Hlavní obsah

Velký okruh východní Kanadou: Den 8 - Ottawa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blíží se doba dovolených a někteří stále váhají, kam se vydat. Pro ně přinášíme sérii článků popisující zájezd do východní Kanady tak, jak ho vidí průvodce jedné renomované cestovní kanceláře, která je na trhu již mnoho let a zájezd má dokonale propracovaný. Je pak na každém cestovateli, zda pojede do Kanady sám, nebo s nějakou cestovní kanceláří.

Foto: Jan Kužel America Tours

Parlament v Ottawě

Článek

Ráno vyrážíme směr hlavní město Kanady – Ottawa. Dnes se definitivně rozloučíme s provincií Quebec. Cesta vede i po okruhu kolem Montrealu. Je to jen pár dnů, kdy jsme si ho prohlíželi, ale přijde nám to, jako by to bylo strašně dávno. Možná kvůli té spoustě zážitků i tváři Quebecu.

Foto: Jan Kužel America Tours

Příroda provincie Quebec

Mezi Montrealem a Ottawou jedeme několik hodin po dálnici prakticky pustinou. Všichni se podivují, proč hlavní město Kanady leží tak daleko od ostatní civilizace.

Vysvětlení je velmi jednoduché. Anglická královna Viktorie rozhodla o tomto místě kvůli řevnivosti mezi anglicky a francouzsky mluvící částí Kanady. Hlavní město leží na hranici, daleko od civilizace, aby v době svého vzniku, v roce 1855, bylo ochráněno i před vpádem Američanů. Ti by ho pravděpodobně v této pustině ani nenašli.

Foto: Archiv

Ottawa

Před založením Ottawy zde byla od roku 1826 jen pila a městečko se jmenovalo Bytown.

Je několik variant, podle čeho se město jmenuje. Já se přikláním k té, že město je pojmenováno podle indiánského kmene Ottawů.

Proti umístění hlavního města nemohl nikdo nic namítat. Snad kromě zahraničních diplomatů, kterým se zde v pionýrských dobách nelíbilo sloužit daleko od civilizace a v zimě v obrovských mrazech. Ty jsou navíc umocňovány silným větrem. V Kanadě je zvykem určovat v zimě teplotu vzduchu jako kombinaci teploty a síly větru. Po mongolském Ulanbátaru je Ottawa druhým nejstudenějším hlavním městem světa.

Foto: Archiv

Ottawa

A to už vjíždíme do krásně upraveného města, které má dnes těsně pod milión obyvatel. Naší první zastávkou je návštěvnické centrum, kde si bereme mapy a fotíme se před sochou kanadského hrdiny Terryho Foxe, muže, který statečně bojoval s rakovinou.

Foto: Jan Kužel America Tours

Budova Parlamentu

Pak už se vydáváme na prohlídku parlamentu. Je organizovaná a trvá kolem dvou hodin. Navštívíme obě komory parlamentu, povídáme si o systému zastupitelské demokracie v Kanadě, který má svá specifika. Klienty zaujme zejména fakt, že se senátoři nevolí, ale jsou jmenováni na základě proporcionálního zastoupení všech ras a národností.

Nejvíce se všem líbí nově zrekonstruovaná knihovna královny Victorie. Na panorama města nakonec shlížíme z parlamentní Freedom Tower.

Procházíme kolem budov parlamentu, z levé strany jsou za plotem maličké domečky pro kočky. Tam je chovají bezdomovci. Všichni se diví, jak je možné, že tohle stojí hned vedle budovy parlamentu. Jsme v Kanadě a nikdo nemá právo vytlačit kočičí domečky a bezdomovce pryč z tohoto místa. Možná tento fakt napovídá o smyslu kanadského systému více než honosná budova parlamentu.

Foto: Archiv

Ottawa

Jdeme kolem luxusních hotelů až na místní tržiště a dále pak už autem pokračujeme k místu, kde bydlí ministerský předseda, a v podvečer se procházíme parkem před sídlem britského guvernéra.

Náš hotel je jen několik  minut pěšky od parlamentu. Večer navštívíme další velkou atrakci – ve  21.00 začínají promítat na budovy parlamentu výpravný film o Kanadě. Opravdu nádherná podívaná ukončuje tento zážitky nabitý den.

Foto: Archiv

Ottawa

Zítra nás čeká opravdová lahůdka NP Algonquin.

Autor: Jan Kužel America Tours

Anketa

Myslíte, že je ideáln, aby hlavní město bylo daleko od ostatní civilizace?
ano
64,8 %
ne
35,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 176 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám