Hlavní obsah

Velký okruh východní Kanadou: Den 1 - přílet do Toronta

Blíží se doba dovolených a někteří stále váhají, kam se vydat. Pro ně přinášíme sérii článků, popisující zájezd do východní Kanady tak, jak ho vidí průvodce jedné renomované cestovní kanceláře, která je na trhu již mnoho let a zájezd má dokonale propracovaný. Je pak na každém cestovateli, zda pojede do Kanady sám, nebo s nějakou cestovní kanceláří.

Foto: Air France

Letadlo Boeing 777 v barvách Air France

Článek

Je krásný červencový den a pomalu se proplétám předměstím města Hamilton směr Pearsonovo letiště v Torontu. Měl bych tam dorazit nejpozději v 15.30, kdy přistanou moji klienti pravidelnou linkou Air France z Paříže. Společně nás pak čeká 13 dnů cestování po východní Kanadě. Projedeme Toronto, Ottawu, Niagara Falls, Montreal, Quebec, NP Algonquin a další zajímavá místa, dokonce absolvujeme několik lodních plaveb.  Opravdu krásná trasa a navíc v turisticky zajímavém ročním období.

Východ Kanady nemá tolik přírodních krás jako Západ, nejsou tady barevná horská jezera, ledovce nebo spousta medvědů kolem silnice, ale spíš zajímavá města, naprosto rozdílné kultury anglo a frankofonních provincií a poklidná atmosféra, kterou si na tomto zájezdu všichni klienti zamilují. V neposlední řadě jsou zájezdy na východ Kanady podstatně levnější než do zápaní části, kde je vše dražší.

Vzhledem k tomu, že všechny služby na východě Kanady dobře fungují a lidé jsou  milí, je to i pro průvodce příjemný zážitek.

Foto: Jan Kužel America Tours

Letiště v Torontu

Na letiště přijíždím s časovou rezervou, tak zaparkuju u silnice s výhledem na přistávací dráhu a dívám se na letadla. Je mi líto, že už tady nepotkám Airbus ČSA, na který jsem tady čekával kdysi. Před lety let bylo ČSA  jednou z prvních evropských aerolinek s pravidelnou dopravou do Kanady. Ale to už je dávno pryč.

Foto: Air France

Letadlo Air France

Konečně dosedá Boeing 777 v barvách Air France, jdu přivítat klienty k východu z letiště. Pearsonovo letiště je moderní a příjemná budova, klienti vycházejí ven asi 50 minut po přistání. Přílet do Kanady proběhl v bez problémů.

Foto: Jan Kužel America Tours

Náš van

Klienti mají poměrně malá zavazadla. V Kanadě je totiž možné téměř na každém hotelu využít služeb pračky a sušičky. Za pár dolarů si vyperete, tak není potřeba mít oblečení na celou dobu, stačí na týden. Navíc se v Kanadě dobře nakupuje, obzvlášť oblečení je levnější než u v České republice. Proto většina klientů přijíždí s poloprázdným zavazadlem, které je pak každý den zájezdu těžší.

Foto: Mississauga Tourism

Přístav Mississauga

Po cestě se ztratilo jedno zavazadlo, tak přebírám od jeho majitele protokol o ztrátě. Budu se muset postarat o to, aby ho letecká společnost doručila do hotelu. Navíc, pokud nepřijde do dalších šesti hodin, může si poškozený klient koupit nutné věci až do hodnoty 10 000 Kč.

Všichni naši klienti totiž mají komplexní pojištění, od ERV, jehož je součástí i pojistka při zpoždění zavazadel. Sám tomu říkám „pojištění spokojenosti klientů“  Většinou by měli radši svůj kufr, ale možnost nákupu věcí jim aspoň trochu zlepší  náladu .

Foto: Mississauga Tourism

Mississauga City Hall

Nasedáme do pohodlného 15místného vanu, tentokrát obsazeného devíti klienty. Já budu řídit i průvodcovat. Mým zvykem je celou cestu ke klientům mluvit do mikrofonu, a tak jim dávat kompletní informace o cestě a zajímavostech. Zároveň jim sděluji, jakým způsobem si budeme měnit místa v autě, aby se všichni vystřídali na té nejoblíbenější sedačce vedle řidiče.

Foto: Mississauga Tourism

Pohled na Toronto

Po 20 minutách dorážíme do hotelu Holiday Inn Express, který je ve čtvrti Mississauga sousedící s letištěm. Po hodině osvěžení na pokoji se jdeme společně najíst do japonské restaurace, kde dělají výborné kuře Teriaki a pak ještě zajedeme do supermarketu nakoupit vodu a ovoce. S klientem, kterému nepřišlo zavazadlo, zajedu do Walmartu na nákup oblečení.

Foto: Archiv

Lobby v hotelu

Večer se scházíme ve společenské místnosti hotelu, kde vysvětluji trasu, místní zvyklosti a všichni se seznamujeme. Někdy mám pocit, že tato schůzka je trochu zbytečná. Většina klientů totiž jezdí na setkání před zájezdy, které organizuje naše CK nebo se zapojují do dotazů, pokud se účastní meetingů on-line. Navíc 6 z 9 klientů už s námi někdy cestovalo.

Foto: Archiv

Pokoj

Hlavním cílem této schůzky je se osobně seznámit a připravit se na společnou cestu, která nás čeká už zítra. Je kolem 10 večer a konečně klienty propouštím do postele, vždycky se snažím je udržet bez spánku takhle dlouho. Vždy totiž platí pravidlo, že pokud usnou po 22. hodině,  tak se srovnají s šestihodinovým rozdílem lépe a ráno se probudí stejně vyspalí jako by byli doma. Cestou zpět už je to horší, ale při cestách do Ameriky to funguje spolehlivě až do rozdílu devět hodin.

Foto: Archiv

Bazén v hotelu

Zítra ráno vyrážíme po snídani v 8.00 a čeká nás první velký zážitek, cesta podél jezera Ontario do Kingstonu, pak plavba po řece sv. Vavřince a v podvečer dorazíme do Montrealu.

Autor: Jan Kužel America Tours

Anketa

Co byste chtěli v Kanadě nejraději navštívit?
Východ s městy
13,2 %
Západ s přírodou
86,8 %
Celkem hlasovalo 250 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám