Hlavní obsah

Perly západní Kanady: Den jedenáctý - odpočinek při plavbě Inside Passage

Jak už sám název zájezdu napovídá, západní Kanada je skutečnou perlou severoamerického kontinentu. V tomto „seriálu“ si detailněji popíšeme, co klienty čeká a nemine, jak probíhá den po dni a jaké zajímavosti po trase uvidíme.

Foto: Archiv

BC Ferries

Článek

Inside Passage neboli Vnitřní plavba je opravdovou delikatesou zkušených cestovatelů, kteří si tuto celodenní plavbu lodí ze severního Prince Rupert do Porth Hardy na ostrově Vancouver nenechají ujít.

Jsou i takoví nadšenci, kteří do západní Kanady míří především kvůli této plavbě a úchvatným scenériím, kterými se budete moci kochat v průběhu celé plavby. Je ovšem také důrazně zmínit, že v případě nepřízně počasí a mlhy se tato překrásná celodenní plavba promění v neskutečně nudnou záležitost.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Interiér lodi

Hotel opouštíme už v 05.30 ráno, abychom byli v přístavu včas. Ranní vstávání je velice nepříjemné, ale na lodi je spousta pohodlných křesel, kde spánkový deficit doženeme. Po nezbytných administrativních úkonech a po hodině čekání ve frontě najíždíme po rampě přímo do útrob naší lodě, která se jmenuje MV Northern Expedition a byla postavena přímo pro tuto trasu. Postavena byla v Německu a do provozu byla uvedena v roce 2008. Jedná se o velice pěknou a moderní loď.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Pohled z lodi na okolí

Krátce po půl osmé odplouváme z přístavu za husté mlhy a docela chladného počasí. Účastníci zájezdu jsou poněkud rozmrzelí, ale aby ne, časné vstávání s kombinací ošklivého počasí náladu spíše zkazí.

První hodinu se rozkoukáváme po lodi a seznamujeme se postupně se všemi palubami. Všude je dostatek pohodlných křesel, kam se někteří ihned uchýlí a relaxují. Na jednotlivých palubách nechybí obchody se suvenýry, stánek s informační službou, restaurace, občerstvení, kavárny, dětský koutek a promítací sál.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Pohled z lodi na okolí

Plavba trvá celý den a do Port Hardy na ostrově Vancouver připlujeme až okolo 22. hodiny, a tak máme dostatek času k relaxaci, odpočinku a prozkoumávání lodi. Asi po hodině plavby se tu cítíme jako doma, není zase tak ohromná, abychom se tu ztráceli, ba naopak. Vše je maximálně přehledné a jednoduše značené.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Pohled z lodi na okolí

Dle předpovědi počasí má být dopoledne ošklivo, což se naplňuje. Venku poprchává a je mlha. Ale okolo 11. hodiny by se mělo vyjasnit a až do cíle by nás mělo doprovázet slunečné počasí. Je tomu skutečně tak. Před námi se začíná protrhávat obloha a pomalu vykukuje sluníčko.

Foto: Archiv

Plavba Inside Passage

Rázem se nám otevře okolní krajina a snad všichni odchází z útrob lodě na horní palubu, odkud je krásný výhled. Celá  plavba má 6 zajímavých bodů, které si nesmíme nechat ujít. Jsou naprosto přesně popsány v plavebním průvodci a na mapkách, které jsou k dostání v infocentru. Prvním velice zajímavým místem je průplav kanálem Grenville Channel, který je dlouhý 70 km, nejužší místo má 426 metrů a hloubka zde je 493 metrů.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Pohled z lodi na okolí

Dalším zajímavým místem je malá opuštěná rybářská vesnička Butedale a její dominanta v podobě trosek bývalé rybí konzervárny. V Boat Bluff můžeme zase obdivovat krásný maják a za zmínku také stojí původní indiánská vesnička Bella Bella, která je doslova odříznutá od civilizace. Dnes tu žije okolo 1 400 obyvatel. Jediný možný způsob, jak tuto vesnici opustit, je lodí.

Kdyby snad někdo měl pochybnosti o tom, že třeba nějaké zajímavé místo při plavbě mine, kapitán vždy jasně a srozumitelně hlásí nejen nadcházející zajímavosti, ale i když jsou na dohled kosatky, keporkaci či ostatní obyvatelé zdejších vod a okolní krajiny.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Pohled z lodi na okolí

Díky krásnému počasí se v odpoledních hodinách na zadní palubě koná BBQ, kde si můžete zakoupit grilovanou klobásu, párek či nějaký steak, který si následně vychutnáte třeba s chlazeným pivem. Díky pěknému počasí nám den na lodi opravdu utekl a pomalu se blíží západ slunce. Do cíle plavby máme ještě dvě hodiny.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Západ slunce

Náš hotel je nedaleko přístavu, a tak po vylodění nás čeká jen 10minutová cesta autem na hotel, kam bychom měli přijet okolo půl jedenácté.

Autor: Jakub Fučík America Tours

Anketa

Trpíte mořskou nemocí?
Nikdy
31,6 %
ano vždy
15,8 %
ještě jsem to nezkusil (a)
52,6 %
Celkem hlasovalo 57 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám