Hlavní obsah

Prince Edward Island - národní park s písečnými plážemi a dunami

V provincii Prince Edward Island se nachází i stejnojmenný národní park. Vyznačuje se především písečnými dunami, plážemi, pískovcovými útesy, ale setkáte se tu i s lesy a močály.

Foto: Prince Edward Island

Greenwich duny

Článek

Rozlohu má pouhých 21,5 km², a tím se řadí k nejmenším národním parkům v Kanadě. Protože centrální část parku leží jen 24 km od hlavního města provincie, je oblíbeným a častým cílem místních obyvatel i návštěvníků ostrova.

Foto: Archiv

Prince Edward Island N.P.

Park je protkán mnoha turistickými stezkami. Čekají na vás krásné výhledy na oceán a písečné duny.

Jednou ze stezek, která začíná na pláži Cavendish v její východní části, je například Cavendish Dunesland. Jedná se o celkem snadnou cestu, která je v jednom směru dlouhá zhruba 2 km.

Foto: Archiv

Murray Harbour

Podobný ráz krajiny s písečnými dunami najdete i v Greenwichi. V létě se zde můžete i vykoupat, místní pláž je dokonce i hlídaná.

Pokud byste se chtěli vžít do dob dávno minulých, zajeďte se podívat do Green Gables a projděte si alespoň část Balsam Hollow. Koho ještě více láká historie, ten by si měl určitě udělat čas i na samotnou Green Gables i Dalby-By-the-Sea.

Foto: Prince Edward Island

Prince Edward Island

Dodnes obdivované stavby Green Gables, ale i Dalby-By-the-Sea, obrovského viktoriánského letního sídla ropného průmyslníka Dalbyho, přeměněného dnes na hotel, lákají každoročně velký počet návštěvníků.

Národním parkem bylo toto území vyhlášeno roku 1937 za účelem ochrany úžasné přírody přímořských plání. V roce 1998 byla k parku přičleněna část Greenwich na východní straně zálivu St. Peter´s Bay.

Foto: Prince Edward Island

Greenwich boardwalk

Park je otevřen celoročně. Služby jsou v plném provozu ale jen v červenci a srpnu. Kempy jsou otevřené většinou od začátku června a zavírají se začátkem října. Vstupné do parku je možné platit jednotlivě nebo za celé auto. Vstup platí na jeden den, na osobu a den stojí cca 8 dolarů.

V parku se pohybují spíše malá zvířata, např. ondatra, lasička, skunk. Výjimečně lze zahlédnout i kojota, který je největším zvířetem v parku. Mokřady, které se na území parku vyskytují, lákají velké množství ptáků, kterých tu bylo zaznamenáno až na 300 druhů.

Foto: Prince Edward Island

Brackley Beach

Z původního zalesnění oblasti parku nezůstalo téměř nic. Vše bylo použito pro stavební materiál. Obzvláště dominantní bílé borovice byly vytěženy již ke konci 18. století. Zbytek lesního porostu byl vykácen pro potřeby farem.

Pobřeží oceánu je jen výjimečně pokryto květenou, která se spíše schovává za pobřežními dunami. Jen pár druhům travin se daří kolonizovat duny. Kořeny těchto trav nicméně pomáhají stabilizovat písek, který je neustále v pohybu tak, aby se mohly uchytit alespoň některé rostliny jako je divoká růže, ale i nové koření. Směs sladkovodních a slaných mokřadů podporuje růst rozmanitých drobných rostlin.

Foto: Prince Edward Island

Cavendish sunset

Geologická historie celého ostrova je relativně velice krátká. V poslední době ledové, díky poklesu hladiny světových oceánů, byl ostrov spojen s pevninou. Byl částečně formován i ledovci. Po odtání ledovců má podloží tendenci se vracet do původní polohy, k čemuž došlo i zde a zhruba před pěti tisíci lety nabyl ostrov dnešní podoby ve tvaru měsíce.

Území parku je směsí nánosu písku a bahna. Typický pro tuto oblast je pískovec červené barvy, která vzniká díky silné koncentraci kysličníků železa. Tento jev je hlavně charakteristický pro oblast okolo Cavendish.

Foto: Prince Edward Island

Chepstow

Počasí má přímořský charakter. Poměrně dlouhé zimy bývají mírné, léta chladnější. Nedaleká pevnina ovlivňuje počasí hlavně svými západními větry. Často bývají velké teplotní rozdíly v průběhu jediného dne.

Autor : Irena Reiterová America Tours

Anketa

75.výročí založení - je to hodně nebo málo?
hodně
78,3 %
málo
21,7 %
Celkem hlasovalo 115 čtenářů.

Zajímavosti o národním parku:

V letošním roce park oslaví již 75. výročí od jeho založení.   

Ostrov proslavila spisovatelka Lucy Maud Montgomery, která právě sem zasadila děj románu s názvem Anne of Green Gables, od jehož vydání uplynulo již více jak 100 let.

Do povědomí veřejnosti vešel ostrov ještě výrazněji především prostřednictvím filmového zpracování nejen tohoto románu, ale i dalších sérií pod názvem Road to Avonlea.

Související témata:

Výběr článků

Načítám