Hlavní obsah

Sacramento - pojítko mezi venkovem a komerčními středisky

Hlavní město amerického státu Kalifornie Sacramento se nachází 85 mil na severovýchod od San Franciska a 135 mil jihozápadně od Rena. Hlavním městem je od roku 1855. Žije v něm něco málo přes půl miliónu obyvatel a je sedmým největším městem v Kalifornii.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Sacramento

Článek

Je to také sídlo stejnojmenného okresu a zároveň kulturním a ekonomickým centrem metropolitní oblasti rozkládající se v pěti okresech, které mají přibližně 2 136 600 obyvatel. Sídlí zde všechny významné úřady.

Město je osídleno od roku 1839, kdy jej založil švýcarský přistěhovalec a podnikatel John Sutter. Rok po svém příjezdu do Ameriky obdržel 20 000 hektarů velký pozemek, který pojmenoval New Helvetia (Nové Švýcarsko). Na něm začal budovat městečko, které bylo posléze osídleno dalšími švýcarskými přistěhovalci a začalo prosperovat jako obchodní centrum. Jeho hlavní předností byla výhodná poloha v zemědělsky úrodné oblasti, kde se dodnes v okolí města pěstuje obilí, rýže, ovoce i zelenina.

Foto: Michal Kužel America Tours

Sacramento

Největšího rozkvětu město dosáhlo roku 1848 po objevení zlata během kalifornské zlaté horečky „Californian Golden Rush“.

Bylo velmi důležitým pojítkem mezi kalifornským venkovem a komerčními středisky na pobřeží. Nacházela se zde i konečná stanice slavného Pony Expressu a transkontinentální železnice.

Nyní si můžete v Sacramentu prohlédnout reliéf Theodor Judah Monument, pojmenovaný po projektantovi transkontinentální železnice. Pony Express Monument vzdává holt kurýrní službě, která byla provozována mezi Sacramentem a St. Joseph (stát Missouri) na trase dlouhé 3163 km.

Foto: Sacramento CVB

Old Sacramento

K nejzajímavějším místům, které by jste při své návštěvě neměli minout, patří stará čtvrť Old Sacramento. Pořádají se zde slavnosti, kdy se ulice posypou pískem a tím se celá čtvrť vrátí zpět v čase až do 19. století.

Najdete tu například bývalé depo parníku, které sloužilo v 60. letech 19. století jako přístaviště lodí směřujících do San Francisca. Dodnes zde kotví kolesový parník Delta King, který je jednou z posledních říčních turistických lodí.

Městem protéká řeka Sacramento, na které tento parník dodnes jezdí. Okolí řeky je vyhledávanou rekreační zónou nejen pro místní obyvatele. Nad řekou se klene impozantní most Tower Bridge.

Foto: Sacramento CVB

Capitol Mall a Tower Bridge

Hlavní dominantou Sacramenta je však Kapitol, jako sídlo vlády se vypíná uprostřed nádherného parku. Budova byla navržena v neoklasicistním stylu roku 1860 architekty Ruebenem Clarkem a Minerem F. Butlerem.

Stavba Kapitolu trvala 15 let a celkové náklady se vyšplhaly na 2,5 mil. USD.  V minulosti byla budova ještě několikrát rozšířena a v 70. letech 20. století prošla kompletní renovaci. V budově se nachází kancelář guvernér Kalifornie a komory státní legislativy, které jsou během zasedání přístupné veřejnosti. Zároveň slouží jako muzeum politické a kulturní historie státu. Celoročně je zde také otevřená galerie v mezaninu tzv. Senátní síň.

Foto: Michal Kužel America Tours

Sacramento

Důkazy o historickém významu oblasti přibližuje několik muzeí. Například Discovery Museum, které uchovává památky na Staré Sacramento z dob jeho rozkvětu v 19. století. Zajímavou expozici  je také železniční muzeum California State Railroad. Jedno z nejstarších Crocker Art Museum a bylo založeno v roce 1873, naleznete zde kolekce viktoriánských obrazů a soch z Asie, Evropy a Spojených států. K nejcennějším však patří sbírka kalifornského umění a fotografií o původních obyvatelích Kalifornie, indiánském kmeni Maidu v California State Indian Museum.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Interiér Capitolu

Na závěr byste určitě neměli vynechat návštěvu pevnosti Sutter´s Fort, která byla v době svého vrcholu jednou z nejvýznamnějších a nejhustěji obydlených lokalit Kalifornie. V roce 1839 ji založil již zmiňovaný švýcarský průkopník John Sutter. Z původní pevnosti se sice podařilo dochovat pouze třípodlažní centrální budovu, ale v areálu jsou zajímavé i zrekonstruované budovy pekárny, věznice nebo kovárny.

Autor : PaJa America Tours

Anketa

Jaké je hlavní město Kalifornie?
Los Angeles
3,3 %
San Francisco
5 %
Sacramento
91,7 %
Celkem hlasovalo 121 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám