Hlavní obsah

Velký okruh východní Kanadou: Den 3 - prohlídka Montrealu

Blíží se doba dovolených a někteří stále váhají, kam se vydat. Pro ně přinášíme sérii článků popisující zájezd do východní Kanady tak, jak ho vidí průvodce jedné renomované cestovní kanceláře, která je na trhu již mnoho let a zájezd má dokonale propracovaný. Je pak na každém cestovateli, zda pojede do Kanady sám, nebo s nějakou cestovní kanceláří.

Foto: Jaroslav Stehlík

Montreal

Článek

První ranní zastávka nás přivede do parku okolo pahorku Mt. Royal. Krátká a příjemná procházka nás dovede na krásnou vyhlídku nad město Montreal, odkud máme celé město jako na dlani. Popisuji místa, která dnes navštívíme, a podávám klientům výklad o historii. Pak si děláme první společnou fotografii.

Foto: Archiv

Pohled na Montreal

Další zastávkou je St. Joseph Oratory, nejznámější poutní místo v Kanadě, jehož stavba započala v roce 1904 a byla dokončena v roce 1967. Než vstoupí do dómu, který je druhý nejvyšší na světě, tak musí poutníci na kolenou překonat 287 schodů. Všechny vchody jsou lemovány holemi, které zde zanechali ti, kteří se uzdravili.

Foto: Jan Kužel America Tours

St.Joseph Oratory

Zvláštní místo, vidím v tvářích účastníků zájezdu, že něco podobného v Kanadě ani nečekali. Ještě nakupujeme suvenýry pro štěstí a pomalu odjíždíme směr Olympijský park.

Foto: Archiv

Downtown Montrealu

V moderní historii Montrealu jsou dvě události, které přinesly tomuto městu světovou slávu. Světová výstava v roce 1967 a Olympijské hry v roce 1976. Olympijský stadión a okolní stavby mají unikátní architekturu. Také investice do nich byly obrovské. Montrealu se podařilo zaplatit všechny půjčky na Olympiádu teprve před několika lety.

Nejzajímavější je výhled z věže nad Olympijským stadionem, odkud si fotografujeme panorama centra města z jiné perspektivy.

Foto: Archiv

Montreal

Po procházce olympijským parkem je čas na oběd a odjezd do centra města, vzdáleného několik kilometrů.

Foto: Archiv

Montreal

Protože mám v zájezdu hokejové fandy, zastavuji u největší funkční hokejové haly v NHL – Bell Center, kde hrají Montreal Canadiens. Společně jdeme nakoupit suvenýry a trika do jejich gift shopu. Škoda, že tu nejsme v době, kdy se hraje hokej, vstupenky jsou sice drahé, ale atmosféra vynikající.

Foto: Archiv

Montreal

Pak  navštěvujeme překrásnou katedrálu Notre Dame v centru města a další hodinu a půl procházíme okolí Cartier Plaza, kde podávám výklad o historii města a jednotlivých míst.

Foto: Jan Kužel America Tours

Provincie Quebec

Následuje rozchod k nákupu suvenýrů a kolem páté hodiny odpoledne odjíždíme na místo dnešního noclehu, města Shawinigan. Jakmile se propleteme dopravní zácpou ven z Montrealu, ocitáme se v panenské přírodě. To je pravá Kanada.

Foto: Jan Kužel America Tours

Provincie Quebec

Shawinigan je malé město s hydroelektrárnou. Zajímavé je, že se zde narodili dva poslední předsedové kanadské vlády. Ubytováváme se v hotelu nad řekou u lesa a v podvečer ještě jdeme na společnou procházku k vodopádům.

Foto: Jan Kužel America Tours

Vodopády u městečka Shawinigan

Zítra pojedeme hluboko na sever, kde nás čeká překrásná panenská příroda provincie Quebec.

Autor : Jan Kužel America Tours

Anketa

Šli byste se podívat v Kanadě na hokej?
ano
64,6 %
ne, lístky jsou drahé
4,5 %
ne, hokej mě nezajímá
30,9 %
Celkem hlasovalo 178 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám