Hlavní obsah

Nashville - centrum country hudby

Hlavní město státu Tennessee – Nashville leží na řece Cumberland v okrese Davidson. Rozloha města je 1 362 km². Má 635 000 obyvatel, s okrajovými částmi 1 675 000. V povědomí lidí je Nashville zapsán jako domov country music.

Foto: Jan Kužel America Tours

Nashville

Článek

Nashville bývá často označováno za Athens of the South (Atény jihu) díky vysoké koncentraci školských zařízení. Je zde celá řada středních škol a významných univerzit. Město se stalo jedním z hlavních center nahrávání a produkce. Jsou zde zastoupeny všechny hudební firmy tzv. Velké čtyřky – EMI, Sony Records, Universal, WEA – a mnoho dalších. Jsou soustředěny většinou ve čtvrti Music Row. Od 60. let 20. století je Nashville považováno za druhé největší produkční centrum v USA (po New Yorku).

Foto: Nashville CVB

Grand Ole Opry

Nejsilnějším ekonomickým odvětvím je zdravotnictví. Sídlí zde více jak 250 společností. Je zde zastoupen i největší soukromý provozovatel nemocnic na světě – Hospital Corporation of America.

Foto: Nashville CVB

Lane Motor Museum

Město nabízí celou řadu možností kulturního vyžití, památek a architektonických zajímavostí. Okolí ulic Broadway a 2nd Avenue je poseté zábavními podniky, nočními kluby a různými restauracemi. Severně od Broadway leží centrální obchodní čtvrť, navazuje na ni tzv. Legislative Plaza, Capitol Hill a Tennessee Bicentennial Mall.

Foto: Nashville CVB

Jack Daniels Destillery

První mrakodrap Life & Casualty Tower, postavený v roce 1957, odstartoval období staveb výškových budov. K nejznámějším patří AT Building (u místních stavba známá jako Batman Building) z roku 1994, z novějších pak výšková kancelářská budova The Pinnacle (rok 2010). Výstavba nových budov neustále probíhá. Ve fázi stavby je např. projekt Music City Center v centru města. Rozsáhlé úpravy čekají i park Riverfront Park.

Foto: Jan Kužel America Tours

Nashville

Ve městě najdeme řadu zajímavých míst spojených s hudbou, především country. Jmenujme třeba Country Music Hall of Fame and Museum (Síň slávy country hudby s muzeem), Belcourt Theatre (2 kinosály, promítání filmů, živá vystoupení), Ryman Auditorium (do roku 1974 sídlo Grand Ole Opry, místo pro 2 360 diváků). Nová budova Grand Ole Opry House pro 4 000 diváků leží cca 14 km východně od centra. Několikrát týdně se zde koná vyhledávaná show country hudby včetně folku, bluegrassu, gospelu atd. Vystupují zde přední umělci tohoto žánru.

Foto: Nashville CVB

Country Music Hall of Fame and Museum

V centru Nashville najdeme dále četné hudební kluby a honky-tonk bary, takže každý si může opravdu vybrat podle svého gusta.

Foto: Nashville CVB

General Jackson Showboat

V centrální části města Music Valley (Hudební údolí) se můžete ubytovat v rozlehlém hotelu Opryland Hotel, dobře nakoupit v nákupním středisku The Opry Mills a volný čas příjemně prožít při plavbě parníkem General Jackson  (1200 cestujících).

Foto: Nashville CVB

Nashville Predators

Ale i příznivci sportu si přijdou na své. The Bridgestone Arena (dříve Nashville Arena) se využívá pro sportovní i kulturní akce. Hokejová NHL byla v roce 1998 rozšířena o tým Nashville Predators. Fotbaloví fanoušci se schází od léta 1999 na stadionu LP Field. Původní fotbalový tým Houston Oilers nyní hraje pod názvem Tennessee Titans.

Autor: Irena Reiterová, America Tours

Anketa

Máte rádi country hudbu ?
ano
84,9 %
ne
15,1 %
Celkem hlasovalo 192 čtenářů.

Zajímavosti o Nashville :

Užívané přezdívky: Music City, Athens of the South, Malý Kurdistán (největší populace Kurdů v USA), NashVegas, Guitar City

Užívané přezdívky: Music City, Athens of the South, Malý Kurdistán (největší populace Kurdů v USA), NashVegas, Guitar City Nástup Grand Ole Opry v roce 1925 v kombinaci s již kvetoucím vydavatelským průmyslem přinesl městu titul Music City USA (Hudební město USA).

Užívané přezdívky: Music City, Athens of the South, Malý Kurdistán (největší populace Kurdů v USA), NashVegas, Guitar City Nástup Grand Ole Opry v roce 1925 v kombinaci s již kvetoucím vydavatelským průmyslem přinesl městu titul Music City USA (Hudební město USA). V dnešní době je Nashville křižovatkou americké kultury a jednou z nejrychleji rostoucích oblastí „Horního jihu“.

Související témata:

Výběr článků

Načítám