Hlavní obsah

Východ USA - klasický okruh, den 6: jezero Erie, Buffalo a Niagara Falls

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro ty, kteří váhají, kam se letos vypravit, zda jet s cestovní kanceláří nebo na vlastní pěst, je určen tento seriál článků. Popisujeme Vám typický devítidenní okruh východem USA, připravený a provozovaný již mnoho let renomovanou cestovní kanceláří se specializací na americký kontinent, tentokrát z pohledu průvodce zájezdu.

Foto: Archiv

Plavba lodí k Niagara Falls

Článek

Dnes jsou před námi toužebně očekávané Niagarské vodopády. U snídaně se potkávám s usměvavými účastníky zájezdu. Není divu, dobrou náladu všem navodilo počasí. Máme opravdu štěstí, dnes má být úplně jasno a příjemných 20 stupňů Celsia. Odjíždíme jako vždy okolo 8. hodiny.

Foto: Archiv

Piitsburgh Downtown

Naše cesta dnes povede na sever k Erijskému jezeru a podél něj přes Buffalo až k samotným vodopádům, kde bychom měli být okolo 14. hodiny. Cestou si uděláme pár zastávek. První z nich bude na benzinové pumpě a dohodneme se na 15minutové přestávce a pokračujeme dále. Asi po 3 hodinách jízdy spatříme velkou vodní plochu připomínající spíš moře než jezero. Ano, jsme u Erijského jezera, které je součástí Velkých jezer.

Foto: Archiv

Jezero Eirie

Dálnice kopíruje pobřeží, jezero máme neustále po levé straně. Překvapením je, že je v této oblasti mnoho vinic. Jsme docela na severu a zdejší zimy jsou dost kruté a mrazivé. Vždyť ještě koncem dubna plují po jezeře ledové kry. Ovšem letní počasí bývá suché a teplé. Vinné révě se tu daří. Před polednem zastavujeme na krátký oběd na dálničním odpočívadle.

Uvnitř se nachází informační centrum, kde dostaneme mapky a materiály o Niagarských vodopádech. Po obědě odjíždíme směrem na největší město tohoto regionu - Buffalo. V centru zastavíme u místní radnice, která je postavená ve stylu art deco. Buffalo není moc zajímavé, a proto by bylo zbytečné zde plýtvat drahocenný čas na úkor pobytu u Niagary. Nicméně si uděláme krátkou zastávku a budeme pokračovat.

Foto: Archiv

Downtown Buffalo

Z Buffala k vodopádům to máme slabou půl hodinu jízdy. Nejdříve stavíme u hotelu, kde si necháme zavazadla. Plni napětí vyrazíme na společnou vycházku k vodopádům. Je bezvadné, že cestovka nám zařídila ubytování hned u vodopádů. Je to nejbližší možný hotel hned u státního parku Niagara.

Foto: Jaroslav Stehlík

Niagara z helikoptéry

Hřmící voda je krásně slyšet jakmile vystoupíme z auta. Rychle se ubytujeme a vyrážíme. Stačí přejít silnici a jsme u vchodu do státního parku Niagara Falls, kde si prohlédneme podrobnou mapku. Zamíříme k návštěvnickému centru, které má dvě patra. V prvním patře jsou informace, v přízemí se nachází kino IMAX, ve kterém se podíváme na 40minutový film o historii a objevování vodopádů. Vedle kina je veliký obchod se suvenýry a občerstvením.

Foto: Archiv

Chodník pod americký vodopád

Po zhlédnutí krásného filmu nás čeká jedna z nejpopulárnějších atrakcí! Jdeme na loď, která s námi popluje až k vodopádům. Do přístavu se vchází přes vyhlídkovou plošinu, z které se nám naskytne přenádherný pohled na americkou stranu vodopádů, na kanadské území a most Rainbow Bridge, který je zároveň hraničním přechodem mezi USA a Kanadou. Z vyhlídkové terasy jedeme výtahem dolů, přímo k přístavišti. Před nástupem na loď dostaneme pláštěnky, které na sebe navlékneme.

Foto: Archiv

Niagara Falls - americký vodopád ve člunu

Nejlepší požitek z plavby je z vrchní paluby a přídě lodi. Jelikož vrcholí turistická sezona, loď je plná turistů. Nejprve proplouváme pod americkou částí, pak s námi kapitán vpluje přímo do nitra vodopádů Horseshoe (podkovy), která je nejlépe vidět z kanadské strany. Je to nepopsatelný zážitek, nemá cenu fotit či natáčet. V pár okamžicích jsme mokří, ale díky pláštěnce ne úplně. Pod vodopády zůstaneme pár minut a za chvíli už jsme zpátky v přístavu. Pláštěnka nám zůstane jako suvenýr.

Foto: Archiv

Maid of the Mist

Po absolvování této fantastické atrakce se jdeme společně projít okolo vodopádů. Přes ostrov Goat Island se dostaneme na další dvě vyhlídky. Z jedné je opět vidět americká část vodopádů a opodál dojdeme k vodopádům ve tvaru podkovy.

Foto: Archiv

Hlavní vodopád - Podkova

Nejkrásnější pohled na tuto část vodopádů je z kanadské strany. Manželský pár ze Slovenska využívá bezvízový styk s Kanadou a na vlastní pěst vyráží pěšky přes most do Kanady. Nezdá se to, ale cesta zabere zhruba 45 minut.

Foto: Archiv

Plavba na Maid of the Mist

Po zbytek odpoledne má skupina individuální volno. Ještě účastníkům zmíním, že po setmění jsou vodopády krásně nasvětlené a určitě stojí za to se sem večer vypravit.

Foto: Archiv

Noční Niagara Falls

Pár klientů využije mé nabídky společné večeře v nedalekém čínském bufetu a nákupů v přilehlém outletovém centru.

Foto: Michal Kužel America Tours

Maid of the Mist

Zítra nás čekají jezera Finger Lakes!

Autor: Jakub Fučík America Tours

Anketa

Které vodopády byste chtěli nejraději vidět ?
Niagara Falls
51,2 %
Iguacu Falls
30,7 %
Victoria Falls
15,1 %
žádné
3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 166 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám