Hlavní obsah

Palenque - historické bohatství Mexika

Starověké mayské město Palenque bývá díky svému dokonalému zasazení do tropické džungle, výjimečné architektuře a historické hodnotě považováno za perlu Mexika. Co do rozsahu, je památka o mnoho menší než například Tikal nebo Copán, avšak nalezneme zde zřejmě to nejlepší, co Mayové kdy vytvořili.

Foto: Archiv

Palenque

Článek

Pokud se opravdu chceme přesvědčit, zda tomu tak je, či není, musíme se vydat do mexického státu Chiapas, do blízkosti řeky Usumacinta (nazvané podle opic vřešťanů), asi 130 km na jih od města Ciudad de Carmen.

Palenque leží 150 m n. m., uprostřed tropického pralesa. Čelí častým silným dešťům (2 160 mm ročně), velmi vysoké vlhkosti vzduchu a stálým teplotám kolem 26ᴼ C.

Španělské označení Palenque, jež v překladu znamená uzavřené prostranství, aréna, ohrada či oplocení, pravděpodobně nemá žádnou souvislost s původním mayským názvem města. To podle soudobých teorií mohlo nejspíše znít Báak čili Kost.

Foto: Jana Jaderná America Tours

Palenque

Místo bylo poprvé osídleno kolem 100 př. n. l., přičemž svůj zlatý věk zažívalo v období mezi 600 – 700 n. l.. O mohutný rozmach městského státu se velkou měrou zasloužil K´inich Hanab (Janaab´) Pakal, tehdejší panovník, král se znetvořenou „koňskou“ nohou.

Vládl mezi lety 615 - 683 a dožil se úctyhodného věku 80 let. Za jeho éry byla postavena mnohá náměstí (plazas) a celá řada významných budov, z nichž bezesporu tou nejznámější je Templo de las Inscripciones (Chrám nápisů), kde byl Pakal po smrti pochován.

Foto: Jana Jaderná America Tours

Palenque

Pakala na trůnu vystřídal jeho syn K´inich Kan Balam II., který bývá v písmu vyobrazen hieroglyfy jaguára a serpenta (a často tudíž zván Jaguáří Serpent II.). Kan Balam na svého otce úspěšně navázal v politické a ekonomické expanzi Palenque a v rozvoji jeho uměleckých hodnot. Dokončil kryptu v Templo de las Inscripciones a dohlížel na výstavbu chrámů skupiny Grupo de las Cruces. V každém z nich byla umístěna rozměrná kamenná stéla s příběhy popisujícími historické události.

Během vlády Kan Balama II. vyhlásilo mayské město Toniná Palenque válku.

Po Kan Balamově smrti roku 702 došlo k prudkému pádu městského státu Palenque. Jeho bratr a nástupce na trůně K´an Hoy Chitam II. byl toninskými silami polapen a popraven. Následovalo kratičké znovuožití Palenque pod vedením vládce K´inich Ahkal Mo´Nahb´a III., během jehož 15leté éry vznikla řada dalších zásadních staveb.

V 10. stol. n. l. Palenque téměř osiřelo a vládu nad ním postupně získala nepropustná divoká džungle. Když v polovině 16. století poprvé do míst se svou skupinou dorazil španělský kněz Pedro Lorenzo de la Nada, byly původní honosné stavby v ruinách, zarostlé bujnou vegetací a v distriktu žilo už jen posledních pár obyvatel. Místo bylo nazýváno Otolum – Země se silnými domy. Název byl volně přeložen a ujalo se jméno Palenque.

Foto: Jana Jaderná America Tours

Palenque

Po krátké návštěvě Španělů upadly pozůstatky kdysi opěvovaného města znovu v zapomnění až do roku 1773, kdy se o Palenque začali hlouběji zajímat odborníci a provedli zde prvních pár výzkumů. Od té doby místo opět pomalu po drobných částech vystupuje z krytu zeleného porostu. Dnes je díky nadšeným trpělivým archeologům odhaleno necelých 10 procent z odhadovaných původních 8 km².

Fascinující jsou už jen samotné dispozice areálu. Přírodní topografie Palenque zasazeného mezi skalnaté podhůří na jihovýchodě a nížiny na severu, byla pozměněna umělým terasováním, které dalo vzniku úplně nové hierarchii prostorů s harmonicky organizovanými platformami a strukturami.

Foto: Jana Jaderná America Tours

Palenque

Řeka Otulum, přítok řeky Usumacinty, byla přesměrována do důmyslně řešeného klenbou krytého kanálu, který protíná město napříč. Nová metoda odvodnění a také průkopnické stavební techniky umožnily zredukování síly zdiva, a tím zvětšení vnitřního prostoru, prosvětlení interiéru více průzory a budování ochozů. To vše spolu s užitím bohatého zdobení štuky a plastikami dodává budovám svého druhu nevídanou lehkost, vzdušnost a eleganci.

Kdo má trochu fantazie, může se pokusit představit si všechny dnes zelení obrostlé stavby z šedého kamene v jejich původní výrazně rudé barvě. Dokonalá nádhera. Není divu, že památka byla zařazena na seznam světového dědictví UNESCO.

Foto: Jana Jaderná America Tours

Palenque

Při vstupu do areálu naleziště Palenque se po pravici s džunglí v pozadí zvedá skupina templů, jimž dominuje Templo de las Inscripciones neboli Chrám nápisů. Jedná se o zdejší nejvyšší stavbu. Budování začalo zřejmě kolem roku 675. Smyslem bylo vytvoření pohřebního monumentu velkého panovníka Pakala.

Foto: Jana Jaderná America Tours

Palenque

Chrám stojí na stupňovité pyramidě o výšce 27 m. Jeho nadzemní část uvnitř skrývá nádherné reliéfové desky, které obsahují druhý nejdelší hieroglyfický text, jež je nám ze světa Mayů dosud znám. Podává svědectví o zhruba 180 letech historie města.

V roce 1949 mexický archeolog Alberto Ruz Lhuillier odstranil kamennou desku na podlaze zadní místnosti a odhalil chodbu, vedoucí do podzemí k Pakalově kryptě. Hrobka je pozoruhodná svým velkým 20 tun těžkým vytesávaným sarkofágem, zdobnými štuky na stěnách a vzácnými ornamenty, nalezenými u těla mrtvého panovníka. Šperky ověšená kostra a nefritová mozaiková posmrtná maska byly odvezeny do Národního antropologického muzea v Mexico City, odkud byla v roce 1985 nesmírně cenná maska odcizena.

Foto: Jana Jaderná America Tours

Palenque

Kryt sarkofágu je zdoben rytinou s vypodobněním Pakala obklopeným serpenty, mýtickými obludami a Bohem slunce. Záhadou je zvláštní ventilační dutina, vedená mezi kryptou a schodištěm.

Lhuillierův objev a skutečnost, že stavba není jen chrámem, ale že zároveň plní funkci mauzolea, byla věc ve své době naprosto průlomová a nesmírně důležitá pro zkoumání dalších podobných staveb.

Foto: Jana Jaderná America Tours

Palenque

Nejzápadnější budovou skupiny je Templo de la Calavera (Chrám lebky), pojmenovaný podle reliéfu v podobě králičí či srnčí lebky u paty jednoho ze sloupů.

Templo XIII ve svém nitru skrývá hrobku, v níž v roce 1994 byly nalezeny pozůstatky ženské kostry červené barvy, kterou získaly pomocí rituálního ošetření cinabaritem (sulfidem rtuťnatým). Hrobka se nazývá Tumba de la Reina Roja (Hrobka Červené královny), je možné do ní vstoupit a prohlédnout si sarkofág. Vedle ostatků byla nalezena také malachitová maska a tisíc kousků nefritu, avšak nic, co by vypovídalo o totožnosti této královny. Existují jisté spekulace, že se jednalo o Pakalovu manželku.

Foto: Jana Jaderná America Tours

Palenque

Diagonálně proti Templo de las Inscripciones, v samém středu města, stojí další velkolepá stavba El Palacio (Palác). Tento velký komplex o rozměrech základny 97 x 73 metrů sestává ze čtyř nádvoří, mezi sebou propojených bludištěm koridorů a místností. Jeho budování trvalo čtyři století a podílelo se na něm několik generací. Palác sloužil pro potřeby mayské aristokracie jako místo pro zábavu, rituální ceremoniály a byrokratické účely.

Foto: Jana Jaderná America Tours

Palenque

Nejpozoruhodnějším prvkem komplexu je jeho čtyřpatrová věž s propracovanými štukovými reliéfy na stěnách a mansardovou střechou. Podle archeologů byla vystavěna pro příslušníky mayských královských rodin, aby odtud mohli pozorovat západ slunce v době zimního slunovratu. V roce 1955 prošla věž rekonstrukcí, avšak bohužel není návštěvníkům přístupná.

Palác byl ve své době opatřen velkými lázněmi a saunami, do nichž byla přiváděna voda pomocí důmyslného vodovodního systému. Akvadukt, který sem vede pod povrchem hlavního náměstí, je postavený z velkých kamenných bloků a má tři metry vysoké klenutí.

Foto: Jana Jaderná America Tours

Palenque

Na místě kromě zmíněných hlavních atrakcí nalezneme řadu dalších unikátních chrámů, hrobek a elitních rezidencí, hřiště pro míčové hry a zajímavý kamenný most, klenoucí se přes řeku Otulum.

Autor : Eva Špačková

Anketa

Věříte, že bude někdy odkryto celé Palenque?
ano, brzo
4,9 %
ano, ale bude to dlouho trvat
88,3 %
ne
6,8 %
Celkem hlasovalo 326 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám