Hlavní obsah

Washington - stále zelený stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát Washington najdeme v severozápadním cípu USA. Na severu se jeho hranice dotýkají kanadské Britské Columbie, na východě s Idaho a na jihu s Oregonem. Západní břehy jsou omývány vodami Tichého oceánu. Hlavním městem je nevelká Olympia, kde žije 44 500 obyvatel. Hlavní město USA Washington D.C. nemá kromě názvu žádnou spojitost s tímto státem.

Článek

Washington je pojmenován podle prezidenta George Washingtona, jehož portrét je středem státní pečeti zobrazené na státní vlajce. Okraj pečeti je olemován žlutě s nápisem The seal of the State of Washington, 1889, což je rok státnosti. Pečeť je umístěna uprostřed vlajky a ostatní místo vyplňuje tmavozelená barva.

Zelená barva je zastoupena i v přezdívce. Obchodník s nemovitostmi a historik ze Seattlu, C. T. Conover, byl očarován tamními stálezelenými lesy a státu udělil pojmenování Evergreen State  (Stále zelený stát).

Podstatnou západní část státu zabírají Olympic Mountains. Některé partie jsou tak členité a rozeklané, že nejsou doposud prozkoumané. Pohoří významným dílem zasahuje i do národního parku Olympic N. P.

Dalším pohořím, táhnoucím se od severu k jihu, je Cascade Mountains, kde se do výšky 4 395 m vypíná nejvyšší vrchol státu Mount Rainier. Nachází se tu také aktivní vulkán Mount St. Helens, k jehož poslední erupci došlo 18. května 1980. Přírodní živel si vyžádal životy 57 lidí. Erupce byla následována obrovskými záplavami a lesními požáry. Škody na majetku dosáhly několika miliard dolarů.

Asi dvě hodiny jízdy autem jižním směrem od Seattlu leží národní park Mount Rainier National Park. Park je velmi oblíbený a návštěvnost je tu vysoká. Je zde řada turistických stezek od jednodušších až po náročné vysokohorské túry. Musíme ale pamatovat také na to, že park je i domovem medvědů a další divoké zvěře.

Severovýchodní kout Washingtonu přetíná část hor Rocky Mountains, v jejímž okolí se těží měď, olovo, vápenec, stříbro, zinek a magnezit.

Zhruba tři čtvrtiny populace žije v nížinách Puget Sound Lowlands. Velkou část jižního a centrálního Washingtonu pokrývá rovina Columbia Plateau, která je součástí největší lávové plošiny na světě. Zvláštností je zde výskyt tzv. coulees, čímž jsou myšlené vyschlé kaňony se strmými stěnami. V jednom z takových kaňonů byla vystavěna přehradní nádrž Grand Coulee Dam.

Hlavními vodními toky jsou Columbia, Snake a Yakima River.

Na území státu Washington najdeme více ledovců než ve všech ostatních 47 kontinentálních státech USA dohromady.

Napříč jezerem Lake Washington vede nejdelší plovoucí (pontonový) most na světě Governor Albert D. Rosellini Bridge – Evergreen Point. Je spojnicí mezi městy Seattle a Medina.

Největší město Washingtonu je Seattle. Město je doslova obklopeno vodou. Nachází se mezi zálivem Puget Sound a jezerem Lake Washington. Dominantou města je 185 m vysoká věž Space Needle, na jejímž vrcholu je otočná restaurace a vyhlídková plošina s úžasným panoramatickým výhledem. Ve městě je sídlo světoznámého řetězce Starbucks Coffee.

V Rentonu a Everettu jsou montážní závody firmy Boeing. V oblasti má zastoupení celá řada významných společností z oboru informačních technologií (Microsoft, Amazon.com, RealNetworks atd.) a je tam též mnoho korporací, které se zabývají lékařskou technikou.

 Washington a známé osobnosti

Město Medina je domovem nejbohatšího muže Ameriky Billa Gatese. Společnost Microsoft Corporation se nachází v Redmondu.

Město Seattle je rodištěm amerického kytaristy, zpěváka a skladatele Jimiho Hendrixe.

Ve městě Tacoma se narodil populární americký zpěvák a herec Bing Crosby.

Jeden ze zakladatelů skupiny Nirvana Curt Cobain – zpěvák a kytarista – se narodil ve městě Aberdeen.

Autor : Irena Reiterová America Tours

Anketa

Hlavním městem státu Washington je :
Spokane
2,4 %
Seattle
10,3 %
Olympia
87,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 370 čtenářů.

Zajímavosti z Washingtonu :

Počet obyvatel: 6 500 000

Počet obyvatel: 6 500 000 Rozloha: 184 827 km²

Počet obyvatel: 6 500 000 Rozloha: 184 827 km² Velká města a počet obyvatel: Seattle - 563 000, Spokane – 206 000, Vancouver – 166 000, Bellevue – 109 500

Počet obyvatel: 6 500 000 Rozloha: 184 827 km² Velká města a počet obyvatel: Seattle - 563 000, Spokane – 206 000, Vancouver – 166 000, Bellevue – 109 500 Washington je jedním z největších pěstitelů jablek v USA.

Washington je jediným státem pojmenovaným podle prezidenta.

Související témata:

Výběr článků

Načítám