Hlavní obsah

Velký okruh východní Kanadou: Den 12 - Niagara Falls

Blíží se doba dovolených a někteří stále váhají, kam se vydat. Pro ně přinášíme sérii článků popisující zájezd do východní Kanady tak, jak ho vidí průvodce jedné renomované cestovní kanceláře, která je na trhu již mnoho let a zájezd má dokonale propracovaný. Je pak na každém cestovateli, zda pojede do Kanady sám, nebo s nějakou cestovní kanceláří.

Foto: Jaroslav Stehlík

Niagara Falls

Článek

Niagara Falls prostě miluju a je velmi lehké tento pocit přenést i na klienty. Jasně zelená voda, která padá více než 50 metrů hluboko, kaskáda vodopádů na straně USA a hlavní část zvaná „ Podkova“, která je lépe viditelná z Kanady, to všechno jsou Niagara Falls.

Foto: Jan Kužel America Tours

Niagara

Už včera večer jsme seděli na vyhlídce na vodopády a povídali si o hrdinech, kteří se je snažili splavat v sudech a všemožnými způsoby na tom vydělat. Dnešní první zastávkou je kino IMAX s dolby stereo ozvučením a obrovským plátnem. Tady nás čeká čtyřicetiminutový film o vodopádech, historii prvního osídlení a začátku turistiky.

Foto: Archiv

Maid of The Mist

Podstatná část filmu je věnovaná dobrodruhům, kteří přes vodopády chodili po provaze, jako například Great Blondin, či je splavali v sudu.

První byla učitelka Annie Taylor. 24. října 1901 jako první splavala vodopády v sudu a přežila. Bylo ji 65 let. Tato odvážná žena ale nedokázala svůj úspěch komerčně využít a umřela v bídě. Dalším dobrodruhům se už podařilo zbohatnout.

Vedle kina IMAX je výstavka všech možných sudů, které byly použity při plavbě pod vodopády. Včetně sudu českého dobrodruha Karla Součka, kterému se to také podařilo.

Foto: Archiv

Maid of The Mist

Z kina IMAX pokračujeme na vyhlídkovou věž Minolta Tower a fotografujeme si vodopády z výšky. Dále následuje plavba lodí pod vodopády. Společnost, která tuto plavbu provozuje už přes 100 let, se jmenuje Maid of The Mist a všichni před odjezdem dostáváme modré pláštěnky, které nás chrání před proudy vody. Dostáváme se až do míst, kde pro přívaly vody není vidět. Získáváme ale krásné fotografie této přírodní scenérie.

Foto: Archiv

Maid of The Mist

Po obědě vyjíždíme překrásnou silnicí podél řeky Niagara, lemovanou luxusními rezidencemi. Cesta je dlouhá necelých 20 kilometrů a my se zastavujeme v botanické zahradě, kde si fotíme největší hodiny z živých květin na světě. Pak zastavujeme ještě na poli totemů a na vyhlídce na řeku Niagara. Těsně před místem, kde řeka Niagara ústí do jezera Ontario zastavujeme u další atrakce, která je zahrnutá v ceně zájezdu.

Foto: Jan Kužel America Tours

Hodiny z květin

Projedeme se tryskovým člunem do peřejí řeky Niagara. Ta, poté co překoná Niagarské vodopády, teče velmi prudce relativně úzkým korytem. Vyskytují se zde i peřeje té nejsilnější kategorie, to znamená číslo 6. My pojedeme do peřejí číslo 5. I to bude obrovský zážitek pro všechny klienty. Já sám jsem tuto vyjížďku absolvoval mnohokrát v uzavřených i otevřených člunech a pokaždé to stojí za to.

Foto: Jan Kužel America Tours

Zavřený člun

Jedná se o speciální čluny pro maximálně 20 lidí, hermeticky uzavřené, které mají extrémně silné motory a řízené a poháněné jsou vodními tryskami. Jsou postavené speciálně na tuto extrémní turistickou atrakci.

Nejdříve je ale potřeba se ujistit, že tuto atrakci snesou i všichni cestující. Vyjíždíme pomalu na jezero Ontario a najednou člun prudce akceleruje až do rychlosti daleko za 100km/ hod. Pak kapitán udělá tzv. Hamiltonův obrat. Otočí člun v plné rychlosti po horizontální linii o 360 stupňů. Komu se neudělalo špatně, může pokračovat do peřejí.

Foto: Archiv

Otevřený člun

Několik cestujících, naštěstí ne moji klienti, se rozhodne dále nepokračovat. My ostatní pak sjíždíme přes půl hodiny peřeje pátého stupně. Člun je víc pod vodou než nad vodou a všichni si tuto atrakci dosytnosti užíváme.

Foto: Archiv

Peřeje Niagara River

V podvečer opět jdeme na procházku k nočním vodopádům. Všichni jsme si dnešní den skvěle užili.

Zítra náš čeká rozloučení nejen s Niagarou, ale i s celou Kanadou, návštěva vinice a noční let domů.

Autor: Jan Kužel America Tours

Anketa

Považujete plavbu v sudu ve vodopádech za hrdinství?
ano, je to hrdinství
10,9 %
ne, je to hazard
89,1 %
Celkem hlasovalo 101 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám