Studios

Cestou jsme absolvovali kromě jiného zemětřesení v metru (vláček přijede do stanice metra a proběhne velmi sugestivní zemětřesení a demolice stanice, včetně závěrečného zaplavení), projeli jsme se po Wisteria Lane (Zoufalé Manželky), seznámili jsme se se žralokem z filmu Čelisti, viděli jsme Batesův motel z filmu Psycho a projeli scénou s havarovaným letadlem z filmu Válka světů a exteriéry filmu Mumie. Největším zážitkem byl ale King Kong – s nasazenými 3D brýlemi jsme projeli údolím, kde zrovna „bojoval“ King Kong s veleještěry. Děj se odehrává všude kolem vás, vůz se otřásá a naklání, ženy ječí…velmi sugestivní podívaná!

Foto: Archiv

Jurský park

Další částí studií jsou atrakce na motivy známých filmových hitů – svezli jsme se na horské dráze s rodinou Simpsonových, na člunu jsme zdolali Jurský park se závěrečným pádem z vysokého vodopádu, v egyptských kobkách jsme se na horské dráze potkali s Mumií, seznámili jsme se se Shrekem a s Terminátorem, zachránili jsme svět spolu s Transformery ve skvělé 3D show… a to je jen zlomek toho, co lze ve studiích vidět a prožít. Závěrem jsme viděli hranou show na motivy filmu Vodní svět se spoustou vodních a ohňových efektů.

Foto: Michal Kužel America Tours

Water World

Najednou byly tři hodiny odpoledne a my jsme museli vyrazit na další cestu. Máme toho před sebou ještě hodně – nyní vzhůru do Beverly Hills! Po nezbytné fotce u cedule Beverly Hills přijíždíme ke slavnému Růžovému hotelu, kde se tradičně podepisují smlouvy mezi filmovými producenty a herci.

Foto: Michal Kužel America Tours

Slavný hotel z Pretty Woman

Zde začíná slavná Rodeo Drive, nejdražší ulice Ameriky. Její nákupní část je ale ve spodní části Beverly Hills. Zde máme po krátkém výkladu možnost si projít uličku Via Rodeo a případně si dokoupit nějaké šatní doplňky. Kupodivu to nikdo nepotřeboval, všichni si nákupy nechali na večer do supermarketu. Ale fotku s hotelem proslaveným z filmu Pretty Woman máme všichni.

Foto: Michal Kužel America Tours

Běžný odpolední provoz v Los Angeles

Po procházce klidnou rezidenční ulicí v Beverly Hills již míříme na Santa Monicu. Parkujeme přímo na nábřeží známém ze seriálu Pobřežní hlídka. Je krásný podvečer, někteří z nás se jdou vykoupat do moře (vlezli tam ale jen po kolena, voda je neskutečně studená), další se jdou projít po pláži, mnozí pozorují krásný západ slunce do moře. Na večeři se přesouváme na Street Promenade, kde v malé restauraci nad steakem z lososa bilancujeme dnešní den. Nemělo to chybu!!!

Foto: Michal Kužel America Tours

Santa Monica

Zítra nás čeká San Diego a cesta přes pobřežní hory do arizonské Yumy!!

Autor: Michal Kužel, America Tours

Anketa

Chtěli byste otisknout své ruce nebo chodidla na chodníku slávy ?
ano
51,4 %
ne
48,6 %
Celkem hlasovalo 259 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám